Alegeri fără emoții pentru Putin. Singurul lucru de care se teme Kremlinul

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Vladimir Putin îi îndeamnă pe ruși să meargă la vot cu două zile înaintea alegerilor prezidențiale.

Kremlinul se teme de o prezență redusă la urne în condițiile în care nimeni nu se îndoiește de victoria lui covârșitoare în scrutinul de duminică. Putin va deveni astfel lider al Rusiei pentru a patra oară, până în 2024.

Într-un mesaj difuzat la televiziune joi noapte, Vladimir Putin le-a explicat ruşilor cât de mult contează votul lor. "Sunt sigur că fiecare dintre noi este îngrijorat despre soarta ţării, aşa că mă adresez vouă, cerându-vă să mergeţi la secţiile de votare", a spus Putin.

Experţii comentează că, deşi nu are nicio emoţie în legătură cu victoria, Putin îşi doreşte sprijinul popular puternic.

Alexander Baunov, analist politic: "Un grad mare de legitimitate este asigurat prin diverse mijloace. Primul dintre ele este o participare masivă în alegeri, care trebuie să fie transparența şi uşor de verificat, cel puţin în oraşele mari"

În acest scop, Kremlinul nu va ezita să folosească metodele "tradiţionale" de convingere.

Dmitry Oreshkin, analist politic: ”Statul va folosi metodele sovietice, la fabrici, instituţiile de stat, medici şi profesori. Ce vor putea face aceştia? Vor merge la vot, pentru că nimeni nu vrea să îşi piardă slujba sau să strice relaţiile cu şeful. Dacă nu se întâmplă asta, prezenţa va fi de 50% sau chiar mai puţin. Ar putea fi văzută ca un semn de slăbiciune a lui Putin."

Cel de-al patrulea mandat îl va transforma pe Putin în cel mai longeviv lider rus de la Stalin încoace. Spre deosebire de alegerile din 2012, marcate de proteste ample, acum Putin nu are nicio emoţie. Anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, i-a cresut vertiginos popularitatea, iar sondajele arată că 80% dintre ruşi au încredere în el.

În aceste condiţii, altor candidați nu le-a mai rămas altceva decât să se ia la bătaie, la propriu, pe la emisiunile electorale.

Pavel Grudinin, candidatul Partidului comunist, s-a îmbrâncit cu Maxim Suraykin, un alt candidat, și cu un susținător al lui Putin, care îl reprezenta pe președinte la emisiune.

Scandalul a izbucnit când Suraykin a invitat în studio o femeie care îl acuză pe candidatul comunist că i-ar fi evacuat familia din casă, cu forța. Atunci, omul lui Putin i-a cerut lui Suraykin să părăsească studioul. Acesta s-a înfuriat, iar Grudinin, cel acuzat inițial, s-a repezit la amândoi. Până la urmă, Suraykin a fost scos din studio de agenții de securitate. Și așa s-a încheiat, glorios, ultima dezbatere între candidați prezidențiali, înaintea alegerilor de duminică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO