Antony Blinken: Politica uşilor deschise a SUA privind NATO nu se schimbă
Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA au transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei.
Totodată, Blinken a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO, relatează Reuters şi AFP.
Într-o conferinţă de presă, Blinken a spus că răspunsul părţii americane stabileşte o cale diplomatică serioasă, dacă Rusia doreşte acest lucru, şi include o evaluare pragmatică şi principială a îngrijorărilor exprimate de către Rusia.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
El a adăugat că Statele Unite sunt deschise dialogului şi că depinde de Rusia cum va răspunde.
Potrivit lui Antony Blinken, care s-a declarat pregătit să discute cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov ''în zilele următoare'' despre criza din Ucraina, răspunsul SUA transmis Moscovei reafirmă că Ucraina îşi poate alege singură alianţele.
Demnitarul american a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind NATO.
Pe de altă parte, Blinken a precizat că ambasada SUA la Kiev rămâne deschisă, iar cetăţenii americani din Ucraina trebuie să ia puternic în considerare părăsirea teritoriului acestei ţări.
Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.
Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, NATO, Antony Blinken,
Dată publicare:
26-01-2022 20:29