Alerte in lant in toata Europa, dupa atentatele din Franta. Premierul Valls: "Ar putea urma atacuri cu arme chimice"

Ultima actualizare: 22-11-2015 06:59

Parlamentul francez dezbate extinderea starii de urgenta si pentru urmatoarele trei luni. Este cu atat mai necesara cu cat premierul Manuel Valls avertizeaza ca in Europa ar putea urma "atentate cu arme chimice si bacteriologice".

In acest climat tensionat, alertele de securitate se tin lant pe continentul nostru, dar si in Statele Unite. In discursul rostit in Senatul francez, premierul Manuel Valls a evocat scenariul teribil al unor noi posibile atentate ale extremistilor.

Manuel Valls, premierul Frantei: "Imaginatia macabra a acetor teroristi nu are limite: arme de asalt, decapitari, "bombe umane", injunghieri sau toate laolalta. Nimic nu poate fi exclus. Suntem constienti si ne gandim ca exista si un risc de atacuri cu arme chimice sau biologice."

A fost unul dintre argumentele-forte prin care seful guvernului francez a pledat pentru extinderea starii de urgenta, care a fost instituita imediat dupa atacurile de vineri, pe o perioada de trei luni. Suplimentarea masurilor de securitate vor costa 600 de milioane de euro anul viitor. In plus, guvernul a primit unda verde sa blocheze accesul la site-urile de internet care distribuie mesaje violente sau incita la acte teroriste.

O avertizare serioasa vine si din partea sefilor Europol.

Rob Wainwright, director EUROPOL: "Avem motive sa presupunem, fara sa exageram, ca sunt posibile viitoare atacuri si de aceea credem ca este cea mai serioasa amenintare terorista din Europa, in ultimii peste 10 ani"

Nu e de mirare ca autoritatile din toate tarile europene iau in serios fiecare alerta. La Roma, traficul pe o artera de metrou a fost suspendat dupa ce autoritatile au primit informatii privind existenta unui pachet suspect intr-una dintre statii. Din fericire, s-a dovedit o alarma falsa. La Vatican, masurile de securitate au fost sporite dupa ce Departamentul de Stat al SUA a avertizat ca Biserica Sfantul Petru ar putea fi tinta unui atac.

Iar joi dimineata, un avion care facea o cursa din capitala Poloniei, Varsovia, catre o statiune din Egipt, a aterizat de urgenta la Burgas, in estul Bulgariei, in urma unei alerte cu bomba. Un pasager ar fi dat alarma, spunand ca are la el o bomba. Serviciile de securitate nu au gasit explozibili, insa l-au dus pe barbat la audieri.

Masuri speciale de securitate au fost luate si in Statele Unite- In zonele turistice din marile orase, inclusiv New York au fost trimise efective sporite de politie. Intr-un filmulet postat de ISIS pe internet se sugereaza ca Times Square ar putea deveni urmatoarea tinta a teroristilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO