Alegeri prezidentiale in Republica Moldova. Rezultate preliminare: Igor Dodon rateaza la limita victoria din primul tur

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE |  Igor Dodon conduce in rezultatele partiale in fata Maiei Sandu, dar cel mai probabil se va decide in turul al doilea

CRONOLOGIA EVENIMNENTELOR:

UPDATE 01:30 97,93% din procesele verbale din sectiile de vot sunt inregistrate. Rezultatele preliminare arata acum asa: Igor Dodon 48,72%, Maia Sandu 37,96%. Cel mai probabil diferenta finala se va stabiliza in jurul a 10%. Presedintele Republicii Moldova se va alege astfel in turul al doilea.

UPDATE 00:30 Dupa inregistrarea a 95,68% din procesele verbale, rezultatele partiale sunt urmatoarele: Igor Dodon 49,26% din voturi, Maia Sandu 37,44%.

UPDATE 23:40 Scaderea lui Igor Dodon se confirma. La procesarea a 89% din buletine, acesta a scazut la 49,88%. Maia Sandu se afla la 36,82% in acest moment. 

Citește și
Maia Laguta
Maia Laguta, candidat la alegerile prezidentiale in Republica Moldova, s-a pozat in costum de baie: "Sa vada ca nu sunt baba"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 23:30 Primele rezultate partiale, la ora 22:30, cand se procesasera aproximativ 50% din buletine, indicau o victorie din primul tur a lui Igor Dodon, cu 52,78%, urmat de Maia Sandu cu 33,82%. In jurul orei 23 se numarasera 70% din buletine, iar Igor Dodon avea 51,65%, Maia Sandu crescand la aproape 35%. Procentele au mers in aceeasi directie cu fiecare anunt, astfel ca, la procesarea a 85% din buletine, Igor Dodon mai avea 50,2%, iar Maia Sandu crescuse la 36,57%. Este greu de crezut astfel ca vom avea un verdict sigur pana nu se vor numara toate buletinele. 

UPDATE 21:00 Toate sectiile de votare din Republica Moldova au fost inchise. Pana la ora 21:00 au votat 1.430.071 de cetateni ai Republicii Moldova, aproximativ 50% din alegatori. Cei mai multi dintre alegatori au fost persoanele cu varsta peste 57 de ani, informeaza posturile de televiziune Moldova 1 si Publika.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a apreciat, la inchiderea urnelor, procentul ridicat al prezentei la vot in cadrul primului scrutin al alegerilor prezidentiale si a facut un apel la calm dupa inchiderea urnelor. 'Sunt mandru sa fiu premierul unei tari in care democratia este pretuita de cetateni. Astazi moldovenii, prin votul lor, au aratat cat de atasati sunt valorilor democratiei, libertatii si statului de drept', a afirmat Filip intr-o declaratie trimisa AGERPRES.

Premierul Republicii Moldova a mai spus ca spera ca rezultatul scrutinului prezidential sa dupa la schimbare si stabilitate. 'Schimbare prin prezenta la varful statului a unui Presedinte pro-european legitimat de votul popular; stabilitate in functionarea unui triunghi reformator Presedinte - Guvern - Parlament in consolidarea optiunii pro-europene a tarii', a mai declarat Filip. El a facut un apel la calm dupa inchiderea urnelor. 'Nu ar fi nimic mai gresit ca, dupa lupta electorala, sa incepem un razboi,' a apreciat premierul. 'Toti cei care sunt pro-europeni in aceasta tara trebuie sa gasim intelepciunea de a lucra impreuna, de a schimba ce trebuie schimbat si de a accepta ca lucrurile merg mai bine atunci cand puterea nu e concentrata intr-un loc'.

UPDATE 19:50 Peste 47% din numarul total de alegatori inscrisi in listele electorale isi exprimasera duminica pana la ora 19.00 dreptul la vot in cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Astfel, peste 1,380 milioane de cetateni si-au exercitat dreptul la vot.

Conform CEC, scrutinul s-a desfasurat fara incidente sau nereguli electorale majore.

