ANALIZĂ. De ce ar fi decis Putin să-l ucidă pe Navalnîi, deși era închis tocmai în Siberia: ”Una dintre marile crime”
Vladimir Putin este responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a spus tranșant președintele american Joe Biden. E un punct de vedere împărțit de mulți lideri occidentali.
Cel mai important oponent al președintelui rus a decedat, vineri, într-o închisoare din Siberia. Deocamdată, nu a fost precizată o cauză oficială a morții.
Între timp, oameni din întreaga lume continuă să-i aducă un ultim omagiu disidentului rus.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Gesturi simbolice au avut loc și în orașele rusești, unde cel puțin 100 de oameni au ajuns noaptea trecută în arest.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a fost invitat în direct în ediția de dimineață a Știrilor Pro TV pentru a comenta aceste evenimente.
Cosmin Stan: Era Navalnîi o amenințare, chiar și închis fiind într-o temniță grea, departe la Cercul Arctic, în Siberia îndepărtată?
Cristian Pîrvulescu: ”De ce era? Pentru că erau un simbol al libertății. Pentru că era un critic al regimului, pentru că era foarte bine cunoscut, pentru că fusese până la urmă obiectul mai multor încercări de asasinare, din care ultima, în august 2020, l-a dus aproape în pragul morții. Atunci știm că ar fi existat, cel puțin presa, cât a mai rămas presă de investigație în Rusia, a descoperit că exista o unitate specială din FSB care opera încă din 2017 pentru a-l asasina. Au folosit același agent novicioc ca și în cazul din Anglia. I-au otrăvit ceaiul, dar a fost salvat într-un spital. Însă faptul că a fost salvat l-a costat pe medicul care a condus operațiunea viața, pentru că a murit, de fapt, în urma unei crize de inimă, dar toți bănuim că a fost asasinat în 2021.
După cum știți, a fost internat în Germania, s-a întors, în ianuarie 2021 în Rusia pentru a-l pune pe Vladimir Putin în fața unei realități dure, a unei opoziții. A fost în arestat imediat, a fost judecat, a fost condamnat la 19 ani de închisoare și a trebuit să îndure condiții penitenciare îngrozitoare. Este indiscutabil că a fost asasinat. Sunt dintre cei care cred că ceea ce s-a întâmplat în acea colonie penitenciară nu va fi niciodată dezvăluit. Este, evident, una dintre marile crime pe care acest regim le face, este una din multele crime pe care acest regim le face. Doar că este una pe care nu putea în niciun fel să o ascundă”.
”Suntem înaintea alegerilor din Rusia”
Andreea Marinescu: Domnule Pîrvulescu, de ce a fost ales acest moment?
Cristian Pîrvulescu: ”Pentru că suntem înaintea alegerilor. Astăzi, peste fix o lună, pe 17 martie, va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, pe care foarte probabil Vladimir Putin îl va câștiga din prima. Deci nu va fi un al 2-lea tur de scrutin. Pentru a-i speria pe toți cei care ar vrea să se opună în continuare, pentru a da un exemplu, Vladimir Putin și clica sa se bazează pe frică. Este cea mai bună dovadă că, de fapt, în Rusia nu există atât de multă frică pe cât și-ar dori regimul. Nu există în zona în care încă mai funcționează, cât de cât societatea civilă, în marile orașe. Și atunci, iată, trebuie să utilizeze astfel de de de momente.
Eu sper ca această moarte să nu fi fost în zadar, ca această întoarcere în Rusia să nu fi fost o eroare, ca până la urmă, regimul acesta să plătească pentru toate crimele pe care care le face.”
Cosmin Stan: Credeți, de fapt, că acest eveniment e menit să se întoarcă împotriva regimului de la Kremlin?
Cristian Pîrvulescu: ”E greu de spus, dar eu cred că va conta pentru foarte mulți. Nu, nu cred că la alegerile din 17 martie vom vedea o revoluție electorală, pentru că nu are cum. Pentru că niciun candidat, nici măcar unul necunoscut, nu a fost lăsat să fie pe listă pentru a-i pune în pericol legitimitatea lui Vladimir Putin. Dar cred că în lumea largă, unde imaginea opoziției, opozantului Navalnîi, nu era importantă, cei care începeau să aibă îndoieli și oboseală își vor da seama cât de periculos este acest regim.”
Andreea Marinescu: Ne spuneți, vă rog, care pot fi și consecințele la nivel internațional? Pentru că e clar mesajul în țară, sunt în continuare un om de temut, aveți grijă dacă vă puneți cu mine, dar este un mesaj adresat și Occidentul lui?
Cristian Pîrvulescu: ”Cred că în mică măsură pentru Vladimir Putin. În momentul de față, noi nu știm exact ce se întâmplă în Rusia. Noi avem doar o imagine deformată și imediată, mediată de informații, pe care ne-o dă presa de opoziție sau pe care ne-o dă regimul, inclusiv prin tot felul de mijloace de manipulare. Dar pe plan internațional e foarte probabil că sancțiunile vor continua. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, vor fi noi sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei. Sigur, multă lume se va întreba dacă aceste sancțiuni au sau nu succes. Anul trecut, Rusia a trebuie terminat pe creștere economică și puțin mai bine decât în 2022.
Dar, în realitate, lucrurile încep să se vadă, pentru că o economie de consum a devenit o economie de război. Și încetul cu încetul lucrurile încep să lipsească din Rusia. Altceva? Proteste internaționale? Da, problema este dacă cei care îl susțin pe Vladimir Putin din așa-numitul Sud Global vor înțelege totuși că este un regim cu care nu se poate niciun fel asocia. Nu mă refer la Iran și Coreea de Nord, mă refer la Brazilia, țările din America Latină în special, sau Africa de Sud, care sunt tentate să meargă pe linia ideologică a Rusiei privind schimbarea regimului. Probabil că aceștia vor începe să reflecteze mai mult, dar nu cred că își vor schimba peste noapte punctul de vedere.”