Declarație controversată a lui Trump cu 4 zile înainte de alegeri: "Nu sunt politician". Ce spune despre lockdown

Ultima actualizare: 30-10-2020 09:45

"Nu sunt politician și nu joc întotdeauna după regulile de la Washington". Este ultima declarație controversată a președintelui american. Donald Trump contestă, practic, sistemul pe care l-a condus în ultimii patru ani.

Cu patru zile rămase până la deschiderea urnelor, Donald Trump şi Joe Biden s-au duelat de la distanţă în Florida, unul dintre statele-cheie pentru soarta alegerilor prezidențiale.

Peste 80 de milioane de alegători au votat deja anticipat, iar analiştii estimează că prezenţa la urne vă fi cea mai ridicată din 1908 încoace.

Cu Prima Doamnă alături, Donald Trump a vorbit în fața câtorva mii de susțînători adunați - fără măşti și fără distanțare socială - la un miting electoral în orașul Tâmpa din Florida.

La câteva sute de kilometri depărtare, Joe Biden a participat la un miting organizat într-o parcare, iar susțînătorii săi l-au ascultat din mașini.

Cei doi contracandidaţi şi-au petrecut ziua în Florida, unul dintre statele considerate critice pentru victoria în alegerile prezidenţiale. În timp ce Donald Trump s-a lăudat cu situaţia economică a ţării şi a anunţat că e exclus să mai închidă America din cauza pandemiei, Biden l-a criticat pentru rezultatul dezastruos al luptei cu virusul.

Donald Trump, președintele SUA: "Statele europene se închid din nou. Intră în carantină. Nu sunt de acord cu măsura asta, noi nu mai intrăm iar în carantină. Am făcut-o, am înţeles boala, iar acum suntem deschişi pentru afaceri. Asta e".

Joe Biden, candidat președinție: "Donald Trump a ridicat steagul alb, ne-a abandonat familiile şi s-a predat în faţa virusului, dar poporul american nu renunţă. Nu ne predăm şi cu siguranţă nu ne ascundem. Nici eu nu o voi face, în nicio situaţie".

Trump nu a ratat ocazia să atace clasa politică de la Washington, unul dintre subiectele care i-au adus victoria în alegerile prezidenţiale din 2016.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Dacă nu vorbesc că un politician tipic de la Washington, e pentru că nu sunt politician. Şi nu joc întotdeauna după regulile de la Washington. Am fost ales să lupt pentru voi şi am făcut-o mai mult că orice alt preşedinte".

Americanii se tem de proteste violente

 

Oricare vă fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, mulţi americani se tem că urmează o perioadă post-electorală tensionată. În centrul Washingtonului, unii proprietari au început să-şi baricadeze magazinele de teama unor proteste violente în zilele următoare.

Angela Allred: "Cred că oamenii vor să ajungă cât mai aproape de Casa Albă, pentru a-şi putea exprima grijile şi tot ce simt. Şi noi suntem cât se poate de aproape de locul unde vor să ajungă".

Pe fundalul alegerilor, criza sanitară provocată de COVID ia amploare în mai toate statele americane. Media zilnică a infectărilor a ajuns la 74.000, iar specialiştii sunt de părere că cifrele se vor dubla.

Michael Osterholm, Universitatea din Minnesota: "Ştim acum că vom ajunge să vedem cât de curând cu mult peste 100.000 de cazuri în fiecare zi".

Medicii spun că nu mai e timp de pierdut cu identificarea cauzelor care au dus la explozia de îmbolnăviri - trebuie luate decizii la vârf pentru limitarea infecţiilor.

Dr. Jeffrey Gold, Centrul medical al Universității din Nebraska: "Putem să ne pierdem timpul văicărindu-ne cum am ajuns în situaţia asta. Fie că e schimbarea vremii, deschiderea şcolilor, campionatele universitare sau oboseala pandemică. Dar, orice ar fi, trebuie să facem faţă".

Cel puţin până după alegeri, însă, impresia lăsată de medici e că nu are cine să ia deciziile mult-așteptate care să controleze răspândirea coronavirusului. Imunologul Anthony Fauci nu lasă loc de nuanțe, când vine vorba de relația să cu Donald Trump.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO