Animalele de companie dezvoltă aceleași simptome de Covid precum copiii. Ce s-a aflat despre transmiterea la om
Animalele de companie se pot infecta cu virusul Sars- Cov-2. O spun medicii Facultății Veterinare din Zagreb.
Potrivit lor, un câine din patru, al cărui stăpân a fost bolnav de COVID-19, dezvoltă și el o parte din simptomele maladiei.
Facultatea Veterinară din Zagreb a fost prima din lume care a început să testeze câinii și pisicile pentru coronavirus. Iar asta se întâmpla la doar o zi după izbucnirea pandemiei în Croația.
Acum, specialiștii de acolo analizează ce efecte adverse are virusul SARS-CoV-2 asupra animalelor.
Arla este unul din cei 2.000 de câini incluși în cercetare. Proprietarii ei au avut Covid în noiembrie. La scurt timp după aceea, patrupedul a resimțit și el mai multe simptome ale bolii și nici acum nu și-a revenit complet.
David Nitraj, proprietarul lui Arla: "La câteva săptămâni după ce am avut coronavirus, câinele nostru a prezentat anumite simptome, cum ar fi dureri musculare, vărsături și diaree. L-am dus la mai mulți medici veterinari și până acum nu ne-am dat seama despre ce este vorba".
În carnetul lui medical sunt menționate în ultimele 2 luni stări febrile, vărsături, oboseală cronică și frisoane - toate asociate cu sindromul hiperinflamator multisistem, efectul pe care Covid-19 îl are la copii.
”Vladimir Stevanović, Departamentul de Microbiologie și Boli Infecțioase, Facultatea de Medicină Veterinară din Zagreb: Urmează să testăm acest câine pentru a vedea dacă acelaşi sindrom este posibil și în cazul patrupedelor, așa cum se întâmplă la copii.
Reporter: Copiii care au avut COVID-19?
Vladimir Stevanović: Exact, copiii care au avut COVID-19”.
Testele pentru COVID se fac la fel ca la oameni. Animalelor ai căror stăpâni au ieșit recent din autoizolare li se prelevează probe pentru teste Real Time PCR. Cele ai căror proprietari au fost infectați acum câteva luni sunt supuse testelor serologice.
Potrivit rezultatelor obținute de specialiștii croați, un câine din patru, al cărui stăpân a avut COVID, se infectează și el, la rândul său.
Animalele de companie nu își pot infecta stăpânii
Dar patrupedele nu își pot infecta stăpânii, deoarece secretă virusul într-o cantitate mică, insuficientă pentru a transmite infecția.
Kim Korpes, proprietarul lui Frida: "Câinele nostru nu a prezentat un simptom anume. În toate cele 10 zile de carantină a fost ok, dar să vedem ce vor descoperi medicii de aici".
Momentan, nu se știe exact ce consecințe pe termen lung va avea coronavirusul asupra animalelor de companie. Și asta pentru că, în cazul necuvântătoarelor, nu există, deocamdată, simptome specifice.
Vladimir Stevanović: "Până acum am constatat că un număr mare de animale suferă de conjunctivită, iar asta s-a întâmplat după ce proprietarul lor a fost infectat cu COVID-19. Acum încercăm să aflăm dacă există o legătură directă între cele două infecţii".
Facultatea de Medicină Veterinară din Zagreb le cere tuturor croaților care au avut coronavirus și au un câine, o pisică sau un dihor să se alăture cercetării.
Este foarte important, spun specialiștii de acolo, pentru a afla dacă animalele ar trebui să fie și ele izolate odată ce proprietarul lor a fost depistat pozitiv.
Sursa: Pro TV
Etichete: coronavirus, studiu, animale de companie, zagreb,
Dată publicare:
14-02-2021 08:25