Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cine conduce în sondaje. Diferențe de până la 11%

Ultima dezbatere între Donald Trump și Joe Biden
AFP

Americanii își votează pe 3 noiembrie noul președinte. Democratul Joe Biden are un avantaj de 8 puncte față de Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă, potrivit celui mai recent sondaj realizat la nivel național, de Fox News.

Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump. Avansul candidatului deomcrat a scăzut față de ultimul sondaj realizat de Fox News, în urmă cu două sptămîni, când Biden avea un scor de 53%, față de 43 Trump. Două procente dintre alegători au declarat că susțin un alt candidat, iar alți 2% sunt indeciși.

Cele mai multe sondaje realizate în ultimele zile îl dau câștigător pe Biden cu un avans de 8-11 procente, arată Real Clear Politics.

► Economist/YouGov (27 octombrie): 54 Biden - 43 Trump

► Reuters/Ipsos (27 octombrie): 52 Biden - 42 Trump

Citește și
femeie insarcinata
O femeie din SUA, aflată în travaliu, s-a oprit pe drumul spre spital pentru a vota: „A zis că nu pleacă până nu votează”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

► CNN (26 octombrie): 54 Biden - 42 Trump

► CNBC (24 octombrie): 51 Biden - 40 Trump

Începând cu luna septembrie, Binden s-a menținut la 51-53 de procente în preferințele alegătorilor. Situațiea este diferită de cea din urmă cu patru ani, când nici Hillary Clinton și nici Donald Trump, cei doi contracandidați de la acea vreme, nu au reușit să treacă de scorul de 48% în sondajele premergătoare scrutinului.

Însă aceste sondaje nu sunt extrem de relevante dacă vrem să anticipăm cine va câștiga aceste alegeri. Asta pentru că Statele Unite au un sistem de vot prin electori, explicat pe larg AICI. 

Sondajul realizat de Fox News arată că Trump conduce în preferințele de vot ale bărbaților albi, ale americanilor din zonele rurale și în rândul creștinilor evangheliști albi.

Pe de altă parte, femeile din zonele suburbane, hispanicii, alegătorii de culoare și tinerii sub 30 de ani îl susțin pe Joe Biden.

Joe Biden şi Donald Trump au făcut campanie în Midwest, o regiune cheie

 

Candidaţii la preşedinţia Statelor Unite Donald Trump şi Joe Biden au străbătut vineri Midwest, o regiune cheie pentru scrutinul de marţi, care în 2016 a oferit o surpriză plăcută candidatului republican propulsându-l spre victorie, informează AFP.

"Nu ne putem permite să-l avem pe Donald Trump încă patru ani", a declarat candidatul democrat la Casa Albă în sunetul claxoanelor de aprobare al susţinătorilor participanţi la mitingul "drive-in" din statul Minnesota. Întâlnirile în maşini au devenit emblema campaniei lui Joe Biden, care respectă măsurile de precauţie în contextul pandemiei de COVID-19. Un stil de campanie opus celui al rivalului său republican, care vineri şi-a rostit discursurile, ca de obicei, în faţa a sute de suporteri adunaţi, adesea fără măşti, în aer liber.

Joe Biden a participat vineri la mitinguri de campanie în trei state: Iowa, Minnesota şi Wisconsin.

Mult mai activ, ca de obicei, Donald Trump a marcat la rândul său participarea la adunări electorale tot în trei state din Midwest: Michigan, Minnesota şi Wisconsin.

Midwest, o regiune industrială şi rurală, deţine parţial cheia alegerilor. Deşi Joe Biden conduce în sondaje, rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA se joacă într-o mână de state în care diferenţa dintre Joe Biden şi Donald Trump este mult mai strânsă. Candidatul democrat pare aşadar preocupat să nu repete greşeala făcută de Hillary Clinton în 2016, când a fost acuzată că a ignorat statele care în mod tradiţional au votat în ultimii zeci de ani pentru Partidul Democrat, precum Wisconsin, şi unde aceasta nu a făcut campanie.

Donald Trump a câştigat atunci cu o diferenţă de 0.7% în acest stat şi cu 0.2% în Michigan. Aşadar, fiecare vot va conta în alegerile din 3 noiembrie.

Vineri, Donald Trump a minimalizat din nou în faţa susţinătorilor săi gravitatea pandemiei de COVID-19."Dacă vă îmbolnăviţi, veţi fi bine şi apoi veţi fi imunizaţi", a declarat mulţimii în Michigan preşedintele american, care a trecut cu bine prin această boală.

"Tot ce vrem este o revenire la normalitate", a adăugat el, în contextul în care criza sanitară provocată de pandemie a lovit puternic economia, unul dintre punctele sale forte în rândul alegătorilor.

Pandemia a provocat decesul a aproape 230.000 de persoane în SUA, ţară care vineri a depăşit pragul de nouă milioane de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

După mai multe săptămâni petrecute în izolare, în fieful său din Wilmington, statul Delaware, Joe Biden a reluat mitingurile de campanie la sfârşitul lunii august, dar într-un ritm mult mai lent decât preşedintele Trump. "Claxonaţi", şi-a îndemnat acesta susţinătorii aşezaţi pe capota maşinilor sau în picioare păstrând distanţă, în Saint Paul, Minnesota. Susţinătorii lui Donald Trump erau adunaţi de cealaltă parte a grilajelor.

La fel ca în Des Moines, Iowa, unde s-a deplasat cu puţin timp înainte în cursul zilei de vineri, şi în Saint Paul, Minnesota, Joe Biden a continuat să-şi critice rivalul pentru modul în care a gestionat pandemia."Preşedintele Trump seamănă discordie. Crede că ne poate diviza", a susţinut candidatul democrat care se prezintă în faţa alegătorilor în calitate de unificator al poporului american. Biden a susţinut un discurs de aproximativ douăzeci de minute, mult mai scurt decât cele ale contracandidatului său.

La alegerile din 2016, Donald Trump a câştigat fără probleme în statul Iowa, dar acum acest stat agricol se dovedeşte a fi o miză în sondaje.

În ceea ce priveşte Minnesota, stat în care se găsesc regiuni miniere, agricole, dar şi oraşe cu populaţie variată, acesta nu a votat pentru un candidat republican din 1972. Donald Trump i-a suflat însă în ceafă democratei Hillary Clinton la scrutinul din 2016 şi speră, de această dată, să marcheze decisiv.

Vicepreşedintele republican Mike Pence s-a deplasat în Arizona, în timp ce candidata democrată la această funcţie, senatoarea Kamala Harris, a făcut campanie în Texas. Graţie rezultatelor strânse din sondaje şi a unei mobilizări record, echipa de campanie a lui Biden vrea să creadă că poate câştiga în acest stat conservator.

Cu nouă milioane de voturi deja exprimate, numărul voturilor timpurii din Texas a depăşit numărul total al voturilor din 2016.

La fel ca Donald Trump şi Joe Biden, peste 86 de milioane de americani, din peste cei 230 de milioane de alegători, au votat anticipat.

Sâmbătă, Joe Biden se va deplasa alături de fostul preşedinte Barack Obama în Michigan pentru două întâlniri "drive-in" la care este invitat cântăreţul Stevie Wonder. Donald Trump va face campanie într-un alt stat-cheie: Pennsylvania.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Situație extrem de tensionată în SUA, înainte de alegeri. Lupta electorală pare că dezbină întreaga țară
Situație extrem de tensionată în SUA, înainte de alegeri. Lupta electorală pare că dezbină întreaga țară

Într-o declarație electorală, președintele american spune că nu este politician și nu joacă întotdeauna după regulile de la Washington.

O femeie din SUA, aflată în travaliu, s-a oprit pe drumul spre spital pentru a vota: „A zis că nu pleacă până nu votează”
O femeie din SUA, aflată în travaliu, s-a oprit pe drumul spre spital pentru a vota: „A zis că nu pleacă până nu votează”

O femeie din Florida care se afla în travaliu, pe drumul spre spital, i-a cerut soțului ei să oprească pentru a vota, în contextul alegerilor prezidențiale din SUA.

Declarație controversată a lui Trump cu 4 zile înainte de alegeri:
Declarație controversată a lui Trump cu 4 zile înainte de alegeri: "Nu sunt politician". Ce spune despre lockdown

"Nu sunt politician și nu joc întotdeauna după regulile de la Washington". Este ultima declarație controversată a președintelui american. Donald Trump contestă, practic, sistemul pe care l-a condus în ultimii patru ani.

Joe Biden, avans confortabil în sondaje, în fața lui Trump
Joe Biden, avans confortabil în sondaje, în fața lui Trump

Peste 76 de milioane de americani au votat deja anticipat și numărul lor va crește semnificativ în zilele rămase, până pe 3 noiembrie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.