Portugalia, Letonia și Suedia au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Dată publicare: 16-03-2021 12:32
Dată actualizare: 16-03-2021 12:32


astrazeneca

Portugalia şi Letonia au anunţat, luni, suspendarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca împotriva Covid-19, după ce acest lucru a mai fost anunţat de Germania, Spania, Italia, Franţa şi Slovenia.

 

Autorităţile de la Lisabona şi Riga au luat această decizie ca măsură de precauţie, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

La Riga, suspendarea vaccinării este pentru două săptămâni, transmite News.ro.

Portugalia a administrat deja circa 400.000 de doze de vaccin şi mai are 200.000 pe stoc.

Și Suedia a anunţat marţi că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 ca măsură de precauţie, relatează Reuters.

Germania, Franţa şi Italia au declarat luni că vor opri administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 după ce mai multe ţări au raportat posibile efecte secundare grave, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse", a afirmat agenţia într-un comunicat.

Vecinii scandinavi ai Suediei, Danemarca şi Norvegia, au raportat cazuri izolate de hemoragii, formare de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite după vaccinarea cu AstraZeneca.

Agenţia suedeză pentru produse medicale a anunţat luni că a înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge şi unul cu nivel scăzut de trombocite în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se va pronunţa cu privire la temerile legate de cheagurile de sânge, anunţ care este aşteptat joi.

Sursa: Agerpres, News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO