Putin a aprobat noua doctrina militara rusa. Consolidarea NATO si scutul antiracheta, considerate amenintari

Ultima actualizare: 29-12-2014 07:02

Kremlinul a publicat vineri noua versiune a doctrinei militare a Rusiei.

Aceasta a fost aprobata de presedintele Vladimir Putin, care desemneaza consolidarea capacitatilor NATO si proiectul scutului antiracheta din Europa de Est printre amenintarile la adresa securitatii tarii, relateaza AFP, potrvit Mediafax.

Doctrina mentioneaza "consolidarea capacitatilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse si masurile luate in vederea amplasarii unui sistem global de aparare antiracheta" in Europa de Est.

Moscova a denuntat de mai multe ori decizia Aliantei de a pozitiona trupe in mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum tarile baltice sau Polonia, dar si proiectul american de instalare a unui scut antiracheta in Europa de Est.

Ucraina a facut miercuri un pas spre Alianta Nord-Atlantica, renuntand la statutul sau de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei si care poate permite Kievului sa ceara, la un moment dat, aderarea la NATO.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este pastrat, punand accentul pe un angajament militar al Rusiei numai in cazul in care toate solutiile non-violente sunt epuizate.

Aceasta noteaza ca "probabilitatea unui razboi de anvergura impotriva Rusiei a scazut", dar enumera o serie de amenintari care s-au intensificat in anumite domenii, precum revendicarile teritoriale, "ingerinta in afacerile interne" din partea altor state si trimiterea de arme strategice in spatiu.

Noua doctrina militara rusa introduce de asemenea conceptul de "disuasiune non-nucleara", care prevede mentinerea pregatirii fortelor militare conventionale la un nivel inalt si un angajament fata de organizatiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).

Rusia isi rezerva totusi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear in caz de agresiune impotriva sa sau a aliatilor sai sau in caz de "amenintare pentru existenta statului". Termenul de "atac preventiv" nu apare, contrar afirmatiilor anterioare ale presei ruse.

Moscova mai precizeaza ca una dintre principalele sarcini ale fortelor sale armate pe timp de pace va fi sa "asigure interesele nationale ale Rusiei in Arctica", o regiune strategica pentru dezvoltarea economica si aprovizionarea energetica viitoare a Rusiei, disputata de Statele Unite si Canada.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO