Presa internațională, după anunțul lui Toader: ”Guvernul român vrea capul şefei DNA”

laura codruta kovesi
Inquam Photos / Octav Ganea

Presa internaţională scrie despre anunţul ministrului român al Justiţiei Tudorel Toader care doreşte demiterea şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi protestele de stradă pe care le-a declanşat.

AFP titrează: „Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie”. Jurnaliştii francezi notează că "De la revenirea la putere în decembrie 2016, social-democraţii - din rândurile cărora mai mulţi aleşi sunt vizaţi de proceduri în justiţie - au încercat să dilueze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestaţii fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989."

Totodată, Reuters consideră că, odată cu cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi, lupta anticorupţie este în pericol.

"Ea conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc în una dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europene, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială", scrie Reuters.

Toader a lansat joi o ”procedură de revocare” a şefei parchetului anticorupţie DNA, amplificând la maximum tensiunea între majoritatea de stânga şi puterea judiciară, comentează AFP.

Citește și
Filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin
Filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Într-o conferinţă de presă, ministrul a acuzat-o pe Kovesi, în vârstă de 44 de ani, una dintre cele mai populare personalităţi din România, notează agenţia franceză, că a ”încălcat” Constituţia şi a ”dăunat imaginii” ţării în străinătate.

”Lupta împotriva corupţiei nu poate să mascheze comportamente neconstituţionale, ilegale, defăimătoare la adresa responsabililor instituţiilor publice”, a declarat Toader, evocând ”fapte intolerabile”.

”Voi declanşa procedura de revocare a şefei DNA”, a anunţat ministrul din Guvernul majoritar PSD.

Potrivit legii însă, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, ”aflat la cuţite cu Guvernul”, notează AFP, este cel care tranşează o destituire a magistratei, în post din 2013.

Iohannis, care i-a luat întotdeauna apărarea lui Kovesi, a reacţionat rapid, amintind într-un comunicat că s-a ”declarat în mai multe rânduri mulţumit de activitatea DNA şi conducerii sale, un punct de vedere pe care-l menţine”.

Aproximativ 2.000 de persoane, potrivit presei, au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte mari oraşe, imediat după anunţul ministrului, în semn de susţinere faţă de Kovesi, devenită simbolul luptei anticorupţie în România.

Partidele de opoziţie, de centru-dreapta, au cerut demisia lui Toader, pe care l-au acuzat că ”s-a plasat alături de infractori”.

PSD s-a felicitat, însă, de decizia ministrului, ”bazată pe argumente clare şi solide”.

Toader a acuzat-o pe Kovesi, într-un rapot de 36 de pagini despre activitatea DNA, că şi-a depăşit atribuţiile şi nu respectă autoritatea Parlamentului, notează POLITICO.

Kovesi a coordonat cazuri de corupţie contra unor politicieni din multe partide, inclusiv proceduri care-l vizează pe liderul PSD Liviu Dragnea şi un caz vizându-l pe fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Ministrul a acuzat-o de autoritarism şi a criticat-o din cauza refuzului de a se prezenta în faţa unei comisii de anchetă parlamentară cu privire la nereguli în alegerile prezidenţiale din 2009, ştirbind autoritatea Parlamentului şi obstrucţionându-i puterea, a apreciat el.

Toader afirmă că Kovesi şi-a depăşit atribuţiile prin lansarea unei anchete cu privire la modul în care a adoptat Guvernul anul trecut o ordonanţă de urgenţă care a scos de sub incidenţă penală unele fapte de corupţie şi care a condus la cele mai ample proteste de stradă din istoria România, obligând Executivul să o retragă.

Ministrul lansează aceste acuzaţii în contextul în care alţi membri PSD acuză DNA că a ”fabricat” probe penale împotriva unora dintre liderii săi, scrie site-ul.

Kovesi a negat aceste acuzaţii săptămâna trecută şi a denunţat atacuri care nu o vizează pe ea ci întregul sistem românesc al justiţiei.

Comisia Europeană (CE) monitorizează progresele României în lupta împotriva corupţiei de la aderarea sa la UE în 2007 şi a lăudat activitatea DNA, în pofida unor presiuni intense.

În 2017, DNA a trimis 573 de inculpaţi în judecată în aproximativ 200 de cazuri şi a obţinut aproximativ 200 de condamnări definitive a peste 400 de inculpaţi, potrivit ultimuluii raport al CE din noiembrie.

Anunţul lui Toader, după raportul în 20 de puncte, riscă să destabilizeze lupta împotriva corupţiei, comentează REUTERS.

O reformă judiciară aprobată de coaliţia la putere la sfârşitul anului trecut - criticată de preşedinte, mii de magistraţi, CE şi Departamentul de Stat american - a fost retrimisă în Parlament, în pofida faptului că unele dintre prevederi au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

DNA a anchetat parlamentari, miniştri primari, magistraţi şi oameni de afaceri în ultimii ani, expunând conflicte de interes, abuzuri de putere, fraude şi acordarea de licitaţii în schimbul mitei.

Direcţia a trimis peste 70 de parlamentari în judecată, începând din 2006. Preşedinţii celor două camere sunt amândoi judecaţi în cazuri separate, precizează agenţia.

Sute de protestatari s-au adunat la sediul Guvernului după conferinţa de presă a lui Toader, scandând ”Nu vei scăpa cu asta”.

Alte persoane li s-au alăturat, iar demonstraţii au avut loc în cel puţin alte trei oraşe, potrivit unor anunţuri postate de participanţi pe reţele de socializare.

”În caz că existau oameni care se îndoiau că ministrul justiţiei nu este un actor politic, această seară a clarificat acest lucru”, a declarat Sergiu Miscoiu, un profesor de ştiinţe politice la Univesitatea Babes-Bolyai.

Toader a acuzat-o pe Kovesi de ”deformarea realităţii” despre România în interviuri pe tema statului de drept în presa internaţională, scrie THE ASSOCIATED PRESS.

Iohannis, care are utimul cuvând de spus în demiterea procurorilor de rang înalt, a respins imediat raportul ministrului ca ”lipsit de claritate” şi contrazicând concluziile preşedinţiei.

Procurorul general al României Augustin Lazar şi-a exprimat şi el susţinerea faţă de Kovesi, apreciind că nu există motive legale să fie demisă.

Ministrul susţine că a încercat să acuze oficiali de rang înalt ”cu orice preţ” şi nu a acţionat împotriva unor abuzuri ale procurorilor.

Însă critici afirmă că propunerea ministrului este menită să dea staisfacţie coaliţiei la putere, foarte dură cu Kovesi şi lupta împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei şi-a abandonat din nou responsabilitatea de ministru pentru a servi interese politice”, l-a acuzat Platforma România 100, un grup condus de fostul premier Dacian Cioloş.

Potrivit ultimului raport al DNA, din februarie 2017, trei miniştri, 17 parlamentari, 16 magistraţi şi alţi oficiali au fost investigaţi în legăturăcu fapte de corupţie în 2016, notează AP.

Subiectul este abordat pe larg de FINANCIAL TIMES, într-un material în care titrează că ”Bătălia împotriva corupţiei expune limitele influenţei UE”.

Ziarul face o paralelă între poziţia PSD, mai puţin naţionalistă totuşi, şi ale altor lideri din UE, precum ungarul Viktor Orban şi polonezul Jaroslaw Kaczynski, în pofida eşecului de a mobiliza a maşinii electorale PSD-iste.

Însă Bruxellesul are unele pârghii de presiune asupra Bucureştiului - ambiţia sa de a adera la Schengen până la preluarea preşedinţiei semestriale a Uniunii anul viitor.

Protestele anticorupţie din România arată, de asemenea, că mulţi oameni încă le mai pasă de comportamentul unor politicieni ca Mazăre”, conchide ziarul, care o citează pe Mihaela Vizante, o studentă în vârstă de 21 de ani, care consideră că ”nu poţi conduce ţara cu corupţia” şi care crede că ”nu toţi sunt corupţi, iar noi merităm mai mult”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
CTP: ”Sunt uimit că Toader nu a cerut și arestarea și lichidarea doamnei Kovesi”
CTP: ”Sunt uimit că Toader nu a cerut și arestarea și lichidarea doamnei Kovesi”

Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile ProTV cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin
Filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin

Filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, „Nu mă atinge-mă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.