ANALIZA AFP, la un an de la revolutia din Maidan: Uniunea Europeana trage invatamintele tatonarilor sale in estul Europei

Euromaidan

In urma cu un an, Ucraina renunta la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana sub presiunea Moscovei, declansand revolutia din Maidan si luand prin surprindere UE. 

Potrivit expertilor, UE nici nu a evaluat importanta acestei apropieri si nici nu a anticipat agresiunea rusa, relateaza AFP, conform Mediafax.

"Ne-am indreptat spre o ruptura aproape fara sa ne dam seama", rezuma Vivien Pertusot, de la Institutul francez de relatii internationale (Ifri) din Bruxelles.

"Chiar si expertii, profesorii universitari care urmareau indeaproape subiectul au fost surprinsi", subliniaza el.

"Nimeni nu a anticipat reactiile in lant, poate ca nici rusii", confirma unul dintre specialisti, Giselle Bosse, profesor asistent la Universitatea din Maastricht.

Citește și
Kiev
Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la "mama Rusie": "Nu vrem razboi, dar ne vom lupta"

La 21 noiembrie 2013, in cadrul unui summit la Vilnius, presedintele prorus Viktor Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord de asociere cu UE in favoarea unei cooperari crescute cu Rusia. Acest refuz a declansat mai multe saptamani de manifestatii proeuropene si a determinat fuga lui Ianukovici dupa o baie de sange in randul manifestantilor in februarie, urmata de anexarea Crimeei de catre Rusia la inceputul lui martie.

Conflictul din estul Ucrainei, declansat in aprilie de separatistii prorusi, a provocat moartea a 4.300 de persoane pana in prezent.

Este posibil ca Uniunea Europeana, care a promis sa aduca pace si stabilitate in Europa, sa fi semanat germenii secesiunii, chiar ai razboiului, intrand in sfera de influenta a unei Rusii ce voia sa restaureze ascendentul avut asupra tarilor din fostul bloc sovietic?

"Comisia Europeana nu a sesizat valoarea geopolitica a Acordului de Asociere pe care il negocia" cu Ucraina, subliniaza Pertusot, amintind ca aceasta tara cu 45 de milioane de locuitori trebuia sa "serveasca drept exemplu" si sa ilustreze binefacerile "puterii blande" promovate de UE.

Expertii si functionarii europeni s-au concentrat pe aspectele tehnice, in timp ce din punct de vedere politic, Polonia si Tarile Baltice, sperau "sa marcheze astfel o frontiera clar ireversibila" cu Rusia, pe care "nu voiau sa o lase sa navigheze singura in aceste tari", potrivit cercetatorului.

"UE a declansat probabil ceva fara sa vrea", admite Bosse.
Ea "a fost din ce in ce mai mult asociata cu NATO in perceptia rusa si cand Parteneriatul Estic s-a concretizat intr-o oferta sub forma acordurilor de asociere si liber-schimb, Rusia a adoptat o pozitie deschis conflictuala fata de UE", scriu cercetatorii Laure Delcour si Hrant Kostanyan intr-o nota a Centrului pentru Studii de Politici Europene (CEPS).

Moscova a vrut sa contracareze lansand o uniune vamala si o Uniune economica eurasiatica, ce reuneste deja Kazahstan, Belarus si Armenia si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.

Criza gazului cu Ucraina de la inceputul lui 2009 sau razboiul scurt desfasurat de Rusia pentru sustinerea republicilor separatiste din Georgia, cateva luni mai tarziu, au demonstrat ca poate fi mult mai agresiva.

In acest context a fost incheiat in mai 2009 Parteneriatul Estic, caruia i-au fost alocate sute de milioane de euro pe an, cu Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Belarus. Primele trei au semnat un Acord de Asociere si Liber-Schimb cu UE in iunie, ceea ce reprezinta o apropiere economica, sociala si politica fara precedent de Bruxelles, dar exclude totusi o aderare cu drepturi depline.

In paralel, in lipsa unui consens intre cele 28 de state membre, UE a lasat sa se afunde "parteneriatul strategic" cu Rusia.

Parteneriatul Estic nu poate fi singurul blamat pentru declansarea interventiilor rusesti in Ucraina incepand din martie. "Acest lucru este mult mai legat de apararea intereselor de securitate ale Rusiei, in timp ce Ucraina este strategica pentru ea", apreciaza Bosse.

Dupa fuga presedintelui Ianukovici, Rusia, care avea in Crimeea o mare parte din flota, "trebuia sa reactioneze" in fata preluarii puterii de catre proeuropeni. Prin urmare, ea si-a "extins zona de securitate" anexand Crimeea si sustinand rebelii separatisti din est, explica cercetatoarea.

Pe viitor, pentru a construi o politica reala in est, "UE nu ar trebui sa uite ca NATO este umbra sa, ea trebuie sa fie constienta" ca este perceputa in Rusia in acest fel.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Zi neagra in Ucraina. Se implineste un an de la protestele care au devenit revolutie si au dus la 4300 de morti in Donbas
Zi neagra in Ucraina. Se implineste un an de la protestele care au devenit revolutie si au dus la 4300 de morti in Donbas

Vineri se implineste un an de cand au debutat protestele care au schimbat fata Ucrainei.

Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la
Ingrijorare mare in Euromaidanul din Kiev, dupa ce Crimeea s-a intors la "mama Rusie": "Nu vrem razboi, dar ne vom lupta"

Un membru al Brigazii I de autoaparare de la Maidan, Vasil, in varsta de 19 ani, sustine ca "nu va exista un razboi, dar daca va exista unul vom castiga", si ca nu se teme de Rusia, ale carei trupe ocupa Crimeea, relateaza AFP.

"I am Ukrainian". Mesajul unei tinere din Kiev, viral pe Internet. "Poate ne vor omori unul cate unul"

Un videoclip de doua minute despre lupta protestatarilor din piata Maidan din Kiev face inconjurul Internetului. In imagini, o tanara cere ajutorul intregii lumi pentru salvarea Ucrainei.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.