Analiza Associated Press: Cum a ajuns Romania sa apere Ucraina in razboiul cibernetic cu Rusia. Legatura cu Ceausescu
Romania a devenit una dintre tarile europene de top in combaterea criminalitatii cibernetice si a operatiunilor ce tin de razboiul ciberneticse arata intr-o analiza Associated Press.
Competentele avansate ale informaticienilor romani - care partial sunt si rezultatul mostenirii de pe vremea regimului Ceausescu, inca de atunci pregatirea in domeniul ciberneticii fiind incurajata - i-au facut pe acestia sa ajunga unii dintre cei mai buni 'detectivi' informatici ai Europei, relateaza Agerpres.
Drept urmare, NATO a apelat la serviciile Romaniei pentru a apara Ucraina de spionajul cibernetic al Rusiei, iar expertii romani pregatesc in prezent specialisti IT ucraineni si ajuta institutii guvernamentale ucrainene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile ucrainene spun ca, pe langa razboiul clasic purtat in provinciile separatiste proruse din estul Ucrainei, guvernul rus duce in paralel un razboi cibernetic impotriva tarii lor. Potrivit unor responsabili ucraineni, cu ajutorul Romaniei au fost blocate operatiuni de infectare a retelelor de calculatoare ale guvernului de la Kiev, precum si actiuni de spionaj cibernetic.
La summitul NATO de anul trecut, din Tara Galilor, s-a decis crearea a cinci fonduri destinate fiecare unui program de consolidare a capacitatilor defensive ale armatei ucrainene, iar Romania s-a oferit sa conduca programul de aparare cibernetica si a desemnat compania Rasirom sa se ocupe de acesta.
Premierul roman Victor Ponta a declarat la o intalnire cu presa straina ca Romania incearca sa devina un lider regional in acest domeniu, motiv ce a determinat NATO sa ii atribuie programul de securitate cibernetica a Ucrainei.
Insa nu doar Ucraina beneficiaza de pe urma abilitatilor informaticienilor romani, ci si Europol (Oficiul de Politie al Uniunii Europene). Potrivit sefului acestei institutii, Ron Wainright, 20% dintre expertii ei in securitate cibernetica sunt ofiteri ai politiei romane, iar 'expertiza pe care specialistii romani o aduc in lupta zilnica impotriva acestei amenintari este extraordinara'.
Faptul ca Romania este astazi un lider al 'politiei' cibernetice s-ar putea datora si multor hackeri romani deveniti cunoscuti la nivel international dupa ce au realizat atacuri asupra retelelor informatice din SUA, se mai mentioneaza in analiza.
Sursa citata aminteste de cazul hackerului 'Guccifer', care a accesat mesageria electronica a fostului secretar american de stat Colin Powell si a fostului presedinte american George W. Bush, publicand apoi poze intime ale familiei acestuia din urma.