Aleksei Navalnîi susține că este încarcerat într-un "adevărat lagăr de concentrare"

Dată publicare: 16-03-2021 14:12
Dată actualizare: 16-03-2021 14:12


Cel mai vehement critic al Kremlinului și al lui Vladimir Putin, activistul anticorupție Aleksei Navalnîi, este întemnițat într-o colonie penitenciară cu o sinistră faimă pentru tratamentul aplicat deţinuţilor.

"Trebuie să recunosc că sistemul carceral rusesc a reușit să mă surprindă. Nu credeam că poate exista un lagăr de concentrare la 100 de kilometri de Moscova" - denunţă Navalnîi, într-un mesaj postat pe Instagram.

Matthew Chance, CNN: "Ajungem la colonia penitenciară unde Aleksei Navalnîi va petrece următorii doi ani şi jumătate. Se află la doar vreo două ore de Moscova, aşa că s-ar putea crede că nu le este greu prietenilor, familiei şi colegilor să vină să-l viziteze aici. Dar asta nu înseamnă deloc că liderul opoziţiei din Rusia are parte de o condamnare uşoară".

Un gard metalic, mai apoi ziduri masive cu sârmă ghimpată ascund "Colonia penitenciară 2", din regiunea Vladimir.

Din exterior nu se vede mare lucru... Însă Navlnîi - ras în cap - şi-a transmis deja primele impresii pe Instagram. "Habar n-aveam că este posibil să existe un adevărat lagăr de concentrare atât de aproape de Moscova" - a scris Navalnîi, care a supravieţuit otrăvirii cu noviciok, un agent neurotoxic, înainte să fie pus după gratii. Colaboratorii lui au difuzat aceste imagini filmate din dronă, de sus, cu barăcile unde sunt ţinuţi deţinuţii. 50 - 60 de oameni dorm laolată - spune un fost condamnat.

Matthew Chance, CNN: "Acolo e locul unde ai fost...".

Konstantin Kotov spune că nu va uita niciodată calvarul. A fost întemniţat de două ori în această colonie penitenciară, după proteste împotriva regimului de la Kremlin, îndurând, aproape un an, ceea ce el descrie drept... "tortură psihologică".

Konstantin Kotov, fost deținut: "Îţi interzic să vorbeşti cu alţi deţinuţi. Stai în picioare de la 6 dimineaţa la 10 seara, nu-ţi permit să te aşezi nici cât să-ţi mai tragi sufletul. N-ai voie să citeşti sau să scrii scrisori, săptămîni în şir. Dacă încalci cea mai măruntă regulă, vei fi disciplinat, umilit, pus la izolare...".

Autorităţile ruse insistă că Navlnîii va fi tratat la fel ca oricare alt deţinut.

Matthew Chance, CNN: "Aceasta este poarta principală a coloniei penitenciare unde este deţinut Alexei Navalnîi. Îi vedeţi pe gardienii care ne aşteaptă? Unul dintre ei clatină capul în semn de interdicţie, are şi un câine drăguţ... Îl întreb dacă e posibil să te înregistrezi pentru o vizită... De ce nu? Îmi spune că n-avem voie, n-avem acces pe teritoriul coloniei penitenciare".

Un ziar din Rusia a postat o înregistrare video şocantă în care se vede cum gardienii îi bat crunt pe deţinuţi, într-o altă colonie penitenciară, din regiunea Yarsolav. Locuri diferite, aceleaşi "corecţii" aplicate celor închişi.

În postarea pe Instagram, Navlnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului şi activist anti-corupţie, afirmă că, pînă acum, nimeni nu a folosit violenţa împotriva sa. Dar, asa cum i-a spus fostul deţinut Kotov jurnalistului de la CNN: "În privinţa lui Navlnîi, nu mă tem atât pentru integritatea lui fizică, ci pentru starea lui mentală". Iar Alexei Navlnîi este abia la începutul ispăşirii unei pedepse de doi ani şi jumătate în lagărul de concentrare.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO