Amnesty International acuza Rusia de crime de razboi in Siria, insa Moscova neaga. Inregistrarea publicata de Sky News

siria

Amnesty International acuza Rusia de crime de razboi in Siria, insa Moscova neaga faptul ca loveste intentionat zone cu civili, relateaza Sky News.

Cu toate acestea, voluntarii locali si inregistrari de la fata locului obtinute de Sky News sugereaza ca Moscova nu spune adevarul, relateaza sursa citata.

Amnesty International a declarat pentru Sky News ca Rusia a bombardat intentionat zone cu civili din Siria, saptamana trecuta. Directorul organizatiei, Tirana Hassan, a explicat ca este vorba despre spitale, scoli si locuinte.

Mai mult de atat, Amnesty International acuza Moscova ca nu i-a atacat doar pe civili, ci si pe voluntarii si membrii organizatiilor umanitare care incarcau sa evacueze ranitii.

Kremlinul neaga ca a bombardat specific zone locuite de civili, precizand ca atacurile s-au indreptat catre tinte teroriste.

Citește și
soldati rusi in Crimeea
Raspunsul Rusiei la demonstratiile militare din Marea Neagra. Moscova trimite avioane, elicoptere si militari in Crimeea
Amnesty Accuses Russia Of War Crimes

A small boy is pulled alive from the rubble after an airstrike in Aleppo, Syria - but his mother and siblings were killed

Posted by Sky News on Sunday, 21 February 2016


Intr-o inregistrare obtinuta de Sky News se poate vedea cum un baietel este scos de sub daramaturi in viata insa familia sa a murit in Alep, Siria, saptamana trecuta.

John Kerry anunta “un acord provizoriu” asupra modalitatilor de incetare a ostilitatilor

Secretarul de stat american John Kerry a anuntat duminica, la Amman, ca a avut o noua convorbire la telefon cu omologul sau rus Serghei Lavrov si ca, “in principiu”, ei au ajuns la “un acord provizoriu asupra modalitatilor unei incetari a ostilitatilor in Siria care ar putea incepe in zilele urmatoare”.

Secretarul de stat american a adaugat, potrivit AFP, ca “cei doi presedinti (rus si american, respectiv Vladimir Putin si Barack Obama) ar putea sa discuta cat mai curand posibil (...) pentru punerea in aplicare” a acestui regim de incetare a focului.

 

Amnesty International tells Sky News that Moscow's warplanes have been deliberately targeting civilians and rescue workers in Syria.

Posted by Sky News on Saturday, 20 February 2016

“Suntem mai aproape acum de o incetare a focului”, a dat asigurari seful diplomatiei americane in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau iordanian Nasser Judeh.

Kerry si Lavrov, care au avut si sambata o discutie telefonica pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obtinut recent la Munchen in cadrul Grupului international de sprijin pentru Siria (ISSG). Cele 17 tari membre ale acestui grup, intre care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudita, Turcia, dar si organizatii precum Uniunea Europeana si ONU au convenit la Munchen asupra unei incetari a ostilitatilor in Siria, care teoretic ar fi trebuit sa intre in vigoare vineri, 19 februarie.

Bashar Al-Assad vrea sa fie "cel care a salvat Siria"

Presedintele sirian, Bashar Al-Assad, a afirmat ca vrea sa fie peste zece ani "cel care si-a salvat tara" si a recunoscut importanta ajutorului rus si iranian pentru armata siriana, potrivit unui interviu publicat sambata pe site-ul cotidianului spaniol El Pais.

"Peste zece ani, vreau sa fi fost capabil de a salva Siria, dar asta nu inseamna ca voi fi in continuare presedinte", a declarat seful statului sirian, la putere din anul 2000. "Siria va fi bine, iar eu voi fi cel care si-a salvat tara", a mai spus el. Peste zece ani, "daca poporul sirian va vrea sa fiu la putere, voi fi acolo, iar daca nu va dori, nu voi fi", a adaugat presedintele.

In plus, Bashar Al-Asad a mai declarat ca, "fara indoiala, sprijinul rus si iranian a fost esential" in progresele trupelor sale in fata fortelor de opozitie. "Avem nevoie de acest ajutor pentru un motiv simplu, acela ca 80 de tari sustin teroristii in diferite moduri, a afirmat el. Unii direct, cu bani, sprijin logistic, arme sau luptatori. Altii le ofera un sprijin politic in diferitele organizatii internationale".

Armata rusa desfasoara de la 30 septembrie o intensa campanie de lovituri aeriene contra unor "tinte teroriste" care a permis armatei guvernamentale sa obtina victorii pe teren. Din 2011, Siria este prada unui razboi civil in care se confrunta trupe fidele regimului, grupari armate ale opozitiei si grupuri jihadiste, soldat cu 260.000 de morti si mai multe milioane de refugiati.

Intr-un interviu acordat pe 13 februarie agentiei France Presse, Bashar Al-Assad si-a exprimat dorinta de a recuceri toata Siria si a anuntat, in acelasi timp, ca este "pregatit" pentru un acord de incetare a focului - desi a preferat sa vorbeasca despre "incetarea operatiunilor" -, dar cu unele conditii. Printre acestea, "sa se interzica altor tari, mai ales Turciei, sa mai trimita oameni si arme sau orice fel de sprijin logistic teroristilor"

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Franta avertizeaza ca exista un
Franta avertizeaza ca exista un "risc de razboi" intre Turcia si Rusia. Mesajul Kremlinului pentru Ankara

Presedintele francez François Hollande a avertizat la Bruxelles, ca exista un “risc de razboi” intre Turcia si Rusia ca urmare a implicarii turce in Siria, transmite AFP.

Raspunsul Rusiei la demonstratiile militare din Marea Neagra. Moscova trimite avioane, elicoptere si militari in Crimeea
Raspunsul Rusiei la demonstratiile militare din Marea Neagra. Moscova trimite avioane, elicoptere si militari in Crimeea

Rusia a trimis in Crimeea - peninsula ucraineana anexata in martie 2014 - unitati militare, avioane de lupta si elicoptere, avand in plan organizarea unor exercitii de amploare in regiune in perioada 19-25 februarie.
 

Kremlinul respinge acuzatiile legate de bombardarea in Siria a unui spital al organizatiei MSF.
Kremlinul respinge acuzatiile legate de bombardarea in Siria a unui spital al organizatiei MSF. "Este inacceptabil"

 Kremlinul a respins marti acuzatiile americane la adresa Moscovei legate de bombardarea unui spital al organizatiei Medici fara Frontiere (Medecins sans Frontieres, MSF) din nordul Siriei, calificandu-le ca 'inacceptabile'.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.