Boris Johnson îl acuză direct pe Vladimir Putin pentru ordinul atacului cu agent chimic în Salisbury

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Vladimir Putin
Getty

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a declarat vineri că este extrem de probabil ca însuşi preşedintele rus Vladimir Putin să fi luat decizia folosirii unui agent neurotoxic pentru otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal.

''Nu avem nimic contra ruşilor înşişi. Nu va exista nicio rusofobie drept rezultat a ceea ce se întâmplă acum'', a spus Johnson, potrivit BBC.

''Cearta noastră este cu Kremlinul lui Putin şi are de-a face cu decizia lui - noi considerăm că există o probabilitate covârşitoare să fi fost decizia sa - de a direcţiona folosirea unui agent neurotoxic pe străzile din Regatul Unit, pe străzile din Europa, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial'', a precizat şeful diplomaţiei britanice.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa Iulia, au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricaţie rusă.

Premierul britanic Theresa May a anunţat miercuri că Londra va expulza 23 de diplomaţi ruşi şi că suspendă relaţiile bilaterale cu Rusia, considerând că Moscova este 'vinovată' de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury.

Kremlinul a promis joi un răspuns rapid după decizia absolut iresponsabilă a Londrei. Acuzând autorităţile britanice că doresc să intensifice retorica antirusă în mod conştient şi arogant până la isterie, Lavrov a reiterat că Rusia rămâne deschisă dialogului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO