O caricatură a coronavirusului publicată într-un ziar danez a provocat furia chinezilor

Ultima actualizare: 29-01-2020 10:55
Caricatura coronavirus
Jyllands-Posten

Ambasada Chinei din Copenhaga a cerut marţi ziarului danez Jyllands-Posten să-şi ceară scuze pentru un desen comic având ca temă noul virus care a provocat moartea a 106 persoane în această ţară asiatică, relatează EFE.

Caricatura, publicată luni, prezintă steagul Chinei în care cele cinci stele galbene sunt înlocuite de cinci reprezentări ale virusului din Wuhan, ceea ce Beijingul a considerat "o insultă" care "răneşte sentimentele" poporului chinez.

"În lipsa oricărei empatii a fost depăşită linia dintre o societate civilizată şi limitele libertăţii de expresie, jignind conştiinţa umană. Ne exprimăm indignarea profundă şi cerem ca Jyllands-Posten şi autorul Niels Bo Bojesen să se autoinculpe şi să ceară public iertare poporului chinez", se arată în comunicatul Ambasadei chineze.

Ziarul conservator danez a refuzat însă să-şi ceară scuze, asigurând că intenţiile sale nu au fost ofensive.

"Nu putem să ne cerem scuze pentru ceva ce nu considerăm că este greşit. Nu a fost intenţia noastră să jignim şi nici caricatura nu face acest lucru. Aşa cum înţelegem este vorba de diferite forme de înţelegere culturală", a replicat redactorul-şef al ziarului, Jacob Nybroe.

Guvernul social-democrat danez nu s-a pronunţat deocamdată pe această temă, însă şefii mai multor partide din arcul parlamentar sunt de acord că ziarul nu trebuie să-şi ceară scuze şi au criticat "presiunile" Chinei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO