Anna Chapman, rusoaica fatala. Picanterii din scandalul de spionaj din SUA
O roscata in varsta de 28 de ani, numita noua Mata Hari, se numara printre presupusii spioni rusi arestati recent in Statele Unite.
Nu seamana deloc cu ceilati care, desi aveau acces in cercurile puterii, incercau sa fie cat mai discreti. Din contra, ea traia o viata tumultoasa, prin localuri de noapte, prezentandu-se totodata drept o femeie de afaceri cu idei si mult succes.
Anna Chapman a fost crescuta in Volgograd, fost Stalingrad, in sudul Rusiei. A urmat Facultatea de Economie din cadrul "Univeristatii Prieteniei" din Moscova, institutie de invatamant recunoscuta pentru conexiunile cu KGB. A absolvit un master in economie si vorbeste bine engleza, germana, franceza si, bineinteles, rusa.
Apoi pretinsa spioana s-a mutat in Anglia, unde s-a si casatorit cu un cetatean englez. Se pare ca tanara a locuit aici timp de cinci ani.
A schimbat o serie de joburi, apoi s-a intors in Rusia pentru o perioada chiar inainte de a-si stabili domiciliul in America.
Aici a demarat o afacere, "Time Venture", specializata in "tehnologie, internet, media si petrecere a timpului liber", a carei valoare a fost estimata la doua milioane de dolari. Practic, afacerea era paravanul perfect pentru a intalni oameni din intreaga lume.
Dat fiind ca avea un business dezvoltat online, tanara isi facuse conturi si pe diferite retele de socializare, precum Facebook, unde, in prezent, are 187 de prieteni din toata lumea. “Daca poti sa iti imaginezi un lucru, atunci poti sa il realizezi", este crezul tinerei in viata, asa cum scrie si pe pagina sa de Facebook.
In centrul New Yorkului, unde aceasta detine un apartament luxos, era o obisnuita a localurilor de noapte, considerata fie o milionara, fie o prostituata de lux. Oricum, intalnea des tot felul de oficiali din armata si administratia americana.
A negat acest lucru in instanta, ca si acuzatiile de spionaj. Dar a recunoscut ca este cetatean rus. A spus si ca activitatea sa nu ar fi putut prejudicia sub nicio forma interesele Statelor Unite. Si mama tinerei a declarat in Rusia ca fiica ei nu este un spion si ca aceste acuzatii sunt socante.
Dincolo de picanteriile savurate de tabloide, chestiunea e mult mai serioasa.
Ministerul rus de Externe a dat un raspuns taios la acuzatiile ca Rusia ar finanta o retea de spioni in Statele Unite, declarand ca arestarile sunt nejustificate si scopul este rau intentionat.
Exista temeri ca acest episod ar putea afecta serios progresele diplomatice la care au ajuns fostii dusmani din timpul Razboiului Rece.
Oficialii rusi si americani incearca, totusi, sa atenueze impactul scandalului de spionaj asupra relatiilor bilaterale.
Chapman si alti zece suspecti sunt acuzati ca au urmat instructiunile serviciilor secrete ruse de a se infiltra in cercurile politice americane pentru a raporta secrete de stat la Moscova.
Majoritatea celorlati noua acuzati ca sunt spioni rusi locuiau in suburbii. Si despre un reporter la un ziar de limba spaniola, FBI sustine ca era, de asemenea, spion.