Aleksei Navalnîi, „dispariție forțată”. O expertă ONU cere Moscovei să-l elibereze „imediat”

Aleksei Navalnîi
Getty

O expertă ONU în domeniul drepturilor omului trage luni un semnal de alarmă cu privire la ”dispariţia forţată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi cere Moscovei să-l elibereze ”imediat”.

Susţinători ai lui Aleksei Navalnîi, în carecrat în 2021 după ce a supravieţuit unei tentative de asasinare prin otrăcire cu noviciok, au tras un semnal la începutul lunii, când opozantul a fost văzut ultima oară.

Avocaţii opozantului nu s-au mai putut întâlni cu acesta de la 6 decembrie, iar acesta nu s-a prezentat la o audiere prevăzută vineri.

”Mă îngrijorează mult faptul că autorităţile ruse nu dezvăluie unde se află Aleksei Navalnîi şi care este starea sa de sănătate o perioadă atât de lungă, care este echivalentul unei dispariţii forţate”, denunţă Mariana Kaţarova, o raportoare specială a ONU privind situaţia drepturilor omului în Rusia.

Ea anunţă într-un comunicat că le-a transmis autorităţilor ruse îngrijorarea sa.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Familia şi avocaţii lui Aleksei Navalnîi au trimis scrisori tuturor coloniilor penitenciare pentru a încerca să afle unde se găseşte opozantul Kremlinului, care ispăşeşte o pedeapsă de 19 ani de închisoare, anunţă Mariama Kaţatova.

„Persecuție penală”

”Ca răspuns, ei au primit informări iniţiale potrivit cărora el s-ar putea afla într-o colonie penitenciară din Omsk, însă aceste informaţii au fost apoi dezminţite”, precizează ea.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru ”extremism”, o pedeapsă pe care urmează să o ispăşească într-o colonie cu un ”regim special”, o categoerie de instituţii în care condiţiile de detenţie sunt cele mai dure şi care sunt destinate de obicei condamnaţilor la închisoare pe viaţă şi celor mai periculoşi deţinuţi.

Mariana Kaţarova estimează că acuzaţiile de extremism sunt ”fără fundament” şi subliniază că deţinuţii riscă încălcări grave ale drepturilor pe timpul transporturilor.

Mariana Kaţarova - o expertă independentă, numită de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, dar care nu vorebeşte în numele ONU - subliniază că ”termenul «extremism» nu are niciun fundament în dreptul internaţional”, iar în pofida acestui lucri este folosit.

”Atunci când conduce la urmăriri penale, acest lucru constituie o încălcare a drepturilor omului”, subliniază ea.

Ea denunţă ”persecuţia penală neîncetată a lui Aleksei Navalnîi”.

Ea subliniază totodată că trei dintre avocaţii acestuia au fost arestaţi în octombrie, tot cu privire la extremism, şi că aceştia riscă pedepse lungi cu închisoarea.

”Îndemn autorităţile ruse să-şi respecte obligaţiile internaţionale în domeniul drepturilor omului”, cere Mariana Kaţarova.

”Aleksei Navalnîi şi toate persoanele deţinute în mod arbitrar trebuie să fie eliberate imediat şi să beneficieze de recursuri şi reparaţii pentru toate prejudiciile pe care le-au suferit”, cere ea.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Detalii cutremurătoare oferite de fiica lui lui Aleksei Navalnîi despre tatăl său. Ce a pățit înainte de a fi dat dispărut
Detalii cutremurătoare oferite de fiica lui lui Aleksei Navalnîi despre tatăl său. Ce a pățit înainte de a fi dat dispărut

Departamentul american de Stat și-a exprimat profunda îngrijorare după ce avocații și apropiații opozantului rus Aleksei Navalnîi au anuntat că nu l-au mai putut contacta de o săptămână.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.