"Atentie la Transnistria!". Rusia ar planifica sa atace Ucraina din regiunea separatista. Avertismentele oficialilor rusi

kremlin - getty

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca ar fi impus "o blocada social-economica foarte dura" regiunii transnistrene si a promis, la Tiraspol, ca Rusia va fi "intotdeauna alaturi de Transnistria".

Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marti, la randul sau, ca s-ar putea ca Rusia "sa fie nevoita" sa inceapa razboiul in Transnistria si a sugerat ca de data aceasta armele vor fi indreptate impotriva Ucrainei, scrie Deutshe Welle.

El s-a aratat iritat de numirea ex-presedintelui georgian, Mihail Saakasvili in calitate de guvernator al regiunii Odessa de catre presedintele Petro Porosenko. Oficialul rus a spus ca aceasta a nemultumit si Tiraspolul, insinuand ca Saakasvili si-ar dori sa atace, cu mana Ucrainei, fortele ruse de pacificare din regiunea transnistreana.

Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, avertizeaza intr-un articol publicat miercuri pe blogurile FT: "Atentie la Transnistria!". Regiunea separatista a Republicii Moldova "se contureaza ca urmatorul punct fierbinte in relatia Rasia-Ucraina", sustine acesta, potrivit HotNews.ro.

Buckley citeaza semnale trase de publicatia pro-Kremlin Izvestia si un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuti analisti de politica externa ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum ca "la Moscova creste ingrijorarea ca Ucraina si Moldova vor incerca sa preseze puternic Transnistria, provocand un conflict cu Rusia".

Citește și
Saakasvili, Porosenko
Vicepresedintele Dumei ruse: Va fi razboi in cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Transnistria se teme de o escaladare a tensiunilor la frontiera cu Ucraina

Kievul concentreaza forte militare la frontiera cu Transnistria, tensionand situatia social-economica din regiune, a sustinut intr-un interviu acordat duminica postului rus de televiziune RBK asa-numitul ministrul de externe transnistrean Nina Stanski, relateaza agentia de presa TASS.

Potrivit acesteia, ucrainenii instaleaza tabere de corturi unde sunt adapostiti militari si armament in apropiere de granita cu Transnistria. Deteriorarea situatiei economice din stanga Nistrului este o piedica in calea progreselor in negocierile cu Ucraina, a mai spus ea, potrivit Agerpres.

"Ultimele masuri restrictive ale Ucrainei au condus la faptul ca, in comparatie cu luna mai a anului trecut, volumul exporturilor transnistrene a scazut cu mai mult de 20%. Acestea sunt pierderi uriase pentru republica. In ultima luna, am obtinut cu 45% mai putine venituri la buget. Aceasta situatie afecteaza fiecare transnistrean", a afirmat Nina Stanski, in contextul in care Kievul a blocat accesul marfurilor accizabile in regiunea transnistreana, cerand trecerea acestora via teritoriul Republicii Moldova.

Chisinaul nu a reactionat in nici un fel la declaratiile oficialilor rusi si transnistreni. Directorul Serviciului national ucrainean de graniceri, Viktor Nazarenko, sustine, insa, ca "situatia pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene s-a complicat esential in ultima vreme". Mai mult, el vorbeste chiar de "amenintari militare si tehnologice" si despre probleme serioase in ceea ce priveste securitatea frontierelor.

Declaratiile oficialilor rusi intervin in contextul in care Ucraina a denuntat recent Acordul de tranzit al trupelor ruse prin teritoriul ucrainean spre Transnistria din 1995 pe fondul relatiilor tensionate intre Kiev si Moscova. In acelasi timp, Chisinaul a blocat intrarea unor cetateni rusi, intre care militari care se indreptau spre Transnistria, suscitand critici din partea autoritatilor ruse.

Kremlinul acuza Kievul de "actiuni provocatoare" în estul Ucrainei

Kremlinul s-a declarat miercuri ingrijorat de agravarea situatiei din estul Ucrainei, acuzand in acelasi timp armata ucraineana de "actiuni provocatoare" in regiune.

"Moscova urmareste cu atentie situatia (din estul ucrainean, n.red) si este profund ingrijorata in legatura cu actiunile provocatoare ale armatei ucrainene", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agentiilor TASS si Interfax.

El a adaugat ca Moscova va formula o pozitie fata de ceea ce se intampla in estul Ucrainei in functie de evolutia situatiei, subliniind ca Rusia asteapta "indeplinirea neconditionata a acordurilor de la Minsk".

