Alianță formată de extremiștii europeni. "Vrem să câştigăm şi să schimbăm Europa"
Mai multe partide de extremă dreapta din Europa au ajuns la un acord pentru formarea unui nou grup în Parlamentul European.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe organizate la Milano de Matteo Salvini, vicepremierul italian şi liderul formaţiunii "Liga". Alături de partidul lui Salvini, în noul grup de extremă dreapta se va regăsi şi partidul "Alternativa pentru Germania".
Facţiuni populiste puternice precum "Frontul Naţional" al lui Marine Le Pen, partidul "Fidesz" al lui Viktor Orban sau formaţiunea "Lege şi Dreptate" din Polonia nu au acceptat să ia parte la demers. Salvini e însă optimist.
Va continua discuţiile cu "Frontul Naţional", întrucât, spune el, e convins că grupul botezat "Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor", va deveni cel mai numeros din forul european. "Avem obiectivul de a câştiga şi de schimba Europa", a declarat Salvini.
Cine face parte din Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) va forma un nou grup în Parlamentul European împreună cu Liga, condusă de vicepremierul italian Matteo Salvini, şi cu alte formaţiuni de extremă dreapta, a anunţat luni, la Milano, liderul AfD Joerg Meuthen.
Noul grup parlamentar se va intitula Alianţa Europeană a Popoarelor şi Naţiunilor (EAPN) - a declarat Joerg Meuthen, într-o conferinţă de presă la Milano, alături de Matteo Salvini.
Salvini a afirmat că ''obiectivul este să devenim primul grup european, cel mai numeros''. ''Avem obiectivul de a câştiga şi de a schimba Europa''. El a anunţat că un eveniment de amploare mai mare, unde vor fi prezente şi alte partide aliate din Europa, va avea loc pe 18 aprilie la Milano.
''Astăzi, la această masă nu se află nostalgici extremişti, singurii nostalgici se află astăzi la Bruxelles'', a mai spus şeful Ligii, la conferinţa 'Spre o Europă a bunului-simţ', la care au mai fost prezenţi Olli Kotro, liderul partidului Finlandezii, şi Anders Vistisen, de la Partidul Danez al Poporului.
La rândul său, Olli Kotro a spus că aceasta este o ''invitaţie deschisă'' pentru toate partidele eurosceptice - care în prezent se regăsesc în trei grupuri europarlamentare diferite.
Lorenzo Fontana, ministru şi membru al partidului Liga, a declarat pentru cotidianul italian La Stampa că se aşteaptă ca euroscepticii să obţină între 120 şi 140 de locuri în Parlamentul European, dintr-un total de 751 sau 705 (numărul depinde de participarea sau nu a Marii Britanii la alegerile europarlamentare).
La conferinţa de la Milano nu au participat partidul Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, şi Partidul Libertăţii din Austria (FPOe), dar cele două formaţiuni au confirmat că vor coopera cu Liga. În prezent, europarlamentarii acestor trei partide fac parte din acelaşi grup europarlamentar - Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), ce are 37 de membri.
Alte partide populiste absente de la evenimentul din Milano au refuzat până în prezent o alianţă oficială cu Liga. Acestea includ partidul ungar Fidesz, al premierului Viktor Orban, şi Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia.
Pentru a obţine statutul oficial de grup politic, fiecare grup politic din Parlamentul European trebuie să fie compus din minimum 25 de eurodeputaţi aleşi în cel puţin un sfert dintre statele membre (ceea ce înseamnă, în prezent, cel puţin şapte ţări membre). Un eurodeputat nu poate aparţine decât unui singur grup politic.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!