Aleksei Navalnîi, adus din nou în fața instanței. Ce le-a transmis susținătorilor săi

05-02-2021 13:42


Inamicul numărul unu al lui Putin, Alexei Navalnîi a fost adus din nou în fața instanței, pentru noi acuzații.

Din închisoare, le-a trimis un mesaj susținătorilor săi, cerandu-le să reziste la intimidări, după reprimarea brutală a manifestațiilor. Pe de altă parte, medicul rus Serghei Maxi-mishin, care l-a tratat pe Navalnîi imediat după ce acesta a fost otrăvit, a murit subit la vârstă de 55 de ani. Potrivit CNN, anunțul a fost făcut, fară alte detalii de spitalul din Omsk, la care doctorul lucra de 28 de ani.

Specializat în anestezie și resuscitare, Serghei Maximishin era director adjunct la spitalul de urgență din Omsk, locul în care a ajuns Navalnîi, după aterizarea de urgență a avionului în care i s-a făcut rău, pe 20 august 2020.

După ce și-a revenit cât de cât din comă, Aleksei Navalni a declarat că le datorează viață "comandantului aeronavei, care a decis aterizarea imediată, și medicilor din Omsk".

"Serghei Maximishin știa mai mult decât oricine altcineva despre starea lui Aleksei, așa că nu pot respinge niciun scenariu. Cu toate acestea, sistemul medical din Rusia este precar și nu este ceva neobișnuit ca medicii de vârsta lui să moară brusc. Mă îndoiesc că vor exista investigații despre moartea sa", a comentat unul dintre apropiații lui Navalnii, citat de CNN.

Doctorul ar fi fost unul dintre martorii-cheie în procesul otrăvirii opozantului rus, a cărui întemnițare nu contenește să stârnească reacții puternice în Occident.

Joe Biden: „(Navalni) este vânat pentru că expune corupția. Ar trebui eliberat imediat și necondiționat.”

Emmanuel Macron: „Decizia Rusiei de a condamna la închisoare pe cineva care nu s-a supus condițiilor impuse pentru că era în…spital, în Berlin, este o evidentă ironie și lipsă de respect, nu doar față de Navalnîi, ci și fata de restul lumii. Mi se pare o greșeală imensă, chiar și pentru Rusia.”

Pe de altă parte, rețelele de socializare din Rusia sunt pline cu mărturii despre blocajul sistemului penitenciar, în urma arestărilor masive făcute de forțele de ordine la manifestațiile pro-Navalni. Cel puțin 10 mii de rusi au fost arestați până acum, 4.000 numai în Moscova.

Închisorile din capitală s-au umplut rapid, iar dubele și autobuzele poliției, pline cu protestatari, au început să bântuie în jurul Moscovei, pentru că nu mai erau locuri pe nicăieri.

În urma unor simulacre de proces, ținute pe bandă rulantă, majoritatea celor reținuți au primit sentințe cu închisoarea pentru 14 zile. Sute de rude și prieteni stau cu orele, în ger, pe la porțile închisorilor, ca să le lase pachete cu haine și alimente.


VIDEO PROTVPLUS.RO