Analiză Reuters. Poziția lui Putin rămâne fermă deocamdată, dar riscurile se amplifică

Vladimir Putin
IMAGO IMAGES

Puterea lui Vladimir Putin în Rusia rămâne fermă, în ciuda eșecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări greșite și a luptelor politice interioare, spun mai multe surse pentru Reuters.

Unii spun, însă, că acest lucru s-ar putea schimba rapid dacă înfrângerea totală s-ar întâmpla. Iar cei mai mulți susțin că președintele rus s-a aflat într-una dintre cele mai dificile situații din ultimele două decenii petrecute la putere din cauza situației din Ucraina, unde forțele invadatoare au fost împinse înapoi pe alocuri de Kievul înarmat de Occident.

Sursele, actuali și foști diplomați și oficiali guvernamentali din Occident, spun că nu a fost evidentă nicio amenințare iminentă din partea cercului de apropiați al lui Vladimir Putin, a armatei sau a serviciilor de informații.

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Anthony Brenton, este de aceeași părere. El a spus că, în opinia sa, Vladimir Putin speră să negocieze în privința Ucrainei, probabil cu americanii, și speră că norocul în declin al Moscovei pe câmpul de luptă se va redresa în ciuda a ceea ce Occidentul spune că este o lipsă de personal, de echipamente și chiar de rachete.

Când ar putea interveni situații problematice pentru Putin

Aflat la putere încă din 1999, Putin s-a confruntat cu numeroase crize și războaie, dar și cu proteste de stradă.

Citește și
putin si berlusconi
Vorbe dulci şi vodcă, cadoul preşedintelui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

„Operațiunea militară specială” din Ucraina a creat cea mai tensionată confruntare est-vest de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, și a atras cele mai dure sancțiuni impuse de Occident împotriva Rusiei.

Armata lui Putin a îndurat retrageri umilitoare, dar și pierderi masive, iar sute de mii de ruși au părăsit țara pentru a evita mobilizarea. De asemenea, președintele rus nu a ezitat să vorbească despre un atac nuclear, ceea ce ar fi un semn de disperare.

Unii aliați, precum Ramzan Kadîrov, liderul cecen, au acuzat șefii militari de gestionarea greșită a războiului.

Brenton, care a avut de-a face cu Putin în timpul celui de-al doilea mandat, a spus că nu au existat critici publice de la elitele din politică sau afaceri sau orice alt semn de mișcare împotriva lui Putin, însă acest lucru s-ar putea să nu dureze.

„Dacă vor continua să se retragă în primăvară, în martie-aprilie anul viitor, atunci instinctul meu spune că lucrurile vor deveni din ce în ce mai problematice pentru Putin - nu la nivelul poporului, ci la nivelul elitelor. Ai o mână de oameni care sunt interesați de ei, care nu vor să facă parte dintr-o dezamăgire”, a spus fostul ambasador.

„Nu există semne că ar fi pierdut controlul”

Protestele împotriva mobilizării din partea rudelor, jurământul Ucrainei de a nu trata cu Vladimir Putin și o afirmație aparent nescrisă și retrasă rapid a președintelui american Joe Biden, potrivit căreia lui Putin nu trebuie să i se permită să rămână la putere, au alimentat speculațiile cu privire la viitorul său.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că un raport al Washington Post din această lună, potrivit căruia un membru al cercului intim al lui Putin l-ar fi confruntat pe acesta în legătură cu războiul, este „total neadevărat”, dar a spus că există o dezbatere politică sinceră.

„Există semne de lupte interioare, plângeri, luare lentă de decizii, dar nu există semne că ar fi pierdut controlul”, a spus Peskov.

Un oficial american, care a refuzat să-și dea numele, a spus că Washingtonul și aliații săi spun că poziția lui Putin este în siguranță: „Cele mai multe din acțiunile sale recente - inclusiv mobilizarea - arată clar că Putin este în dezavantaj”.

Cu servicii de informații puternice care susțin un sistem politic încadrat de loialiști atent supravegheați, ar fi dificil și periculos pentru oricine să acționeze împotriva lui.

„Totul este posibil în Rusia”

Andrew Weiss, specialist la Carnegie Endowment, a declarat că, deși „totul este posibil în Rusia”, opinia poporului este mai puțin importantă decât în Occident, oponenții reali au fugit sau au fost închiși, iar Putin a fost înconjurat de loialiști.

"Arătați-mi persoana care va vorbi în biroul lui Putin și îi va spune că este terminat. Cine ar avea îndrăzneala să facă asta?", a declarat Weiss.

Liderul rus ar putea fi dat jos printr-o lovitură de palat, o rebeliune a elitelor sau o „furtună a Bastiliei” de la bază, a spus acesta, menționând că liderul irakian Saddam Hussein a condus timp de mai bine de un deceniu după ce invazia din 1990 în Kuweit a fost zdruncinată.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză R.Politik, a spus că Putin ar putea avea probleme dacă ar rămâne fără opțiuni de escaladare a conflictului.

Iar în acest caz, elitele ar încerca să-l convingă pe Putin să se retragă, adăugând că nu există încă semne de lovituri de stat de genul celor care l-au destituit pe liderul sovietic Nikita Hrușciov în 1964 sau care l-au vizat pe Mihail Gorbaciov în august 1991.

"Dacă este capabil să... își îndeplinească obligațiile nespuse în fața elitei și a populației - stabilitate, pace, pensii și salarii - atunci nimic nu îl va amenința", a spus Stanovaia.

"Dar dacă... armata rusă este împinsă înapoi la vechile granițe ale Rusiei de dinainte de anexare, dacă armata ucraineană trece mai departe la ofensivă... și dacă bugetul nu poate face față și există întârzieri la pensii... elita se va mobiliza treptat", spune ea.

„Majoritatea rușilor îl vor susține în continuare pe Putin”

Deși sondajele de opinie din Rusia arată o anxietate publică în creștere, o sursă diplomatică franceză a declarat că, în opinia sa, crede că Vladimir Putin, care domină influenta mass-media de stat, și-ar putea menține controlul. "Să nu uităm că frica domnește", a spus sursa.

"Cred în continuare că majoritatea rușilor îl vor susține pe Putin, indiferent ce va decide", a comentat sursa.

Un oficial european de rang înalt a declarat că Vladimir Putin ar trebui să piardă războiul în mod demonstrativ pentru a fi înlăturat.

Dacă și când va veni acel moment, a declarat fostul ambasador britanic Brenton, este puțin probabil ca succesorul său să fie un prieten al Occidentului. "Oamenii care vor lua deciziile sunt securiști duri. Nu vom avea un liberal drăguț".

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Britanicii se tem că Vladimir Putin va detona un focos nuclear în Marea Neagră ca demonstrație de forță
Britanicii se tem că Vladimir Putin va detona un focos nuclear în Marea Neagră ca demonstrație de forță

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace , merge la Washington pentru discuții de criză, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute că Vladimir Putin va lansa un atac nuclear, scrie The Sun.

Vorbe dulci şi vodcă, cadoul preşedintelui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi
Vorbe dulci şi vodcă, cadoul preşedintelui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi

Vorbe dulci şi vodcă, cadoul preşedintelui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare
NATO, UE şi SUA condamnă exerciţiile nucleare "iresponsabile" ruseşti. Moscova speră să calmeze spiritele

NATO, UE şi SUA au calificat luni drept iresponsabile exerciţiile militare pentru folosirea unor arme nucleare tactice anunţate mai devreme de Moscova.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.