Alegeri prezidențiale în Rusia. Cel puțin 25 de oameni au fost reținuți de poliție, din cauza protestelor la vot
Ministerul Român de Externe condamnă desfăşurarea alegerilor rusești în teritoriile ocupate din Ucraina și deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Rușii au ieșit și sâmbătă la vot, dar în condiții sporite de securitate, după incidentele din prima zi.
Cel puțin 25 de persoane au fost reținute după ce au turnat vopsea în urne ori au incendiat diverse obiecte.
Pe de altă parte, numeroși moscoviți au primit mailuri în care au fost acuzați că sprijină „idei extremiste” și au fost sfătuiți să voteze „calm, fără să formeze cozi”.
Cel mai probabil, autoritățile încearcă să prevină formarea de cozi care să blocheze secțiile de votare, așa cum i-a îndemnat Alexei Navalnîi pe ruși, înainte să moară.
Protestele rușilor au continuat în anumite secții de votare, în a doua zi a alegerilor prezidențiale. Mai multe femei, unele pensionare, au fost arestate pentru că au vărsat vopsea în urnele de vot.
Au fost și cazuri în care - tot femei - au lansat cocktailuri Molotov în secții. Iar un bărbat a fost arestat după ce a strigat că nu votează cu Putin.
Altcineva a scris cuvântul Haga pe buletinul de vot, cu referire la mandatul de arestare pe numele lui Putin, pentru crime contra umenității.
Duma de stat a cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru cei găsiți vinovați de perturbarea scrutinului.
Pe muzică și într-o atmosferă de sărbătoare au ieșit la vot și oamenii din Mariupol - oraș ocupat de ruși, unde se estimează că în primele zile de război au fost uciși 22.000 de oameni, cel puțin. Cât despre mesajele celor care de voie, de nevoie, s-au prezeentat la urne, ele par presărate cu ironii.
Localnic: ”Ne așteptăm la liniște, la reconstrucția orașului, sper ca și apartamentul meu să fie refăcut. Ne așteptăm ca totul să fie bine. L-am așteptat pe Putin, l-am iubit mereu atât de mult...”
Nu a fost liniște nici în regiunile ruse învecinate cu Ucraina. Armata Kievului și-a întețit atacurile peste graniță. Doi oameni au murit și trei au fost răniți într-o deflagrație.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod: „Am decis ca centrele comerciale din regiunea Belgorod să rămână închise duminică și luni. În privința școlilor, elevii vor sta acasă luni și marți.”
Armata rusă sustine că a respins încercările partizanilor de a intra în Belgorod și Kursk. Unitățile de soldați ruși care luptă de partea Kievului și care au facut numeroase raiduri în ultimele zilei, în regiune, susțin contrariul.
Așa-numitul „Corp al voluntarilor ruși” a publicat imagini cu mai mulți soldați ruși din Belgorod și Kursk, pe care partizanii susțin că i-au luat prizonieri.
Partizan: ”Aș vrea să profit de ocazie și să-i trasmit un mesaj domnului Gladkov (guvernatorul din Belgorod). Data trecută n-ai avut curaj să vii, să recuperezi prizonierii. Poate măcar de data asta te aduni și îți faci curaj și vii să vorbești cu mine și iei câțiva dintre prizonieri. Pe curând.”
Rusia acuză Ucraina că a intensificat "activitățile teroriste" în timpul alegerilor, cu scopul de a convinge Occidentul să-i dea tot mai multe arme.
Ella Pamfilova, președinta Comisiei Electorale Centrale: „Gunoaie folosesc alte gunoaie pe care le plătesc cu bani străini. Scopul lor e anularea voturilor. Sunt acțiunile unor trădători care au fugit din țară și care sunt folosiți de cei care luptă împotriva Rusiei.”
În schimb, s-au format cozi imense la intrarea în ambasada Rusiei de la Praga. Potrivit presei locale, oamenii s-au prezentat la urne în număr mare, sâmbătă, la ora 12. Iar unii au ținut în mână pancarte anti-Putin.
Acest demers ar fi varianta cehă al așa numitului „protest de la amiază”, programat pentru duminică în Rusia, la apelul văduvei lui Aleksei Navalnîi.
Disidentul rus, într-unul dintre ultimele sale mesaje publice, reluat acum de văduva sa, îi îndemnase pe rusi să iasă in masă la vot, în a treia zi a scrutinului, la ora 12. Mulțimile ar urma să blocheze astfel secţiile de votare, într-un protest disimulat.