Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale din Polonia cu 51,55% din voturi. Pe cine ar putea aduce polonezii la putere
Conservatorul Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Polonia cu 51,55% din voturi, invingandu-l pe presedintele in exercitiu, Bronislaw Komorowski, care a obtinut 48,45% din sufragii.
Potrivit Comisiei Electorale poloneze, participarea la vot a fost de 55,34%. Victoria juristului de 43 de ani ar putea deschide calea pentru revenirea la putere a mentorului sau Jaroslaw Kaczynski, lider al partidului conservator si populist Lege si Justitie (PiS), cu prilejul alegerilor legislative din toamna, comenteaza AFP.
Polonia l-ar putea readuce la putere pe euroscepticul Kaczynski
Polonezii au optat pentru schimbare prin alegerea in functia de presedinte a tanarului conservator Andrzej Duda, ceea ce lasa sa se intrevada o eventuala revenire la putere a populistului Jaroslaw Kaczynski in perspectiva alegerilor legislative din toamna, relateaza AFP intr-un amplu comentariu.
Andrzej Duda, a carei victorie a fost imediat recunoscuta de seful statului in exercitiu Bronislaw Komorowski, isi va prelua functia la 6 august si va incepe o perioada de coabitare delicata cu guvernul adversarilor sai liberali condus de Ewa Kopacz, relateaza Agerpres.
Ales cu 51,55% din sufragii, conform rezultatelor oficiale, fata de 48,45% Komorowski, Duda a fost propulsat in fruntea statului de partidul populist Lege si Justitie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a fost sef al guvernului in 2006 si 2007 in timpul presedintiei fratelui sau geaman, Lech, decedat intr-un accident de avion in Rusia in 2010.
PiS are un program foarte apropiat de conceptele Bisericii catolice in chestiunile legate de societate, nationalist si eurosceptic in politica externa si in ultima vreme si-a inmultit promisiunile in plan social, precum reducerea varstei de pensionare si a impozitelor pentru cei saraci.
Formatiunea spera sa profite de dinamica creata de victoria lui Andrzej Duda pentru a castiga alegerile de la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, punand astfel capat coabitarii cu liberalii. Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, va conduce campania partidului si va incerca sa obtina postul de prim-ministru, au anuntat luni dimineata mai multi responsabili ai formatiunii.
In Polonia, competentele sefului statului sunt relativ limitate si guvernul este cel care exercita puterea reala. In mod traditional, presedintele are un cuvant de spus in privinta apararii si a politicii externe. Plecand de la declaratiile sale anterioare, Duda ar putea milita pentru instalarea de baze americane in Polonia si pentru o sustinere mai energica a Ucrainei. Potrivit unui deputat european al PiS, Ryszard Czarnecki, vicepresedinte al Parlamentului European, prima sa vizita in strainatate va avea loc la Bruxelles si a doua la Kiev.
Fara a astepta rezultatele oficiale ale scrutinului, presedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe noul presedinte polonez ales, facand apel la instaurarea de “relatii constructive” bazate pe “principiile bunei vecinatati si ale respectului reciproc”, in contextul in care relatiile intre Moscova si Varsovia sunt la cel mai scazut nivel de la inceputul conflictului din estul Ucrainei, in urma cu peste un an.
In materie de politica interna, Andrzej Duda ar putea incerca sa blocheze un proiect de lege care autorizeaza fecundarea in vitro, careia i se opune Biserica Catolica. Economia ar putea fi, pe de alta parte, terenul cel mai minat pentru noul presedinte, noteaza AFP. In cadrul campaniei sale electorale, el a promis scaderea varstei de pensionare de la 67 la 65 de ani si reducerea impozitelor pentru cei mai saraci, in paralel cu cresterea taxelor pentru lanturile de supermarketuri si banci.
Sunt promisiuni care, potrivit expertilor internationali, ar urma sa ramana fara efect imediat.In opinia lui Witold Orlowski, din cadrul PricewaterhouseCoopers, scaderea impozitelor “nu este realizabila” si economia poloneza “nu risca nicio bulversare pe termen scurt”.
Totusi, dupa alegerile din toamna, “o eventuala coabitare cu un guvern ostil ar risca sa paralizeze politica economica”, in timp ce un guvern al PiS “ar duce probabil la o politica in stilul Ungariei”. Dar, adauga el, “nu exista catastrofe economice in Ungaria”, unde premierul populist Viktor Orban este frecvent acuzat de derive autoritare.
In ceea ce priveste raporturile cu Bruxellesul - foarte dificile in timpul precedentului mandat al PiS dintre 2005 si 2007 - politologul Radoslaw Markowski nu vrea sa fie alarmist. “Discursul asupra dependentei Poloniei de Bruxelles, pe care Duda l-a rostit in timpul deplasarilor sale in tara, nu va avea in mod necesar un efect imediat. In fapt, totul depinde de legislativele din toamna”, a spus el. Fidel imaginii sale de presedinte deschis contactului cu oamenii pe strada, Duda a aparut luni dimineata intr-o statie de metrou din Varsovia si a distribuit cafea trecatorilor. El a anuntat ca va inceta sa fie membru al PiS.