Amenintare fara precedent din partea Statului Islamic: "Vom varsa rauri de sange pentru a-i razbuna pe oprimati"
Combatanti din cadrul Statului Islamic provenind din minoritatea chineza uigura au amenintat, din Irak, cu ”varsarea de rauri de sange” in China, un avertisment fara precedent adresat Beijingului, releva un expert, relateaza AFP.
Amenintarea este formulata intr-o inregistrare video de 28 de minute, publicata luni de o filiala a Statului Islamic din vestul Irakului, potrivit unui organism specializat in supravegherea pe Internet a site-urilor islamice, SITE Intelligence Group.
Uigurii sunt o minoritate etnica majoritar musulmana, originara din Xinjiang, in nord-vestul Chinei. Aceasta regiune este un imens teritoriu semidesertic, la frontiera cu Afganistanul. Uigurii acuza ca sunt discriminati religios si pe piata muncii in fata etnicilor han, majoritari in China.
Unei factiuni radicalizate i s-au imputat, in ultimii ani, atentate in regiune si in afara ei, soldate cu sute de morti. Beijingul acuza ”separatistii” uiguri ca se afla la originea atacurilor si isi exprima ingrijorarea fata de legaturile dintre acesti militanti si grupari jihadiste internationale.
In inregistrarea video, un militant care poarta barba ameninta China, cu un cutit in mana, dupa care il taie la gat pe un barbat despre care afirma ca este informator.
Video shows Islamic State militants from China's Uighur minority vowing to return home and "shed blood like rivers" https://t.co/Q9vsPUsxb3 pic.twitter.com/JdBESscTBK
— AFP news agency (@AFP) March 1, 2017
”Voi, chinezilor, care nu intelegeti ce spun oamenii! Noi suntem soldati ai califatului si vom veni sa va clarificam lucrurile punandu-ne armele sa vorbeasca, sa varsam rauri de sange pentru a-i razbuna pe oprimati”, urla el, potrivit unei traduceri SITE Intelligence Group.
Aceasta inregistrare video ar constitui ”prima amenintare directa” a Statului Islamic la adresa Chinei, a declarat pentru AFP Michael Clarke, un expert in regiunea Xinjiang de la Universitatea nationala australiana de la Canberra.
Este totodata ”prima oara cand militanti se exprima in uigura si jura credinta Statului Islamic”, adauga el.
Beijingul este de-acum, considera expertul, ”o tinta a retoricii jihadiste”, in contextul in care China a fost, pana acum, rareori mentionata de organizatii islamiste internationale.
In urma unei revolte sangeroase la Urumqi, capitala Xinjiangului, in 2009 - soldata cu aproximativ 200 de morti, in principal etnici han -, Beijingul a impus masuri de securitate extrem de dure in regiune - patrule, puncte de control, arestari.
Peste 10.000 de membri ai fortelor de securitate, atat din armata, cat si din politie, au fost adunati luni la Urumqi, in a patra demonstratie de forta de acest tip de la inceputul lui 2017.
Insa atacuri au loc cu regularitate, iar cinci persoane au fost ucise, in februarie, cu arma alba, in Xinjiang.