Al doilea suspect în cazul Skripal, decorat de Vladimir Putin în 2014

×
Codul embed a fost copiat

Cel de-al doilea suspect în tentativa de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal în martie la Salisbury este un medic din cadrul Serviciului de informaţii al armatei ruse, a anunţat luni site-ul de investigaţii Bellingcat.com, citat de AFP.

”L-am identificat pe Aleksandr Petrov ca fiind în realitate Aleksandr Ievghenievici Mişkin, un medic militar angajat al GRU”, precizează site-ul Bellingcat, cu sediul la Leicester (centrul Angliei).

Potrivit BBC, Aleksandr Petrov a fost decorat în 2014 de către Vladimir Putin cu titlul de ”Erou al Federației Ruse”. Întrebat în legătură cu acest eveniment, Kremlinul a refuzat să comenteze.

Site-ul susţine că se bazează pe ”surse multiple”, între care ”mărturiile unor persoane care îl cunosc” pe individ, precum şi pe copii ale actelor sale de identitate, inclusiv o copie a paşaportului cu fotografia sa.

Ministerul de Externe britanic a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la această nouă dezvăluire.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin, atac dur la adresa lui Serghei Skripal: „Un trădător, o scursură”

Potrivit Bellingcat, Aleksandr Ievghenievici Mişkin s-a născut la 13 iulie 1979 în localitatea Loiga, în Rusia. El a studiat medicina la o academie militară, după care s-a instruit ca medic în cadrul marinei ruse.

Recrutat în timpul studiilor de către GRU, el a putut să obţină un buletin de identitate şi un paşaport sub numele de Aleksandr Petrov.

Între 2011 şi 2018, Mişkin a ”călătorit mult” sub noua sa identitate, deplasându-se în repetate rânduri în Ucraina în timpul protestelor din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei din Kiev) şi în Transnistria, teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie, poliţia britanică a prezentat numele a doi ruşi - Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov - suspectaţi de comiterea tentativei de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok (de tip militar) a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury.

Premierul Theresa May a acuzat GRU că ar fi în spatele atacului. Poliţia britanică a lansat un mandat de arestare european, subliniind că numele utilizate de cei doi s-ar putea să nu fie cele reale.

La 26 septembrie, site-ul Bellingcat a dezvăluit identitatea unuia dintre suspecţi, Ruslan Boşirov. ”Suspectul este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu înalte distincţii” ale statului rus, susţine Bellingcat.

Aceste informaţii au fost respinse de Moscova. ”Mulţi oameni seamănă unii cu alţii”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La 12 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ştie cine sunt cei doi ruşi suspectaţi de Londra, dând asigurări că ei sunt ”civili” şi că nu au făcut nimic ”criminal”.

Cei doi au fost ulterior intervievaţi de televiziunea publică rusă RT, afirmând că au mers în calitate de turişti la Salisbury şi au dezminţit că ar fi agenţi GRU.

Potrivit Scotland Yard, cei doi s-au aflat timp de 48 de ore în Anglia, între 2 şi 4 martie. Ei s-au oprit la Londra şi s-au deplasat de două ori la Salisbury: au întreprins o ”călătorie de recunoaştere” la 3 martie, după care au contaminat ”uşa de la intrare” (de la domiciliul lui Serghei Skripal) cu Noviciok a doua zi. Imediat după aceasta ei au plecat la Moscova.

Cazul Skripal a provocat o criză diplomatică majoră între Rusia şi Occident, care a condus la expulzarea a peste 300 de diplomaţi ruşi şi occidentali.

Serghei Skripal, fost ofiţer GRU, a fost condamnat în 2005 pentru ”înaltă trădare”, după care a beneficiat de un schimb de spioni organizat între Moscova, Londra şi Washington. El a ales să se instaleze la Salisbury.

”Acest Skripal nu este decât un trădător”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin la 3 octombrie în cadrul unui forum energetic la Moscova. ”Este un spion, un trădător de patrie. Este un nemernic, pur şi simplu”, a spus şeful statului rus, el însuşi provenind din serviciile secrete.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citește și...
Gafele în lanţ ale spionilor ruşi ar putea face parte dintr-un plan al Kremlinului
Gafele în lanţ ale spionilor ruşi ar putea face parte dintr-un plan al Kremlinului

Spionajul rusesc are una dintre cele mai jenante perioade din istorie. Oamenii săi se lasă filmaţi, au asupra lor chitanţe care demonstrează de unde vin sau îşi lasă identitatea pe internet.

Vladimir Putin, atac dur la adresa lui Serghei Skripal: „Un trădător, o scursură”
Vladimir Putin, atac dur la adresa lui Serghei Skripal: „Un trădător, o scursură”

Președintele rus Vladimir Putin l-a critiat dur pe fostul spion Serghei Skripal, atacat cu un agent neurotoxic la începutul anului, și a respins acuzațiile că ar fi fost în spatele acestei tentative.

Cazul Skripal: un al treilea spion rus a fost identificat de poliția britanică
Cazul Skripal: un al treilea spion rus a fost identificat de poliția britanică

Un al treilea agent al spionajului militar rus care a întreprins o misiune de recunoaştere înainte de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury a fost identificat de către poliţia anti-terorism şi serviciile de securitate.

Recomandări
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan
NYT: Eforturile Vestului par să se apropie de limită. O zi de război în Ucraina costă cât 30 de zile de război în Afganistan

În acest timp, atât Kievul cât și experții occidentali se asteaptă la atacuri aeriene masive ale rușilor în Ucraina, după ce ar fi fost observate avioane gata de luptă în diverse baze.

Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”
Blinken, mesaj tranșant: „România se poate baza pe America. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”

România se poate baza pe America și de acum înainte. Este mesajul tranșant transmis, marți, de șeful diplomației americane, secretarul de stat Antony Blinken.

„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film
„Singur acasă” revine la Pro TV. Când va fi difuzat anul acesta celebrul film

Cum nu se poate decembrie fără „Singur acasă”, anul acesta, Pro TV va difuza cea mai îndrăgită comedie de Crăciun. Celebra ecranizare a revenit în grila Pro TV.