Ambasada României la Londra are o chirie restantă de 75.000 de lire. De ce nu a fost plătită
România nu a plătit o chire restantă de 75.000 de lire pentru clădirea în care a funcționat Ambasada României la Londra până în aprilie 2019.
Pe 11 decembrie 2019, instanța britanică a hotărât că statul român trebui să îi plătească proprietarului clădirii, Christopher Christos, chiria restantă pentru ultimele 6 luni ale contractului. Cum chiria era de 12.000, România trebuie să îi plătească bărbatului 75.000 de lire în total, plus 3.660 de lire taxe de judecată, scrie The Times, citată de propoertyweek.com.
Clădirea din apropiere de Hyde Park a servit drept reședință a ambasadorului român în Marea Britanie în parioada aprilie 2008 - aprilie 2019, când contractul de închiriere a expirat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Ei cred că dacă au imunitate diplomatică sunt de neatins. Dar am un credit ipotecar de plătit”, a spus Christos, care a cumpărat proprietatea în 2007, pentru 2,8 milioane de lire.
Diplomații români susțin ambasadorul Dan Mihalache avea un „gentleman's agreement” cu proprietarul clădirii potrivit căruia puteau renunța la chirie cu 6 luni înainte de expirarea contractului. Christopher Christos susține însă că a trimis pe adresa ambasadei române un ordin de evacuare, după ce România nu a mai plătit chiria din decembrie 2018, dar Mihalache a continuat să locuiască în clădire până la finalul perioadei contractuale.
„Ambasadorul României la Londra și proprietarul clădirii aveau un gentleman's agreement din iunie 2018 privind încheierea contractului. În urma acestei înțelegeri, proprietarul a fost anunțat în scris de Ambasada României despre terminarea contractului, cu o perioadă de grație de trei luni. În timpul acestei perioade de trei luni, ambasada României a continuat să plătească chiria pentru proprietatea respectivă, potrivit înțelegerii. Proprietarul nu ne-a informat cu privire la vreo schimbare a poziției sale, astfel că decizia sa de a ignora terminarea înțelegerii și să reclame o încălcare a termenilor contractului este surprinzătoare. La finalul celor trei luni, ambasada României a eliberat spațiul după relocare”, a transmis Ambasada României pentru The Times.