Autoritatile de la Kiev i-au acuzat anterior pe rebelii prorusi de declansarea unei "ofensive majore" impotriva pozitiilor ucrainene din apropiere de localitatea Mariinka, situata nu departe de Donetk, alimentand astfel temerile privind o noua escaladare a conflictului in pofida armistitiului instaurat la mijlocul lunii februarie.

In replica, separatistii sustin ca nu au lansat niciun atac, acuzand, la randul lor, trupele guvernamentale ca au recurs la tiruri de artilerie in jurul orasului Donetk. Confruntarile de miercuri ar fi facut, potrivit insurgentilor prorusi, cel putin 15 morti, militari si civili, in timp ce partea ucraineana a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka.

Confruntare intre armata ucraineana si separatistii prorusi

Armata ucraineana si separatistii prorusi au avut miercuri prima lor confruntare semnificativa din ultimele luni, autoritatile de la Kiev anuntand in cursul dupa-amiezii ca o "ofensiva majora" a rebelilor asupra orasului Mariinka a fost respinsa, consemneaza agentiile AFP si Reuters.

Conform surselor militare ucrainene, in jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanti separatisti, sprijiniti de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozitiile armatei ucrainene in aceasta localitate situata la circa 15 kilometri vest de orasul Donetk, unul dintre fiefurile separatistilor.

In replica, acestia din urma sustin ca nu au lansat niciun atac, acuzand in plus trupele guvernamentale ca au recurs la tiruri de artilerie in jurul Donetkului, admitand totusi ca lupte chiar au existat. Intensitatea confruntarii de miercuri a depasit cu mult micile acrosaje ce se produc aproape zilnic intre cele doua tabere dupa armistitiul din luna februarie, astfel ca ea marcheaza o escaladare brusca si semnificativa a conflictului.

Deocamdata luptele au incetat, a declarat in cursul dupa-amiezii ministrul ucrainean al apararii, Stepan Poltorak, dar la putin timp dupa acest anunt un purtator de cuvant al armatei ucrainene a afirmat ca insurgentii au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orasului sunt in flacari.

Un alt purtator de cuvant al armatei ucrainene a confirmat ca in lupte s-a folosit si armamentul greu, el sustinand ca trupele guvernamentale au fost nevoite sa apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Potrivit sefului politiei din regiunea Donetk, Viaceslav Abroskin, loial Kievului, rebelii au folosit in timpul atacului, pe langa tancuri, si lansatoare multiple de rachete Grad. La fel ca celelalte categorii de armament greu pe care cele doua tabere le-au folosit in luptele de miercuri, si lansatoarele de rachete Grad ar fi trebuit sa fie in prezent retrase departe de linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.

Cat despre bilantul victimelor, acesta este neclar. In timp ce insurgentii prorusi vorbesc despre cel putin 15 morti, militari si civili, si mai multi raniti, de partea ucraineana un responsabil sanitar din regiunea Donetk a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka, in timp ce conform altor surse numarul ranitilor in randul trupelor ucrainene ar fi de circa 20. De asemenea, separatistii afirma ca 900 de mineri sunt blocati in subteran in doua mine unde s-a intrerupt curentul din cauza exploziilor. Pe de alta parte, aceasta confruntare survine dupa ce reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, preconizata sa aiba loc marti la Minsk, a fost amanata pentru o data ulterioara ce nu a fost precizata.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Televiziunea armatei ruse:
Televiziunea armatei ruse: "Romania pregateste o ofensiva impotriva Transnistriei". Care este riscul unui razboi

Postul oficial al Armatei Federatiei Ruse, Zvezda TV, vorbeste miercuri despre un posibil atac romanesc peste Prut, citand “mass-media”

Vicepresedintele Dumei ruse: Va fi razboi in cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria
Vicepresedintele Dumei ruse: Va fi razboi in cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria

Numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii Odesa ar putea fi o provocare la adresa Rusiei in scopul de a o atrage intr-un razboi cu Ucraina, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat, Serghei Jelezniak.

Raspunsul Uniunii Europene fata de
Raspunsul Uniunii Europene fata de "lista neagra" a Rusiei. Cum contraataca Parlamentul European

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat marti ca ambasadorului Rusiei pe langa Uniunea Europeana i-a fost interzis accesul in legislativ ca represalii contra listei intocmite de Kremlin transmite AFP.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort
Inspecţia Judiciară a propus suspendarea judecătoarei din procesul lui Vlad Pascu. Aceasta l-a căutat în sală pe tânărul mort

Inspecţia Judiciară a anunţat, marţi, că a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcţie, până la finalizarea procedurilor disciplinare, a Ioanei Ancuţa Popoviciu.