Obama sau McCain? Afla mai multe despre alegerile din SUA
La doar o zi inainte de alegerile pentru Casa Alba, care vor schimba modul in care lumea va functiona, democratul Barack Obama este creditat cu prima sansa, el avand un avans de 11 % fata de John McCain.
Cu toate acestea, CNN avertizeaza ca batalia pentru Casa Alba inca se joaca, si asta mai ales datorita modului in care se voteaza in Statele Unite. Astfel, fiecarui stat ii este distribuit un anumit numar de electori in functie de numarul populatiei statului respectiv.
Acesti electori au dreptul de a vota presedintele in cadrul Congresului. Insa spre deosebire de majoritatea tarilor europene, in Statele Unite se aplica principiul "castigatorul ia tot": candidatul care are majoritate intr-un stat are dreptul de a numi toti electorii.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In aceste conditii, nu de putine ori se intampla ca cel care castiga cele mai multe voturi la nivel national sa nu castige alegerile deoarece nu are electori suficienti.
Insa, de vreo 20 de ani unele state voteaza majoritar un anumit partid. Democratii sunt sustinuti in principal de regiunile industriale sau turistice precum California, New York sau Chicago, unde populatia este mixta iar numarul de imigranti este mare.
De cealalta parte, republicanii sunt sustinuti in principal de zonele agricole si cele bogate in resurse precum Texas sau Kansas.
In aceste conditii, pentru a obtine victoria in alegerile din SUA este nevoie sa se castige cat mai multe voturi in statele unde populatie este indecisa, state denumite de analisti state-cheie.
Reuters sustine ca Obama este mai aproape ca oricand de victorie deoarece multe din statele-cheie par a fi castigate de liderul democrat.
De cealalata parte, Los Angeles Times vorbeste despre diferentele de doctrina dintre cele doua partide. Astfel, daca reublicanii cauta individualismul, democratii sustin colectivismul.
Jurnalistii de la Los Angeles Times concluzioneaza ca americanii, spre deoasebire de europeni, sunt mai predispusi sa caute o fericire individuala si nu una sociala.