Ambasadorul României în Kenya, acuzat de diplomați africani că i-a asociat cu maimuțe. A fost rechemat de urgență de la post
În cadrul unei reuniuni diplomatice care a avut loc la sediul Națiunilor Unite din Nairobi, ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu rasist care a stârnit un val de controverse în rândul comunității diplomatice.
Incidentul a avut loc pe 26 aprilie, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, unde ambasadorul s-ar fi referit la un grup de diplomați africani ca la niște maimuțe.
El ar fi spus că „grupul african ni s-a alăturat" când a observat o maimuță neagră în apropiere, conform kenyanforeignpolicy.com.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Afirmația diplomatului român părea să facă legătura între prezența unei maimuțe și grupul de diplomați africani care nu erau prezenți la reuniune.
Comentariul rasist a stârnit controverse
Dragoș Viorel Țigău, în calitate de președinte al Grupului regional al statelor est-europene, convocase o reuniune în incinta ONU, potrivit unor surse diplomatice care au vorbit pentru kenyanforeignpolicy.com.
Comentariul, perceput de unii dintre cei care au participat la reuniune ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul de diplomați africani să caute clarificări. Între timp, incidentul a ridicat întrebări importante cu privire la sensibilitatea culturală și la necesitatea unei comunicări respectuoase în cadrul comunității diplomatice, arată sursa citată.
Sursele kenyanforeignpolicy.com. indică faptul că membrii grupului african au protestat atât la Ministerul kenyan al Afacerilor Externe, cât și la ambasadorul acuzat.
În plus, a fost implicat inclusiv Biroul Națiunilor Unite din Nairobi, situat în apropierea incidentului, pentru a obține clarificări și eventuale sancțiuni ca răspuns la presupusa remarcă rasistă făcută de diplomatul român.
Scrisoare de protest
Diplomații africani au subliniat importanța promovării unui climat de respect reciproc, înțelegere și sensibilitate culturală în sfera diplomatică, solicitând măsuri adecvate pentru a aborda incidentele de acest fel care pot submina relațiile diplomatice și perpetua stereotipurile sau prejudecățile.
„Grupul african dorește să se refere la faptul că încă din 1948, Declarația universală a drepturilor omului a proclamat că toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturile și libertățile prevăzute în aceasta, fără nici un fel de distincție, în special în ceea ce privește rasa, culoarea sau originea națională", se arată într-o parte a scrisorii de protest adresată directorului general al ONU de la Nairobi.
Diplomații africani, în frunte cu ambasadorul Sudanului de Sud în Kenya, în calitatea sa de decan interimar al Grupului african, au cerut, de asemenea, scuze scrise și publice necondiționate din partea ambasadorului român, argumentând că acesta ar trebui să își ceară scuze și față de populația Africii, unde își are sediul biroul Națiunilor Unite.
Ambasadorul a fost chemat de urgență de la post
Ambasadorul României în Republica Kenya a fost chemat de urgență de la post de ministerul Afacerilor Externe român, conform G4Media.
„Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului. De asemenea, de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată”, transmite MAE.
MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE despre incidentul în cauză.
„În ceea ce privește remarca din timpul reuniunii, ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris. Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil. Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”, mai precizează MAE român.
„MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale.
Toate aceste elemente au fost comunicate grupului ambasadorilor africani la București la nivel de secretar de stat pentru strategii diplomatice și afaceri globale, în cadrul unei reuniuni ce avut loc ieri la sediul MAE”, se arată în comunicatul instituției.
Sursa: kenyanforeignpolicy.com
Etichete: MAE, africa, ambasador, kenya, rasism,
Dată publicare:
10-06-2023 15:08