Medicii americani testează un medicament pentru arsuri gastrice împotriva Covid-19

Ultima actualizare: 27-04-2020 10:28
Medicii americani testează un medicament pentru arsuri gastrice împotriva Covid-19
Shutterstock

Lista tratamentelor testate împotriva coronavirusului include acum și Famotidina, un medicament folosit împotriva arsurilor gastrice și ulcerului.

În data de 7 aprilie, un pacient infectat cu coronavirus de la spitalui Northwell Health din New York a primit famotidină intravenous, dozajul fiind de nouă ori mai mare decât cel recomandat pentru arsuri gastrice, relatează revista Science.

În primă fază, spitalul a ținut secret acest studiu clinic, pentru a asigura stocul necesar studiului înainte ca alte spitale sau Guvernul să înceapă să îl cumpere.

„Dacă vorbeam de acest tratament prea devreme, rezervele de medicament ar fi dispărut”, a spus Kevin Tracey, fost neurochirurg responsabil de departamentul de cercetare al spitalului.

În ce stadiu este studiul clinic al Famotidinei

 

Până sâmbătă, 187 de pacienți infectați cu coronavirus au luat parte la studiul clinic, inclusiv mulți conectați la ventilatoare. Studiul urmează să includă un total de 1.174 de pacienți.

Șeful echipei de cercetători a spitalului este încrezător în rezultatele acestui medicament, dar nu dorește să ofere mai multe detalii până nu vor fi disponibile rezultatele preliminare în cazul primilor 391 de pacienți.

„Vom ști dacă funcționează în câteva săptămâni”, a spua Kevin Tracey.

Care e legătura dintre famotidină și coronavirus

 

Legătura dintre famotidină și pacienții infectați cu coronavirus a fost vehiculată prima data de medicul infecționist Michael Callahan, care a participat la combaterea mai multor epidemii, printre care SARS și gripa aviară.

În momentul în care a izbucnit epidemia de coronavirus, medicul s-a dus în China, unde a observat că mulți dintre supraviețuitori erau săraci.

După ce au revizuit dosarele a 6.212 pacienți vindecați de Covid-19, medicii au observat că mulți dintre aceștia sufereau de arsuri gastrice și utilizau famotidine, în locul unor medicamente similare dar mai scumpe, precum Prilosec, folosit de persoanele înstărite atât în SUA cât și în China.

Ca rată de deces, aproximativ 14% dintre pacienții care utilizau famotidină au murit, comparativ cu 27% în cazul celor care nu luau medicamentul.

Cercetătorii au atras atenția că acest studiu este brut și nu este semnificant din punct de vedere statistic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO