Zi neagra in Ucraina. Se implineste un an de la protestele care au devenit revolutie si au dus la 4300 de morti in Donbas

21-11-2014 08:03


Vineri se implineste un an de cand au debutat protestele care au schimbat fata Ucrainei.

In 21 noiembrie, anul trecut, la Kiev izbucneau demonstratii impotriva deciziei presedintelui Ianukovici de a abandona acordul de asociere cu Uniunea Europeana, in favoarea unei apropieri de Moscova. Manifestatiile au luat amploare si au dus la inlaturarea lui Ianukovici. Ucraina a pierdut apoi Crimeea, iar acum se duce inca un razboi sangeros pentru controlul estului separatist. Asta desi in septembrie cele doua parti au semnat un acord de incetare a focului.

Ignorate in primele zile, protestele pro-europene din Maidan au prins viata la sfarsitul lui noiembrie, anul trecut, iar in decembrie erau deja peste 100.000 de oameni in Piata Independentei. In 20 februarie, Kievul a trait cea mai violenta zi din ultimele 7 decenii. Cel putin 88 de protestatari au fost ucisi in luptele de strada. Doua zile mai tarziu, presedintele Victor Ianukovici a fugit din tara, deschizand calea pentru o conducere pro-occidentala. Bucuria a fost insa, de scurta durata. In martie, Rusia a anexat Crimeea, ocupata deja de trupe pro-ruse. Imediat, au aparut temeri ca regiunile Donetk si Luhansk vor avea aceeasi soarta. Numai ca, in cazul lor, Kievul a reactionat si a trimis armata.

4.300 de oameni si-au pierdut viata in conflictul din estul Ucrainei. In 5 septembrie, cele doua parti au semnat un acord de incetare a focului, ignorat insa pe teren. Razboiul a lasat in ruine satele si orasele din estul separatist - oamenii si-au vazut casele distruse, nu au apa potabila, iar mancarea e putina. Cei in varsta n-au mai primit pensia de luni de zile. Si nu le e mai bine nici celor cu economii in banca. La Donetk, cei care au mers sa isi retraga banii au gasit usile inchise, deoarece Kievul a decis sa opreasca activitatea bancilor ucrainene de stat din regiunile separatiste.

VIDEO PROTVPLUS.RO