Un profesor nigerian a gasit raspunsul la o problema de matematica veche de 150 de ani. Premiul, 1 milion de dolari
Un profesor nigerian a reusit sa rezolve o problema de matematica cu care specialistii se confrunta de 150 de ani.
Opeyemi Enoch, de la Universitatea Federala din orasul Oye Ekiti, ar fi reusit sa rezolve "Ipoteza Riemann", considerata a fi una dintre cele mai grele probleme de matematica, veche de peste 150 de ani, relateaza The Independent.
Acesta a prezentat solutia gasita de el la o conferinta internationala de specialitate, iar daca rezultatul sau este cel corect, barbatul ar urma sa primeasca recompensa 1 milion de dolari.
"Ipoteza Riemann" este cunoscuta drept una dintre cele sapte teoreme ale mileniului in matematica. In 2000, Institutul de Matematica din SUA a oferit recompense pentru oricine reuseste sa rezolve oricare dintre aceste "sapte probleme ale mileniului in matematica", mai noteaza cei de la Independent.
Profesorul spune ca nu s-a gandit la bani cand a gasit solutia: "Motivatia mea au fost studentii, ei au crezut in mine si erau convinsi ca eu pot gasi solutia. Nu recompensa financiara a fost motivul pentru care am incercat sa rezolv aceasta teorema" a declarat acesta.
Care este Ipoteza Riemann?
Ipoteza Riemann (IR) este o conjectura privitoare la distributia zerourilor functiei zeta Riemann ζ(s). Functia zeta Riemann se defineste pentru toate numerele complexe s ≠ 1. Aceasta ia valori reale, pentru orice numar > 1 (suma seriei, prin care este definita, fiind infinit, pentru orice numar <=1). Ipoteza Riemann priveste radacinile netriviale si afirma ca:
Partea reala a oricarei radacini netriviale a functiei zeta Riemann este .
Deci zerourile netriviale ar trebui sa se afle toate pe asa-numita dreapta critica cu t numar real si i unitatea imaginara. Functia zeta Riemann pe dreapta critica este studiata uneori in termenii functiei Z, ale carei radacini corespund cu radacinile functiei zeta de pe dreapta critica.