Alegeri în SUA. Estimările rezultatelor arată un avantaj pentru republicani la Cameră şi o cursă strânsă la Senat

×
Codul embed a fost copiat

Este un meci strâns între republicani și democrați în alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial. Este în joc bătălia pentru controlul Congresului american.  

Știrea este în curs de actualizare! 

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE
-► Primele rezultate ale alegerilor din SUA
-► Un senator american în vârstă de 89 de ani a câştigat un al optulea mandat
- ► Ron DeSantis, reales guvernator al Floridei

-► Maxwell Frost intră în Congresul SUA la doar 25 de ani
-► Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, aleasă guvernator al statului Arkansas
-► Trump a declarat că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, considerat un posibil rival al său

Republicanii, adversarii politici al președintelui Joe Biden, sunt pe cale să preia conducerea în Camera Reprezentanților, dar lupta pentru Senat este pe muchie de cuțit.

Citește și
alegeri sua
Alegeri în SUA. Biden i-a îndemnat pe americani "să apere democraţia". Care e miza alegerilor intermediare
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Primele proiecţii ale rezultatelor confirmă un avantaj al republicanilor la Camera Reprezentanţilor, în timp ce la Senat pare să se menţină egalitatea.

FOTO: Proiecțiile rezultatelor realizate de CNN. Pentru a obține majoritatea în Camera Reprezentanților este nevoie de 218 mandate, iar în Senat 50.

Multe dintre cursele electorale sunt prea strânse ca să poată fi prognozat un câştigător.

Aceste alegeri de la mijlocul mandatului prezidenţial, văzute adesea ca un referendum la adresa preşedintelui în funcţie, ar putea decide soarta viitoarei competiţii electorale pentru Casa Albă din 2024.

Dacă republicanii ar obține o majoritate în Camera Reprezentanţilor, ar putea încerca să limiteze puterile preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă.

CITIȚI ȘI: Victoriile ”diversității” la alegerile din SUA. Democrata Maura Healey a devenit prima guvernatoare declarat lesbiană

Cronologia evenimentelor - miercuri, 9 noiembrie (ora României)

UPDATE 21:50 Goergia va vota din nou în decembrie pentru un loc ce ar putea fi decisiv în Senat

Statul american Georgia va vota din nou în decembrie pentru unul din cele două locuri de senator în Congresul Statelor Unite, după ce niciunul dintre candidaţi nu a atins marţi pragul de 50% din voturi, au transmis miercuri mai multe media americane, printre care CNN şi NBC, preluate de AFP, conform Agerpres.

UPDATE ora 19:00 Donald Trump este considerat marele perdant al alegerilor

Kevin McCarthy, liderul republican din Camera Reprezentanților: „E clar că luăm înapoi Camera Reprezentanţilor!”.

Chiar dacă visul lui McCarthy se va adeveri, republicanii au obținut câștiguri mai degrabă modeste, în timp ce democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau.

UPDATE ora 10.45 Primele rezultate ale alegerilor din SUA

După o campanie axată pe problema inflaţiei, J.D. Vance, unul din protejaţii lui Trump, a câştigat mandatul de senator de Ohio, unul din statele importante pentru agricultura şi industria Americii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În total, conform prognozelor presei americane, peste 140 de candidaţi republicani au ieşit victorioşi, însă unii din cei care susţineau diferitele teorii fără probe ale lui Trump au pierdut, cum ar fi Doug Mastriano, care a încercat să obţină postul de guvernator de Pennsylvania.

Fostul preşedinte şi mulţi din admiratorii săi încă nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Biden. În total, după numărătoarea ziarului Washington Post, au candidat pentru mandate locale sau naţionale aproape 300 de republicani adepţi ai teoriei conspiraţiei, iar unii au ajuns secretari de stat, urmând să conducă operaţiunile electorale la viitoarele alegeri.

Marjorie Taylor Greene, republicană cunoscută pentru exagerări, a fost realeasă în Camera Reprezentanţilor, iar Katie Britt le-a adus republicanilor un mandat de senator pentru statul Alabama.

Democraţii nu au suferit însă înfrângeri pe linie. Ei au obţinut două posturi de guvernator - în statele Maryland şi Massachusetts - ocupate până acum de conservatori.

Maura Healey va fi prima lesbiană care conduce un stat american, iar Biden a sunat-o pentru a o felicita imediat după ce s-a aflat rezultatul din Massachusetts.

Partidul preşedintelui în vârstă de 79 de ani a reuşit de asemenea să evite o pierdere grea, păstrându-şi controlul în statul New York, unde republicanii sperau să o răstoarne pe guvernatoarea Kathy Hochul.

În Camera Reprezentanţilor, sondajele anunţă o mare victorie a republicanilor - un scenariu clasic în politica din SUA, observă AFP: de multe ori, în alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, electoratul sancţionează partidul liderului de la Casa Albă. Nu s-a produs încă "mareea roşie" (culoarea republicanilor) promisă de Trump, numărătoarea voturilor fiind departe de final.

Nu se poate spune deocamdată cine va controla Senatul, unde majoritatea va depinde de rezultatele competiţiilor strânse din state-cheie ca Georgia, Arizona sau Pennsylvania.

Unele rezultate au fost conform aşteptărilor.

De exemplu, guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales triumfal în Florida şi este posibil să candideze peste doi ani la preşedinţia Statelor Unite.

În discursul său după anunţul victoriei, politicianul în vârstă de 44 de ani a promis că pentru el "lupta abia începe" şi a susţinut că a făcut din statul său, care oscila de multă vreme între stânga şi dreapta, un "tărâm al făgăduinţei" pentru republicani. Aceştia şi-au păstrat în Florida şi mandatul de senator al lui Marco Rubio.

UPDATE ora 10.00 Un senator american în vârsta de 89 de ani a câştigat un al optulea mandat

 

Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit canalelor NBC şi CBS citate de AFP.

El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său.

De-a lungul carierei sale, acest membru al comisiei judiciare a Senatului a fost o voce pentru America rurala şi fermele familiale - el însuşi fiind fermier. El a făcut campanie anul acesta în special pe tema inflaţiei.

Donald Trump i-a oferit sprijinul său, chiar dacă Chuck Grassley ar fi avut dezacorduri cu fostul preşedinte, ale cărui politici le-a susţinut totuşi în mare măsură.

UPDATE ora 09.30. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a transmis o declaraţie cu privire la rezultatele prefigurate după seara alegerilor intermediare, afirmând că, deşi există mai multe curse care rămân prea strânse pentru a putea fi stabilit câştigătorul, „este clar că membrii şi candidaţii democraţi din Camera Reprezentanţilor depăşesc cu mult aşteptările în întreaga ţară”.

Potrivit celor mai recente proiecţii CNN, republicanii au 193 de mandate câştigate până acum în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii 170.

Republicanii au nevoie de 218 mandate, adică un câştig net de cinci locuri faţă de actuala legislatură, pentru a câştiga majoritatea în Camera Reprezentanţilor.

La Senat, cursa se menţine strânsă, cu 48 de mandate la democraţi şi 47 la republicani.

UPDATE ora 08.30. Alegerile s-au încheiat. Urnele s-au închis şi în Alaska, cel mai vestic stat american.

Situaţia în acest moment arată, conform proiecţiilor CNN, că în Camera Reprezentanţilor republicanii au asigurate 192 de locuri din cele 435, în timp ce democraţii au 167.

La Senat, se menţine suspansul: democraţii au 47 de locuri, iar republicanii 46. Pentru majoritate sunt necesare 51 de mandate.

UPDATE ora 07.00 Trump a declarat că a votat pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi că a votat pentru guvernatorul Floridei Ron DeSantis în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, relatează dpa, potrivit Agerpres.

"Da, am votat", a spus Trump la ieşirea dintr-o secţie de votare din Palm Beach, fiind întrebat de reporteri dacă a votat pentru DeSantis, considerat de mulţi ca un posibil candidat - şi, prin urmare, adversarul lui Trump - al Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 2024.

Ron DeSantis, reales guvernator al Floridei

Republicanul Ron DeSantis, potenţialul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost reales marţi guvernator al Floridei, potrivit presei americane, relatează AFP.

Un reprezentant în ascensiune al extremei drepte, el s-a impus fără surprindere în acest stat, în alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, în faţa fostului guvernator Charlie Crist, un fost republican, potrivit ABC şi CNN.

Maxwell Frost intră în Congresul SUA la doar 25 de ani

Democratul Maxwell Frost, în vârsta de 25 de ani, a devenit primul membru al "Generaţiei Z" care intră în Congresul SUA, câştigând un loc în Camera Reprezentanţilor din Florida, potrivit mass-media americane.

"S-a scris Istoria pentru Floridieni, 'Generaţia Z' şi pentru toţi cei care cred într-un viitor mai bun", a scris el pe Twitter.

"Este nevoie de această reprezentare în Congres, pentru a avea o guvernare care să arate ca ţara şi să ştie prin ce trece", a declarat Maxwell Frost în octombrie.

Provenit din "Generaţia Z" - cea a adolescenţilor şi tinerilor de astăzi - el revendică o poziţie politică de stânga. Maxwell Frost transmite mesaje de justiţie socială sau de luptă împotriva schimbărilor climatice şi intenţionează să folosească mandatul pentru a combate violenţa cu arme de foc. Tânărul a intrat în politică la vârsta de 15 ani, îngrozit ca mulţi dintre compatrioţii săi de un atac armat comis la şcoala primară Sandy Hook, în Connecticut, în 2012. Ulterior el a devenit unul dintre reprezentanţii naţionali ai organizaţiei March for Our Lives, o mişcare fondată după un atac armat într-un liceu din Florida.

În New Hampshire, o alta republicană în vârsta de 25 de ani, Karoline Leavitt, a candidat de asemenea pentru un loc în Camera Reprezentanţilor. Apropiaţi ca vârstă, cei doi candidaţi nu s-ar putea separa din punct de vedere politic. Militantă pro-Trump, tânăra susţine o scădere a taxelor şi controale mai stricte la frontiere.

Maura Healey a devenit prima guvernatoare declarată în mod deschis lesbiană aleasă în Statele Unite, în statul Massachusetts, potrivit presei americane.

Democrata în vârsta de 51 de ani, l-a învins pe republicanul Geoff Diehl, potrivit Fox News şi NBC în acest stat din nord-estul ţării, care era condus de un republican.

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump, aleasă guvernator al statului Arkansas

Fosta purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders, a fost aleasă guvernator al statului republican Arkansas, potrivit proiecţiilor presei americane.

Ea a câştigat în faţa democratului Chris Jones în acest stat, unde tatăl ei, Mike Huckabee, o figură a politicii americane, a fost guvernator din 1996 până în 2007.

În timpul campaniei ei, Sarah Sanders, în vârsta de 40 de ani, l-a criticat pe preşedintele Joe Biden şi politicile sale "de stângă radicală", invocând "inflaţia galopantă", "graniţele deschise" şi "criminalitatea în creştere". Ea a spus ca este pregătită "să se alăture unei coaliţii de guvernatori conservatori puternici care ne apără libertatea".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Alegeri în SUA. Pe cine a votat Donald Trump. „Da, am făcut-o”
Alegeri în SUA. Pe cine a votat Donald Trump. „Da, am făcut-o”

Fostul preşedinte american Donald Trump a votat, marţi, în cadrul alegerilor intermediare care se desfăşoară în SUA, la un centru din Palm Beach, aflat în apropierea reşedinţei sale de la Mar-a-Lago, în Florida, relatează CNN.

Alegeri în SUA. Biden i-a îndemnat pe americani
Alegeri în SUA. Biden i-a îndemnat pe americani "să apere democraţia". Care e miza alegerilor intermediare

Este ziua alegerilor așa-numite "de la jumătatea mandatului" în America. Rezultatele se anunță cruciale pentru ultimii doi ani de mandat ai actualului președinte, dar și pentru felul în care va arăta politica în următoarele decenii.

Alegeri în SUA. S-au deschis primele secţii de vot. De ce merg americanii la urne
Alegeri în SUA. S-au deschis primele secţii de vot. De ce merg americanii la urne

Alegerile pentru Congres de la mijlocul mandatului preşedintelui Joe Biden au luat startul marţi, odată cu deschiderea primelor secţii de vot pe coasta de est a SUA.

Alegeri în SUA. Elon Musk îi îndeamnă pe americani să voteze cu republicanii
Alegeri în SUA. Elon Musk îi îndeamnă pe americani să voteze cu republicanii

Elon Musk, noul proprietar al Twitter, i-a îndemnat pe americani să aleagă candidații republicani pentru Congres în alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial, care vor avea loc marți.

Alegeri intermediare în SUA. Statul-cheie unde au făcut campanie trei președinți
Alegeri intermediare în SUA. Statul-cheie unde au făcut campanie trei președinți

În America este ultima zi de campanie electorală pentru așa-numitul scrutin „de la jumătatea mandatului prezidențial". Toată atenția se îndreaptă spre câteva state federale cheie.

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.