Alerta sporita pe Dunare! Mii de pesti morti au ajuns in fluviu
Slovacia a interzis deja pescuitul fluvial, iar ecologistii avertizeaza ca noroiul rosu ar fi continut 50 de tone de arsenic. Efectele lui asupra sanatatii oamenilor ar putea fi devastator.
De asemenea, un alt pericol ar putea fi uscarea malului si transformarea lui in pulberi usor de inhalat pe mii de kilometri in jurul zonei dezastrului.
De parca nu era de ajuns, bilantul victimelor a urcat la sapte morti - medicii au pierdut unul dintre cei 150 de raniti.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
In timp ce substantele contaminate au ajuns deja in Dunare, guvernul maghiar a declarat ca nivelul PH-ului a scazut, apropiindu-se de valori normale. Cu toate acestea, metalele grele, cadmiul, cromul sau otravurile, cum ar fi arsenicul, ridica inca multe probleme.
Ecologistii care monitorizeaza situatia in paralel cu autoritatile, sustin ca situatia e mult mai grava decat admite Budapesta.
De altfel, reprezentantii Greenpeace se arata destul de ingrijorati: "Rezultatele au aratat ceea ce asteptam. Noroiul contine metale grele. Suntem surprinsi insa de cantitatea lor. In special, in privinta arsenicului, de doua ori mai mult decat ne asteptam. De aceea estimam ca au fost deversate 50 de tone de arsenic."
Potrivit medicilor, dioxidul de calciu provoaca iritatii puternice ale pielii si chiar arsuri, insa alte componente precum oxizii de fier, aluminiu, siliciu si titan sunt considerate substante cancerigene.
Daca adaugam arsenicul, cadmiul si mercurul, pericolul creste in primul rand pentru cei expusi direct contaminarii. In statele din aval de Ungaria - Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria - specialistii monitorizeaza fluviul fara incetare.
Intre timp, curatarea terenului contaminat este o lupta contra cronometru, mai ales in Kolontar, satul cel mai greu lovit. 800 de hectare de sol, de jur imprejur, sunt contaminare cu noroiul rosu.
La cinci zile de la viitura rosie, plina de otravuri chimice, sute de pompieri si voluntari muncesc zi lumina ca sa curete satul Kolontar. Dar fara ca rezultatele sa fie foarte vizibile.
Satenii nu au nici acum apa sau curent electric. Echipati doar cu cu cizme de cauciuc, ratacesc printre urmele dezastrului.
Majoritatea nu stau sa dea declaratii, prea ocupati sa mai salveze ceva, prea obositi sau prea tristi.
O parte a lacului format dupa deversare a fost secat, iar echipele de interventie au ajuns la masinile luate de viitura inalta de doi metri si tarate la sute de metri departare. Dupa ce au evacuat toti oamenii, voluntarii incearca sa salveze macar o parte din animalele ramase ale nimanui.
Toate aceste eforturi se vor dovedi zadarnice daca malul rosu, intins pe 40 de kilometri patrati, apuca sa se usuce.
La patru zile de la dezastru, Ungaria a recunoscut in sfarsit ca nu face fata efortului de decontaminare. Mai multe tari, printre care si Romania, au anuntat ca-i vor spriijini logistic pe maghiari, pentru combaterea poluarii cu metale grele, cu haine de protectie, masini de interventie si specialisti.