Femeile au fost mai active - 53% s-au prezentat la urne, in timp ce in randul barbatilor procentul a fost de 46%.

Cea mai ridicata prezenta la vot s-a inregistrat in capitala Chisinau, de peste 51%, iar cea mai slaba prezenta este in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia - circa 38%.

UPDATE 13.43 Pana la ora 13 s-au prezentat la urne peste 800.000 de alegatori

Peste 28% dintre alegatorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot pana la ora 13:00 in alegerile presedintiale care au loc duminica, a anuntat, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei Electorale Centrale, potrivit Agerpres

UPDATE 11.05 Pana la ora 11 s-au prezentat la vot peste 400.000 de alegatori, potrivit unimedia.info

UPDATE 11.00 Au aparut primele incalcari ale legii. Un partid pune la indoiala corectitudinea alegerilor. 

Partidul Actiune si Solidaritate a anuntat intr-un comunicat pe Facebook ca s-au facut mai multe sesizari cu privire la incalcarea corectitudinii alegerilor, potrivit unimedia.info

UPDATE 09.31: Premierul Pavel Filip le cere cetatenilor din Republica Moldova sa iasa la vot pentru a contribui la dezvoltarea democratiei.

"Am votat cu gandul ca viitorul presedinte va intelege foarte bine contextul prin care trece Republica Moldova si va contribui de comun acord cu totii la modernizarea Republicii Moldova, la revenirea Republicii Moldova la un alt nivel", a mai declarat prim-ministrul, facand referire in special la revenirea tarii pe piata financiara internationala.

UPDATE 07:00  S-au deschis sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova, primele din ultimii peste 15 ani.

Tinerii basarabeni care studiaza in Romania, blocati in garile CFR

In mai multe gari din Romania, tinerii moldoveni care vor sa voteze in sectiile de pe teritoriul Romaniei, au ramas blocati la casele de bilete, asteptand in zadar sa primeasca biletele gratuite care, conform unui proiect de Hotarare de Guvern ( Guvernul roman ), ar fi trebuit sa le faciliteze transportul pentru scrutinul de duminica, noteaza infoprut.ro. Calatoria de intoarcere s-ar fi efectuat in ziua de 30 octombrie.

Potrivit unui comunicat de presa, operatorii de transport feroviar care asigura transportul elevilor si studentilor din Moldova vor recupera contravaloarea biletelor de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor pana la sfarsitul anului 2016. Orasele cu sectii de votare din Romania sunt urmatoarele: Bucuresti, Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Bacau, Suceava, Craiova.

Peste trei milioane de moldoveni sunt asteptati astazi la urne

Scrutinul va fi monitorizat in total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre acestia sunt observatori nationali, din partea a 20 de organizatii. De asemenea, Comisia Electorala Centrala (CEC) a acreditat in calitate de observatori internationali 562 persoane din partea a 52 institutii internationale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European si Misiunii de Observare a CSI.

Rolul presedintelui este important in Republica Moldova, acesta avand dreptul de a intoarce legi in Parlament, de a dizolva legislativul in unele conditii si de a numi premierul. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesara participarea a cel putin o treime din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale. Daca nici un candidat nu va obtine cel putin jumatate din voturile alegatorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon si candidata PAS Maia Sandu sunt favoriti

Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriti la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, arata cele mai recente sondaje publicate la Chisinau. Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devanseaza mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.

Potrivit unui studiu al Asociatiei Sociologilor si Demografilor, 40,5% din cei chestionati ar vota cu presedintele Partidului Socialistilor Igor Dodon; iar 13,0% – cu liderul Partidului „Actiune si Solidaritate” Maia Sandu. Analistii si observatori se asteapta ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.

Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice. Socialistii lui Dodon vor sa anuleze un plan din 2014 pentru legaturi comerciale si politice mai stranse cu UE. In schimb, ei vor sa inscrie tara in Uniunea Vamala Eurasiatica, dominata de Rusia.

