Alegerile din Austria, câștigate de un partid extremist care iubește Rusia și este împotriva României. Ce va urma
Victorie fără precedent în Austria, unde au avut loc alegeri parlamentare. Partidul Libertății, de extremă dreapta, care critică Uniunea Europeană, iubește Rusia și se opune aderării depline a României la Schengen, a câștigat scrutinul.
După cum arată rezultatele, încă provizorii, a obținut 29 la sută din voturi. Partidul Poporului, conservator, s-a clasat pe locul doi, cu 26,3 la sută din sufragii.
Însă, potrivit analiștilor, va fi nevoie de o coaliție de guvernare, iar drumul se anunță anevoios.
La scurt timp după anunțarea exit-poll-urilor, zeci de oameni s-au adunat cu pancarte anti-naziste în mâini în preajma Parlamentului din Viena pentru a-și manifesta nemulțumirea față de prima victorie a extremei drepte în Austria după cel de-al Doilea Război Mondial.
Partidul Libertății i-a depășit pe conservatorii aflați la guvernare, după ce a exploatat anxietățile alegătorilor legate de imigrație, inflație si războiul din Ucraina. Însă drumul său spre guvernare este incert, ținând cont că nu are majoritatea absolută în Parlament.
Totuși, reușita formațiunii reprezintă un real cutremur, au avertizat analiștii, în contextul în care naționalismul populist a câștigat teren în toată Europa.
Herbert Kickl, liderul Partidului Libertății: „Am deschis ușa către o nouă eră. Vom scrie împreună acest nou capitol din istoria Austriei. Am avut sentimentul, în timpul discuțiilor cu ceilalți candidați, că erau puțin în stare de șoc și se comportau ca și cum aceste alegeri nu ar fi avut loc. Le voi da încă două sau trei zile să se mai gândească, apoi să sperăm că își vor reveni. Ar fi și în interesul lor, aș putea spune".
Singurul care s-ar alia cu extremiștii ar fi cancelarul Karl Nehammer
Herbert Kickl a ajuns deputat în parlamentul austriac în 2006. Apoi, în 2027 a fost ministru de Interne, iar în urmă cu 3 ani a preluat conducerea Partidului Libertății din Austria, într-o perioadă în care formațiunea politică era zdruncinată de un scandal de corupție de proporții.
Mizând pe un discurs eurosceptic și anti-migrație, Kickl speră acum să devină cancelar. Dar are nevoie de o coaliție prin care să obțină o majoritate parlamentară.
Rivalii săi, social-democrații, Verzii și Neos, au exclus o colaborare cu extrema dreaptă. Doar partidul de guvernământ, conservator, a lăsat uşa deschisă unei astfel de coaliţii. Deşi liderul formațiunii, cancelarul Karl Nehammer, care a spus "NU" României în Schenghen, a declarat că partidul din care face parte nu se va alătura unui guvern cu Kickl în frunte.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: "Nu am exclus niciodată Partidul Libertății ca partid. Ca democrat, nu cred că este corect, dar întotdeauna am spus: cu Herbert Kickl, care crede în teorii ale conspirației, care acuză OMS că este următorul guvern mondial și că reuniunea de la Davos este o reuniune pregătitoare pentru dominația mondială, cu un astfel de om nu poți conduce un stat în mod rațional și responsabil. Și susțin în continuare acest lucru".
Potrivit analiștilor, partidul populist de extremă dreapta este pe cale să obțină aproximativ 56 de locuri în Parlament, conservatorii 52, iar social-democrații 41.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri, austria, extrema dreaptă, rezultate alegeri,
Dată publicare:
30-09-2024 07:57