Al treilea val de COVID-19 pune stăpânire pe Europa. Statele care se pregătesc să impună noi restricții

Dată publicare: 26-02-2021 08:33
Dată actualizare: 26-02-2021 09:45


Un al treilea val al pandemiei pare că pune stăpânire pe Europa. Iar autorităţile iau măsuri.

Portugalia a prelungit starea de urgenţă şi, implicit, carantina naţională. Franţa este pregătită să impună noi restricţii în regiunile cu o explozie a cazurilor de îmbolnăvire. Iar Italia a înregistrat ieri cel mai mare bilanţ din ultima lună şi jumătate.

Italia a înregistrat peste 16.400 de cazuri de îmbolnăvire - cel mai ridicat bilanţ din ultimele şase săptămâni. Cel mai rău este într-o provincie din nord. Autorităţile de acolo au cerut Guvernului să intensifice campania de vaccinare în regiune şi au introdus noi restricţii.

Laura Castelletti, viceprimar Brescia: "Decizia de a întări restricțiile și de a ridica nivelul de alertă la portocaliu a fost de așteptat, pentru că infectările și spitalizările, mai ales cele la Terapie Intensivă, au crescut în ultimele zile. Asta s-a întâmplat și din cauză că am ridicat unele restricții când eram în zona galbenă."

Oficialii din Franţa nu exclud plasarea în carantină a anumitor zone sau chiar a întregii ţări, dacă numărul celor infectaţi creşte rapid. Potrivit premierului francez, 20 de regiuni sunt atent monitorizate.

Jean Castex, premier Franța: "Situaţia medicală a ţării noastre s-a agravat în ultimele zile. Am avut peste 30.000 de cazuri noi, un număr pe care nu l-am mai înregistrat din noiembrie."

În Portugalia, Parlamentul a decis joi să extindă starea de urgență, ceea ce va permite menținerea carantinei naționale pentru încă două săptămâni. Acolo sunt în vigoare măsuri drastice de la jumătatea lunii ianuarie.

Cehii sunt obligați, de acum înainte, să poarte doar anumite tipuri de măști de protecţie în locurile aglomerate - cum ar fi magazinele, spitalele și mijloacele de transport public. Măștile din material textil au fost interzise. Singurele permise sunt cele medicale cu filtru sau cele chirurgicale, puse câte două. În Cehia se răspândește rapid tulpina britanică a virusului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: "Nu numai că situația e în continuare gravă în multe părți ale Europei, dar trebuie să fim atenți și la tulpinile care se răspândesc. Varianta britanică e acum în toate statele membre, în afara unuia singur. Varianta sud-africană e în 14 state-membre, iar cea braziliană în șapte dintre ele."

Speranţele sunt puse acum în campania de vaccinare, însă Uniunea Europeană a rămas în urmă la acest capitol, în comparație cu Statele Unite şi Marea Britanie. Responsabilii aruncă o parte din vină pe problemele apărute cu distribuirea dozelor. Șefa Comisiei Europene a anunțat că Uniunea ar putea bloca exportul vaccinurilor dacă producătorii nu respectă contractele.

Pe lângă introducerea unui certificat de vaccinare, liderii europeni au căzut de acord să păstreze multe dintre restricțiile convenite la nivelul Uniunii. De exemplu, măștile de protecție nu vor fi eliminate prea curând.


VIDEO PROTVPLUS.RO