×

Alertă în Europa, din cauza înmulțirii cazurilor de Covid-19

Tot mai multe țări europene sunt în alertă din cauza înmulțirii cazurilor de Covid-19. După Cehia și Slovacia, și ministrul sănătății de la Varșovia anunță că țara a intrat în al treilea val al pandemiei.

În Polonia, s-a observat o creștere săptămânală cu 20% a cazurilor, numai vineri fiind raportate aproape 9.000 de teste pozitive și 241 de decese. De asemenea, Germania anunță o stagnare a situației, după ce scăderea ratei de infectare s-a oprit brusc, din cauza răspândirii variantei britanice.

În Flensburg, cel mai nordic oraş al Germaniei, tulpina Kent este responsabilă de jumătate dintre noile infectări zilnice, cu mult peste media naţională, de 20%. Este şi motivul pentru care autorităţile locale au instituit carantina draconică pentru cel puţin o săptămână.

Klaus Deitmaring, Spitalul Malteser St. Franziskus: „În 3-4 săptămâni vom rămâne fără locuri în spital, dacă situaţia actuală nu se schimbă”.

Dacă la nivelul Germaniei, incidența de infectări la suta de mii de locuitori a scăzut la 50, în Flensburg este de 182, tocmai din cauza contagiozităţii sporite a tulpinii britanice.

Prof. Uwe Janssens, Asociația Medicilor de Terapie Intensivă: „Avem pacienţi internaţi încă din noiembrie - decembrie. Iar numărul de bolnavi la terapie intensivă nu a scăzut, aşa cum s-a întâmplat cu numărul de infectări”.

De altfel, şi la nivel naţional, responsabili germani mizează pe prudență.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Ceea ce observăm în prezent este că virusul nu cedează. În ultimele 2-3 săptămâni s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări, dar a crescut numărul de îmbolnăviri cu noile mutaţii. Aşa se face că, în acest moment, cifrele nu mai scad”.

Pe de altă parte, ministrul german al Sănătăţii a ţinut să facă anumite precizări, după ce o parte a personalului esențial a refuzat imunizarea cu AstraZeneca din cauza reacţiilor advserse. Cei imunizaţi cu serul britanic s-au plâns că au avut febră, frisoane, dureri de cap şi dureri musculare.

Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Important este ca toate cele trei vaccinuri aprobate în Europa sunt sigure şi eficiente, inclusiv AstraZeneca. Nicio persoană care a fost complet vaccinată cu AstraZeneca nu a ajuns la spital cu COVID, aşadar serul îşi face treaba”.

Însă guvernatorul Bavariei, considerat printre politicienii conservatori favoriţi să preia cancelaria de la Angela Merkel, a criticat Uniunea Europeană.

Markus Soeder, guvernatorul Bavariei: „Cea mai mare problemă în acest moment este că Uniunea Europena a înşelat speranţele pe tema vaccinării. Trebuie s-o spunem răspicat: alte ţări s-au descurcat mai bine. Am comandat vaccinuri prea târziu, prea puţine, ne-am şi zgârcit. Comisia Europeană a abordat chestiuena ca şi cum achiziţiona agrafe de birou, nu ceva vital. Comisia Europeană îşi ajustează întruna strategia, admiţând zilnic noi greşeli”.

În altă ordine de idei, responsabilii din Olanda şi din Suedia au dat de înţeles că vor prelungi şi în martie actualele restricţii. Ba chiar, în unele cazuri, ar putea fi înăsprite, din cauza răspândirii noilor tulpini ale coronavirusului.

Citeste și...
Video. Kadîrov înscenează capitularea lui Zelenski într-un videoclip parodic
Video. Kadîrov înscenează capitularea lui Zelenski într-un videoclip parodic

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a angajat un actor care să joace rolul lui Volodimir Zelenski într-o scenetă în care „președintele ucrainean” semnează actul de capitulare a Ucrainei în fața Rusiei.

Un sat din Franţa, afectat de secetă, interzice folosirea apei de la robinet pentru spălatul dinţilor
Un sat din Franţa, afectat de secetă, interzice folosirea apei de la robinet pentru spălatul dinţilor

Un sat din sudul Franţei le-a interzis rezidenţilor să folosească apa de la robinet pentru a se spăla pe dinţi întrucât modalitatea de depozitare în contextul secetei au făcut-o improprie consumului uman, informează DPA.

Franţa a înregistrat peste 200.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore
Franţa a înregistrat peste 200.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore

Numărul cazurilor de COVID-19 în Franţa ''urmează să depăşească lejer 200.000'' în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, cu prilejul unei audieri în Adunarea Naţională, informează AFP, scrie Agerpres. 

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.