Alegeri decisive in SUA! Afro-americanii ar putea decide castigatorul

Ultima actualizare: 07-10-2012 06:28

Au ramas mai putin de 24 de ore, pana in ziua decisiva, in care americanii isi vor alege noul presedinte. Cei doi rivali, democratul Barack Obama, si republicanul John McCain, profita pana in ultimul moment de campania electorala.

Ambii rivali trag tare pe ultima suta de metri. Republicanul John McCain bate tara de la est la vest, adica din Florida, pana in Arizona, stat, pe care il reprezinta ca senator. La randul sau, democratul Barak Obama, si-a propus sa treaca prin mai multe state federale unde au triumfat republicanii la scrutinul precedent.

Pentru succesul democratilor pun umarul si starurile. Rockerul Bruce Springsteen a venit la mitingul electoral din Ohio, stat care, prin traditie, voteaza pentru candidatul care castiga prezidentialele.

Si John McCain exploateaza la maximum ultima ocazie de a rasturna pronosticurile. Desi toate sondajele indica victoria lui Obama, stie ca indecisiii pot schimba oricand balanta.

Ultimele sondaje indica un avans de pana la 11% pentru Barack Obama. Se astepata o mobilizare a electorilor afro-americani, care de obicei nu participa la alegeri.

Democratul Obama si republicanul McCain se concentreaza pe statele-cheie, care pot inclina balanta in ultima clipa. Obama este si favoritul comunitatii internationale. Victoria lui Obama este "vazuta", de asemenea, de astrologi si ghicitori.

In multe state e permis votul anticipat. 25 de milioane de americani s-au prezentat deja la urne. Scrutinul va duce la Casa Alba, fie primul afro-american, fie prima femeie vice-presedinte. Simultan, sunt organizate peste 150 de referendumuri.

In SUA, presedintele e ales indirect de un Colegiu Electoral, alcatuit din 538 de electori. Numarul de electori e proportional cu populatia fiecarui stat. Pentru victorie, un candidat are nevoie de minim 270 de electori. Acest sistem permite unui candidat sa ajunga la Casa Alba chiar daca pierde votul popular.

Afla mai multe despre sistemul electoral din SUA, AICI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO