Alegeri legislative in Germania. Angela Merkel joaca pentru prima data "cartea feminina"
Cancelarul german Angela Merkel este considerata "femeia cea mai puternica din lume" dar ea nu a jucat niciodata pana in prezent cartea feminina, in cei 33 de ani de cariera politica, relateaza AFP.
La varsta de 59 de ani, ea a eliminat nenumarati oameni politici, fara sa promoveze insa niciodata cauza femeilor. Dar in timpul campaniei pentru alegerile legislative din 22 septembrie 2013, la incheierea carora ar urma sa obtina cel de-al treilea mandat de patru ani, Merkel a surprins ridicand cortina asupra unor aspecte mai personale.
"Cancelarul lucreaza la modificarea imaginii sale, avand in mare parte ca destinatar electoratul feminin, si vrea sa transforme «Merkel masina care rezolva criza din zona euro» intr-un oficial politic cu fata umana", afirma saptamanalul Der Spiegel.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Potrivit sondajelor, ea dispune de un avans confortabil in fata rivalului sau social-democrat Peer Steinbrück, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Dar cu 32 de milioane de alegatoare si 30 de milioane de alegatori, votul femeilor este crucial.
Desemnata femeia cea mai puternica din lume de catre revista Forbes, in sapte din cei opt ani de guvernare, acest doctor in fizica, pe care militantii partidului sau conservator CDU o supranumesc Mutti (mama) pentru latura sa reconfortanta si pragmatica, apare foarte machiata pe site-ul sau de campanie, privindu-l cu dragoste pe sotul sau, doctor in chimie.
S-ar putea crede ca el, Joachim Sauer, este candidatul.
"Acasa, departe de vacarmul politicii, pot sa imi eliberez spiritul, sa citesc si sa imi recapat fortele in familie", scrie ea, ceea ce a determinat mai multi comentatori sa spuna ca Merkel "joaca rolul femeii casnice".
"Imi place sa gatesc, iar mancarurile mele favorite sunt «ruladele» si supa de cartofi", continua ea. "Sotul meu se plange rar. Numai atunci cand nu este destul aluat pe crumble".
Potrivit jurnalistei si scriitoarei Bascha Mika, Merkel a intors in favoarea sa apelativul sexist "Mutti".
"Ea a profitat de ceea ce era o insulta si a facut din aceasta o imagine de mama a natiunii, care va preia grijile, care are totul sub control", comenteaza ea pentru AFP.
"Cred ca este ingenios dar si nefast, deoarece ea ii trateaza pe alegatori ca pe niste copii, le spune «nu va faceti griji, ma ocup eu de tot», este gradul cel mai inalt al depolitizarii", continua Mika.
Rivalii lui Merkel o acuza periodic ca sufoca dezbaterile spinoase, despre o eventuala interventie militara in Siria sau despre o reducere a datoriei Greciei, spre exemplu, pentru a adormi electoratul.
Merkel a acordat in mai un interviu revistei pentru femei Brigitte, dezvaluind ca este atrasa de "ochii frumosi" ai barbatilor sau glumind despre "capacitatea sa de camila" de a stoca energie pentru noptile lungi nedormite la Bruxelles. Cu aceasta ocazie, ea a rezumat: "nu sunt o feminista, dar sunt un exemplu interesant de model feminin".
Daca pana in prezent nu a incercat sa joace "cartea feminina" este pentru ca ii este total straina, deoarece a crescut intr-o "democratie populara", unde rolurile sociale erau mult mai putin definite de sex decat in vest, potrivit lui Mika.
"Spre deosebire de Hillary Clinton sau Margaret Thatcher, care erau nevoite sa le tina piept barbatilor, ea poate sa se comporte cu duritate sau raceala, dar fara sa fie nevoita sa o arate", analizeaza ea. "Este o femeie puternica, pur si simplu".
"Femeile originare din Germania de Est au tendinta de a fi fermecator de pragmatice", adauga ea.
Iar acest pragmatism se aplica si "feminismului" sau si politicii sale in favoarea egalitatii intre sexe. Pe acest teren, ea a parut ca le fura idei adversarilor sai, dar a acceptat, de asemeneam propunerea aliatilor sai bavarezi de a acorda o alocatie parintilor care isi tin copiii acasa. Doar la presiunea ministrului Muncii Ursula von der Leyen ea a acceptat sa impuna obiectivul de 30 la suta femei in CA in 2020.
