ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs ciclonul devastator din Grecia. Explicația specialiștilor


Ultimul update: Joi 11 Iulie 2019 19:17
Data publicarii: Joi 11 Iulie 2019 19:16
Categorie: Stiri externe

Fenomenul extrem care a semănat teroare în Grecia i-a surprins prin violenţa sa inclusiv pe specialişti. Meteorologii vorbesc despre o furtună care s-a format rapid, după ce aerul cald, marin, s-a întâlnit cu cel rece, de pe uscat.

Curenţii astfel creaţi au avut viteze uluitoare, de 120 de kilometri pe oră. Iar ce s-a întâmplat acolo miercuri seară are astăzi efecte în România.

Consultanţii din turism vorbesc despre un blocaj de moment în vânzarea pachetelor de vacanţă. Pe de altă parte, mulţi români au decis să se întoarcă acasă, deşi abia ajunseseră.

Meteorologii anunţaseră cu câteva zile în urmă un ciclon care ameninţa Grecia, dar nu s-au aşteptat la o furtună atât de violentă. Avertizarea de cod roşu a fost lansată în momentul în care a devenit clar că urmează ceva rău.
 

Ciclonul nu era de mari dimensiuni

 

Potrivit specialiştilor ANM, ciclonul nu era de dimensiuni mari şi a adus aer cald dinspre mare. S-a lovit însă de aerul mai rece de pe uscat. Vaporii calzi s-au ridicat la peste 10.000 de metri înălţime.

Acolo, s-au răcit la -67 de grade Celsius şi au coborât cu putere spre sol.Vântul astfel creat a spulberat maşini, rulote, acoperişuri şi copaci cu 120 de km pe oră.

Florinela Georgescu, director meteorolog operaţional ANM: „Stricăciunile s-au datorat clar vitezei foarte mari, vântul s-a intensificat brusc, este o caracteristică a acestui gen de furtună. Nu a fost o singură celulă, au fost mai multe, au fost 2 episoade pe parcursul intervalului cu furtuna."

Aceste fenomene destul de rare pe vremuri, sunt tot mai prezente. Schimbările climatice sunt de vină, spun specialiştii. Speriaţi de ce au văzut, unii turişti români din Grecia şi-au întrerupt sejurul.

Turist: „Mâine venim acasă. Am ajuns alaltăieri. Nu neapărat ni s-a făcut frică, dar toată lumea scrie cod roşu în Grecia. Este foart înnorat, nu ştiu dacă avem ce să facem."

Turist: „Mai toată lumea s-a panicat văzând amploarea fenomenului, am văzut şi oameni care împachetau dimineaţa, mergeau la maşini."

Din păcate, meteorologii nu au veşti teribile. Un nou ciclon se poate forma, însă nu pot prognoza intensitatea. Chiar dacă nu au fost anulate vacanţe deja plătite, joi nici nu s-au făcut prea multe vânzări la agenţiile de turism.

Ciprian Enea, consultant turistic:Astăzi a fost o zi de întrebări, o zi de aşteptare. Din semnalele pe care le-am primit în a doua parte a zilei lucrurile revin la normal."

Grecia este principala destinaţie de vară a românilor. Din mai până în septembrie aproape 100.000 de turişti de-ai noştri ajung în Grecia cu avionul, autobuzul sau maşina.

Din păcate, în ultimii ani ţară a trecut prin câteva episoade tragice. Anul trecut, incendiile au făcut prăpăd pe câteva insule. Incendii uriaşe au fost şi în 2018 în apropiere de Atena şi în Creta. Tot Creta a fost lovită în 2018 de o furtună tropicală. În 2016 insula Thasos a fost pârjolită de flăcări pe suprafațe mari.

La începutul anului, a fost şi o alertă de călătorie din cauza ţânţarilor care pot transmite virusul West Nile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO