Alegerile din Grecia inseamna viitorul Zonei Euro. Elenii mai au bani de salarii pana pe 20 iulie
Grecia, care tine duminica alegeri cruciale, mai are doua miliarde de euro pentru salariile bugetarilor si pensii, scrie presa. Adica bani care ajung doar pana pe 20 iulie.
In primul epicentru al crizei, Grecia, bancherii avertizeaza ca retragerile din banci ating intre 500 si 800 de milioane de euro zilnic. Duminica sunt noi alegeri si "Europa trebuie sa se pregateasca penru orice eventualitatea" - dupa cum avertiza ministrul francez al economiei Moscovici.
"Sunt constient ca alegatorii greci trebuie sa aiba suveranitate deplina, dar trebuie sa ii avertizez ca, daca va exista impresia ca nu isi vor respecta angajamentele asumate si ca vor evita perspectiva redresarii, atunci vor aparea tari care ar prefera sa termine cu prezenta Greciei in Zona Euro", le-a transmis Francois Hollande, presedintele Frantei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa consecintele sunt greu de estimat, nu doar pentru Grecia, ci pentru intregul continent.
Si pentru Spania sunt vesti proaste. Inca o agentie de evaluare financiara, Moody's, i-a redus brutal ratingul pentru datoria pe termen lung, cu trei trepte. Mai are doar un pas pana la categoria "speculativa", care ii tine deoparte pe investitori.
Criza din Spania ascunde numeroase drame umane .
Aceasta imigranta din Peru si sotul ei si-au cumparat un mic aparatament, langa Madrid, in 2005, cu credit ipotecar. Initial achitau 930 de euro pe luna; acum rata, cu toate taxele si dobanzile, a juns la 1.700 de euro. De un an, sunt amandoi someri. Si, pentru ca n-au mai putut plati, asteapta sa fie evacuati din casa.
"Inainte imi permitem sa platesc pentru ca aveam un mic magazin. Acum, cum sa ma descurc cu un ajutor de somaj de 226 de euro si un copil de crescut?"
Potrivit cifrelor oficiale, in al treilea trimestru al anului trecut, aproape 11.000 de locuinte au fost preluate de banci, dupa ce cumparatorii nu si-au mai putut plati ipoteca. Si cine stie cati altii vor umple statisticile urmatoare, intr-o tara unde somajul se apropie de 25%.
In Piata Trionfale din Roma, afacerile merg prost. Patroana unei brutarii avea 9 angajati. Acum a ramas cu trei.
Aceleasi nelinisti se reflecta pe pietele finaciare. Costurile de imprumut din exterior au crescut pentru Italia, ceea ce sugereaza ca ar putea urma drumul Spaniei.
"Principla problema o constituie temerile comunitatii financiare ca Italia ar putea fi urmatoarea victima nevoita sa ceara ajutor de la Uniunea Europeana, in ciuda asigurarilor oficiale date de premierul Monti," e de parere Edoardo Liuni, analist piete financiare.