Un profesor nigerian a gasit raspunsul la o problema de matematica veche de 150 de ani. Premiul, 1 milion de dolari

Ultima actualizare: 22-11-2015 06:59
profesor nigerian

Un profesor nigerian a reusit sa rezolve o problema de matematica cu care specialistii se confrunta de 150 de ani.

Opeyemi Enoch, de la Universitatea Federala din orasul Oye Ekiti, ar fi reusit sa rezolve "Ipoteza Riemann", considerata a fi una dintre cele mai grele probleme de matematica, veche de peste 150 de ani, relateaza The Independent.

Acesta a prezentat solutia gasita de el la o conferinta internationala de specialitate, iar daca rezultatul sau este cel corect, barbatul ar urma sa primeasca recompensa 1 milion de dolari.

"Ipoteza Riemann" este cunoscuta drept una dintre cele sapte teoreme ale mileniului in matematica. In 2000, Institutul de Matematica din SUA a oferit recompense pentru oricine reuseste sa rezolve oricare dintre aceste "sapte probleme ale mileniului in matematica", mai noteaza cei de la Independent.

Profesorul spune ca nu s-a gandit la bani cand a gasit solutia: "Motivatia mea au fost studentii, ei au crezut in mine si erau convinsi ca eu pot gasi solutia. Nu recompensa financiara a fost motivul pentru care am incercat sa rezolv aceasta teorema" a declarat acesta.

Care este Ipoteza Riemann?

Ipoteza Riemann (IR) este o conjectura privitoare la distributia zerourilor functiei zeta Riemann ζ(s). Functia zeta Riemann se defineste pentru toate numerele complexe s ≠ 1. Aceasta ia valori reale, pentru orice numar > 1 (suma seriei, prin care este definita, fiind infinit, pentru orice numar <=1). Ipoteza Riemann priveste radacinile netriviale si afirma ca:

Partea reala a oricarei radacini netriviale a functiei zeta Riemann este .

Deci zerourile netriviale ar trebui sa se afle toate pe asa-numita dreapta critica cu t numar real si i unitatea imaginara. Functia zeta Riemann pe dreapta critica este studiata uneori in termenii functiei Z, ale carei radacini corespund cu radacinile functiei zeta de pe dreapta critica.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO