AFP: Viktor Orban isi radicalizeaza discursul ca sa "fure" electoratul Jobbik
Premierul conservator Viktor Orban, care guverneaza o tara in recesiune si a carui popularitate este in scadere, si-a radicalizat discursul, adoptand aluzii religioase, chiar mitologice, in speranta de a pastra puterea la alegerile viitoare.
"Astazi, doua conceptii, doua ideologii, doua directii coexista in politica ungara. O (conceptie) respinge uniunea nationala, alta o considera ca un punct de plecare. Una abandoneaza oile pierdute, cealalta le cauta tot timpul...", a declarat seful Guvernului, duminica, intr-un discurs la Opusztaszer (150 de kilometri sud de Budapesta), care parea sa se refere la opozitia socialista.
Premierul a pronuntat acest discurs la ceremonia de inaugurare a unei statui, comandate de catre Guvern, reprezentand pasarea de prada "Turul", provenita din vechile legende pagane maghiare, reluata si arborata ca simbol de catre partidul de extrema dreapta Jobbik.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Acest "Turul" de piatra de 2,10 metri amplasat pe o coloana de 10 metri inaltime trebuie sa simbolizeze un "memorial al unitatii nationale".
Daca respingerea celor care nu gandesc precum el este o constanta in discursul lui Viktor Orban, in schimb, discursul sau a luat cai din ce in ce mai mistice. "Biblia ne spune, de asemenea, ca un razboi a izbucnit in Rai si ca Arhanghelul Mihail a strapuns balaurul, care este o reprezentare a lui Satan, si l-a alungat din Rai", a declarat el duminica.
In opinia expertilor intervievati de AFP, radicalizarea retoricii urmareste sa atraga electoratul Jobbik, care a obtinut 17% dintre sufragii la alegerile din 2010.
"Acordul sau cu extrema dreapta, in gestatie in cursul ultimilor doi ani, a devenit evident, are nevoie de alegatorii lor", a comentat Attila Mesterhazy, presedintele partidului de orientare socialista MSZP, cel mai mare partid de opozitie.
"Vrea sa castige voturile extremei drepte, caci este prea la dreapta pentru a recupera voturile centrului, dar ceea ce spune, de asemenea, a devenit convingerea sa politica", apreciaza Peter Kreko, directorul institutului ungar Political Capital.
Fidesz se afla in continuare pe primul loc in sondaje, cu 22% din intentiile de vot fata de 16% pentru socialisti, potrivit ultimului sondaj al insitutului de cercetare Median.
In 2010, Fidesz a obtinut aproape 5% de voturi si o majoritate de doua treimi in Parlament. Dar diferenta se restrange, aratand o nemultumire fata de politica economica a tarii.
Ungaria a intrat in recesiune in al doilea trimestru, somajul afectand 10,4% din populatia activa la sfarsitul lui august, iar inflatia atinge un nivel record de 6%. Populatia este constransa la o multitudine de taxe decise de catre Guvern pentru a acoperi gaurile bugetului, fara mare succes.
Prevestire a vantului care se intoarce? Partidul de orientare socialista a castigat duminica un scrutin comunal partial la Dunafoldvar (sud), un orasel de aproximativ 10.000 de locuitori, cu un scor de 57% fata de 43% pentru Fidesz, pentru prima data de la accederea acestuia din urma la putere in 2010.
In afara de apropierea de Jobbik, Orban se indeparteaza din ce in ce mai mult de Occident, subliniaza expertii.
"Trebuie sa incepem sa-l luam in serios pe Orban si sa-l vedem asa cum este: el apreciaza ca Uniunea Europeana se va prabusi si ca sansele Ungariei se gasesc in Est, urmand un model asemanator Chinei sau autocratiilor din Asia Centrala", afirma presedintele Institului de analiza Szabadsag es Reform (Reforma si Libertate), Szabolcs Kerek-Barczy.
Viktor Orban a criticat adeseori Comisia Europeana, acuzand-o mai ales ca este vinovata de criza din Ungaria. El a considerat maghiarii, "de origine pe jumatate asiatica", ca nefiind suficient de pregatiti pentru democratie.
S-a distantat de Uniunea Europeana, la care Ungaria a aderat in 2004, si a prezis sfarsitul civilizatiei occidentale in fata Orientului.
"O elita economica, o directie politica foarte puternica, o economie care favorizeaza industria in detrimentul serviciilor", iata care este modelul sau ideal, subliniaza Peter Kreko. Dar se indoieste de sansele de succes ale Ungariei.
"Nu avem nici resurse naturale, nici mostenirea culturala, religioasa sau lingvistica a tarilor din Orient", subliniaza el.
"Maghiarii sunt bine ancorati in Europa din punct de vedere cultural", mai spune el, iar "daca Orban forteaza prea mult aceasta noua strategie, risca sa cada intre doua scaune".