CDU si SPD incearca sa atraga germanii indecisi, cu patru zile inainte de alegerile parlamentare
Cancelarul german Angela Merkel si rivalul sau social-democrat Peer Steinbrück depuneau eforturi miecuri sa mobilizeze alegatorii dezamagiti de o campanie plictisitoare, cu patru zile inainte de alegerile legislative, al caror rezultat se anunta strans, relateaza AFP.
Candidata Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si challengerul Partidului Social-Democrat (SPD) au organizat amandoi mitinguri la Hambourg, al doilea cel mai important oras din Germania, inainte de incheierea campaniilor, sambata, cancelarul la Berlin, iar opozantul la Frankfurt.
Pe ultima suta de metri inainte de scrutinul de duminica, accentul este pus, in ambele tabere, pe necesitatea mobilizarii alegatorilor indecisi si/sau a celor care ar putea sa fie tentati sa nu se prezinte la urne.
"CDU nu trebuie sa ofere cadou nici macat un singur vot", a insistat cancelarul intr-un miting la Magdeburg (est), marti seara, in contextul in care aliatul sau liberal din cadrul Partidului Liberal-Democrat (FDP) ii curteaza in mod deschis pe alegatorii conservatori.
Repetand de mai multe luni ca rezultatul scrutinului va fi strans, cancelarul intentioneaza sa isi faca vocea auzita pe deplin, inainte sa isi faca griji cu privire la scorul partenerului sau de coalitie, care a suferit o infrangere usturatoare duminica, cand nu a atins pragul de 5% necesar pentru a ramane in Parlamentul regional din Bavaria (sud).
In tabara SPD, prioritara este vizarea celor tentati de absenteism. "Pentru SPD, cu cat participarea este mai mare, cu atat sansele noastre de succes sunt mai mari. Iar atunci cand participarea este slaba, de cele mai multe ori se intampla deoarece alegatorii nostri nu s-au prezentat" la urne, a declarat pentru AFP Aydan Özoguz, vicepresedintele partidului.
"Acesta este sensul acestei campanii si de aceea ma voi bate pentru acest obiectiv cu toata energia si pasiunea pe care le am, pana la inchiderea sectiilor de votare", a insistat Steinbrück intr-un interviu pentru postul de stiri N-TV.
SPD se bate totodata impotriva a ceea ce unii analisti politici au numit strategia "demobilizarii asimetrice" a CDU. Stiind ca alegatorii conservatori se prezinta mai usor la urne decat cei social-democrati, obiectivul este de a le oferi acestora din urma un motiv in plus sa stea acasa.
"Este o strategie pe care CDU o utilizeaza din 2009, iar de aceasta data a aplicat-o si mai perfect", declara pentru AFP Gero Neugebauer, un politolog de la Universitatea Libera din Berlin, deoarece "inca inainte de inceperea campaniei, ea (Uniunea) a abordat teme foarte specifice" - pensionarea femeilor, salariul minim, cresterea pretului chiriilor, impozitarea tranzactiilor - care ar fi putut sa fie marcari decisivi pentru SPD.
In prezent, tactica se pare ca da rezultate. Conservatorii conduc in toate anchetele de opinie (cu 39% la 25% pentru SPD, potrivit celui mai recent sondaj, dat publicitatii marti), insa unii dintre ei sunt ingrijorati, temandu-se ca o victorie anuntata sa nu le demotiveze alegatorii. Este vorba, deci, despre o remobilizare, insa misiunea, atat pentru SPD, cat si pentru CDU, se dovedeste delicata, dat fiind interesul redus provocat de campania electorala.
Potrivit unei anchete a institutului Forsa, publicata miercuri, doua treimi dintre germani (67%) afirma ca sunt dezamagiti de modul in care s-a desfasurat campania, iar 47% o considera "putin interesanta" sau chiar "deloc interesanta" - in cazul a 20% dintre cei chestionati.
"Nu exista nicio tema mare de campanie care sa dea nastere unor opinii contradictorii si conflictuale", analizeaza pentru AFP Hans Vorländer, un cercetator in stiinte politice la Universitatea din Dresda (est).
"Si mai este un factor: absenta unei vointe de schimbare", subliniaza el.
"Atunci cand exista mari confruntari, exista tabere demarcate, o campanie interesanta si o mobilizare puternica. insa opinia actuala arata mai degraba asa: nicio schimbare mare, Merkel ramane cancelar si, daca este posibil, intr-o mare coalitie", conchide el.
Sursa: Mediafax
Etichete: germania, alegeri, angela merkel, alegeri legislative,
Dată publicare:
19-09-2013 09:53