Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscala din Romania poate depasi bugetul de stat
Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a declarat, joi, ca evaziunea fiscala din Romania este "atat de larg raspandita, incat nivelul acesteia poate depasi valoarea bugetului de stat".
"Evaziunea fiscala este atat de larg raspandita aici in Romania incat marimea acestei evaziuni ar putea depasi nivelul bugetului de stat", a afirmat ambasadorul Gitenstein, in discursul sustinut la prezentarea raportului "Prioritati pentru Romania" de catre Camera de Comert Americana din Romania.
CLICK AICI pentru a vedea ce surprize te asteapta pe PRO TV NEWS.
De asemenea, Gitenstein a aratat ca a inteles ca economia Romaniei este ca o piramida inversata, in care trei milioane de angajati in sectorul privat care platesc taxe si impozite sustin celelalte 15 milioane de romani sau pe cei trei milioane de romani care muncesc in economia gri si care nu platesc niciun fel de taxe.
"Ceea ce am reusit sa inteleg despre economia Romaniei - si trebuie sa recunosc ca mi-au trebuit cam doi ani ca sa imi explic cu adevarat, asa cum stiti si dumneavoastra, insa stiti si ca noi, cei din afara, nu prea putem intelege, pentru ca nu am trait tranzitia de la o economie comunista centralizata si controlata la incercarea de a construi o adevarata economie de piata - ceea ce am reusit sa inteleg este ca Romania, la fel ca multe alte economii post-comuniste este de fapt o piramida inversata", a spus ambasadorul Gitenstein.
El a remarcat si ca in Romania sunt mai multi pensionari decat angajati, acest raport nefiind atat de negative nicaieri in UE. Potrivit lui Gitenstein, in Romania "o jumatate dintre toti angajatii au un fel de asistenta sociala", iar alti 400.000 de romani "lucreaza pentru companiile detinute de stat, care produc mai multe datorii decat profit, asa cum stim cu totii ca functioneaza".
Ambasadorul SUA a mai adaugat ca au fost si progrese semnificative din aceste puncte de vedere.
Gitenstein a spus ca in ultimii ani a existat o agenda guvernamentala legata de aceste probleme, iar Guvernul roman si toate partidele merita credit pentru ca au adoptat-o, impreuna cu FMI si celelalte organizatii internationale.