Unii diplomati europeni cred, insa, ca retorica electorala a lui Dodon tine mai mult de divizarea spatiului public decat de substanta politica. El le-a spus diplomatilor ca partidul sau nu va anula Acordul de Asociere cu UE, a declarat un ambasador dintr-o tara europeana, citat sub acoperirea anonimatului. De asemenea, socialistii sunt de acord cu acordarea unei autonomii sporite regiunii separatiste Transnistria, a carei populatie majoritar rusofona vrea alipirea la Rusia.

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Pe parcursul campaniei electorale, ea s-a concentrat pe prezentarea diferentelor dintre ea si Dodon. Astfel, ea a dat asigurari ca Presedintia va deveni „vocea oamenilor” si ca, daca va fi aleasa, va face efectua prima vizita in Occident, spre deosebire de contracandidatul sau socialist.

In privinta desemnarii responsabililor in functii-cheie numite de presedinte, ea da asigurari ca va numi „oameni integri”, spre deosebire de Dodon care vrea sa puna accent pe „patrioti”. Maia Sandu mai promite ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public. La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de „furtul miliardului” vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

Prinsa intre Ucraina si Romania, stat membru UE, Republica Moldova, o tara micuta, cu o populatie de 3,5 milioane de oameni, a intrat pe calea proeuropeana in 2009, desi depindea de livrarile energetice ruse si in pofida disputei teritoriale nerezolvate privind Transnistria. Decizia de a semna Acordul de Asociere cu UE a determinat Rusia sa impuna un embargo pe produse agricole importante de la Chisinau – inclusiv pe mere si vin – ce reprezinta o sursa majora de venit pentru moldoveni.

Fosta republica sovietica a fost zguduita de furtul a un miliard de dolari – echivalentul a o optime din PIB-ul tarii – din banci. Scandalul a subliniat amploarea coruptiei in cea mai saraca tara europeana, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.  Impactul este sever pentru o economie tinuta pe linie de plutire in special prin banii trimisi de moldovenii care lucreaza in Europa si Rusia.

Scandalul a dus la proteste de strada, Fondul Monetar International (FMI) si UE au inghetat asistenta, moneda nationala s-a prabusit, iar inflatia a depasit 10%. Fostul premier Vlad Filat, care a fost implicat, a fost luat cu catuse din cladirea Parlamentului si inchis. Insa multi moldoveni cred ca si alti membri ai elitei pro-UE au fost implicati sau cel putin au fost la curent cu schemele financiare.

Unii ministri din actualul Guvern, inclusiv premierul Pavel Filip, care a ajuns la putere pe fondul protestelor din ianuarie, au facut parte din doua Guverne precedente care au acordat garantii pentru imprumuturile de urgenta oferite bancilor de unde au disparut banii. Scandalul a dus la o scadere a sustinerii fata de aderarea la UE. Potrivit unui studiu publicat in luna aprilie, 41% din populatie voia ca tara sa fie inclusa in blocul comunitar, fata de aproape 63% in 2009.

O parte dintre dezamagirea simtita de unii alegatori fata de Occident este pusa pe seama influentei mogulului Vlad Plahotniuc, perceput ca avand o influenta foarte mare asupra politicii din tara si asupra institutiilor statului. El a fost tinta mai multor proteste de strada anul acesta. Aliatii sai sustin ca influenta sa este exagerata in mod deliberat de opozanti.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Alegeri prezidentiale in R. Moldova. Tinerii basarabeni care studiaza in Romania, blocati in garile CFR
Alegeri prezidentiale in R. Moldova. Tinerii basarabeni care studiaza in Romania, blocati in garile CFR

Moldovenii de peste Prut cu drept de vot sunt chemati duminica - pentru prima data in 20 de ani - sa-si aleaga direct presedintele.

Maia Laguta, candidat la alegerile prezidentiale in Republica Moldova, s-a pozat in costum de baie:
Maia Laguta, candidat la alegerile prezidentiale in Republica Moldova, s-a pozat in costum de baie: "Sa vada ca nu sunt baba"

Maia Laguta este singurul candidat la alegerile prezidentiale din Republica Moldova care nu are panouri electorale si nici spoturi electorale in presa audio-video.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.