CTP: ”Sunt uimit că Toader nu a cerut și arestarea și lichidarea doamnei Kovesi”

×
Codul embed a fost copiat

Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile ProTV cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Joi seară, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a cerut ca Laura Codruța Kovesi să fie schimbată din funcție.

Toader a prezentat un raport cu 20 de puncte, aflat în spatele cererii sale.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pentru Știrile ProTV această decizie luată de ministrul Justiției.

Cristian Leonte: Care este prima dumneavoastră reacție după acest lung anunț făcut de ministrul Justiției?

Citește și
CTP
CTP: ”Simona m-a făcut să cred că în fiinţa umană poate exista ceva supraomenesc”
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

CTP: „Prima mea reacție este de uluială, în urma acestui rechizitoriu comasat cu o sentință, întrucât domnul Tudorel Toader a considerat că în acest proces public, pentru că asta a făcut, a fost avocat al puterii, a fost procuror-acuzator al lui Kovesi și a fost și judecător în același timp. S-a autodesemnat în aceste trei funcții. Cine a lipsit în acest proces public? Apărarea, avocatul apărării. Nimeni nu a avut voie, nici măcar presa care a încercat să pună niște întrebări lămuritoare nu i s-a permis. Sunt uimit de faptul că după toate acestea, domnul Tudorel Toader nu a cerut nu numai revocarea, ci și arestarea de îndată a doamnei Kovesi, judecarea ei într-un proces la o televiziune și apoi lichidarea - aceasta mi s-ar fi părut urmarea firească, având în vedere rechizitoriul și nu raportul de evaluare, pentru că se aștepta de la ministrul Justiției, potrivit fișei postului și atribuțiilor Domniei Sale, un raport de evaluare, după care își putea comunica concluzia. Ori Domnia Sa nu a avut un raport, ci un rechizitoriu. Pare că doamna Kovesi trebuia să fie arestată mereu în cursul anului trecut și aproape că avem o problemă cu asta. Trebuie să fie găsiți cei răspunzători, care nu au arestat-o din timp.”

Cristian Leonte: Citită în diagonală, așa cum a făcut precizarea încă de la început, cum calificați calitatea argumentelor ministrului Justiției?

CTP: „Este uluitor ca un ministru al Justiției să își aroge acest drept de a face afirmații cu caracter personal, cu privire la un conducător de instituție pe care-l poate revoca. De pildă, doamna a defăimat imaginea României și nici măcar nu au fost defective de subiect aceste afirmații. A spus, de pildă, că a fost întâmpinat la Bruxelles de 9 parlamentari europeni, nu știm cine, care i-au revelat tot felul de informații false, de dezinformări din România, și pentru asta, având în vedere contextul, rezultă că este vinovată doamna Kovesi. Apoi că la comisia respectivă parlamentară pentru alegerile din 2009, doamna Kovesi a prezentat un răspuns scris incomplet. Cum poate să spună domnul Toader că răspunsul este incomplet? A citit el, are dreptul să se pronunțe asupra acestui răspuns în raport cu datele respectivei comisii, în raport cu cazul. Cum face asemenea aprecieri? Își aduce ca argumente, spusele unor televiziuni, în legătură cu ce? În plus, asupra doamnei procuror șef nu s-a pronunțat în tot acest an nici o sancțiune. Nici unul dintre cazurile prezentate nu a fost sancționat de CSM, de Inspecția Judiciară, de Parchetul General, de organismele justiției în drept, în astfel de cazuri. Caz în care domnul Toader ar fi putut acum să spună că avea o sancțiune, un avertisment etc. Nu are nimic doamna Kovesi. Nu a primit nimic de felul acesta. Este vorba doar de aprecierile personale ale domnului Tudorel Toader care fi putut de fapt să vină și să nu mai citească inutit tot ceea ce a citit, el n-a dorit decât să facă un proces, o înscenare mediatică acum, un proces înscenat numai cu acuzare și cu judecător, în ambele funcții fiind el însuși, și prin urmare putea să spună doar concluzia: declanșez procedura de revocare din funcție a doamnei Kovesi, însă a dorit să facă și acest spectacol mediatic, specific mai degrabă unor televiziuni decât unui ministru al Justiției și magistrat.”

Cristian Leonte: Această expunere a venit la sfârșitul unei săptămâni, să-i spunem de suspans, căci de o săptămână așteptăm acest anunț care a fost făcut la finalul conferinței de presă. Acum toată atenția se mută la președinte, dar președintele a dat un semnal, l-a repetat de câteva ori în precedenta sa declarație de presă. La președinte credeți că o să avem surprize sau ne așteptăm să-și mențină poziția deja exprimată?

CTP: „Este foarte greu să avem surprize. Este foarte greu să accepte această revocare pentru că a spus că, pe baza elementelor pe care le cunoaște în momentul de față, nu crede că este necesară revocarea. Dacă apar elemente noi aduse de ministrul Justiției, atunci se va mai gândi. Care sunt elementele noi? Niciunul. Tot ce a prezentat domnul Toader reprezintă însumarea diverselor evenimente de presă, atenție a făcut o revistă a presei. Nu este vorba de vreun caz în care doamna Kovesi a fost chemată și sancționată de cineva, de o instituție. Este vorba despre o revistă a presei făcută de domnul ministru, deci nu sunt argumente noi. Nu ar avea niciun motiv domnul Iohannis să ceară revocarea.”

Cristian Leonte: Atunci este inevitabil să vă întreb următorul lucru, cred că orice om din țara asta se întreabă. Dacă vedem atât de clar că președintele nu va accepta această propunere de revocare, atunci ce va urma?

CTP: „Depinde! Să vedem ce decide partidul de guvernământ, coaliția la putere. Firește, se pot întâmpla multe: se poate cere suspendarea președintelui, de pildă, pentru așa ceva. După părerea mea, evoluțiile acestea depind foarte mult de reacția opiniei publice, în fața a ceea ce am văzut în această seară și este important și avizul CSM, care este consultativ, dar în acest caz care este politic până în albul ochilor domnului Toader, contează foarte mult ce va spune organismul de reglementare profesională al Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii.”

Cristian Leonte: Credeți că această situație se va încheia mai degrabă repede sau mai degrabă va fi ceva de durată?

CTP: Acum se avansează propunerea de revocare către CSM, unde vor avea loc niște discuții, iar doamna Kovesi va fi chemată să-și susțină apărarea, ca în orice act de justiție din această țară. Domnul Tudorel Toader nici măcar nu a stat vreodată de vorbă cu doamna Kovesi să o fi chemat la dânsul în birou, în legătură cu acuzațiile pe care i le-a adus acum, să vadă ce are de spus și doamna Kovesi. Deci la CSM se va desfășura mai aproape de ceea ce înseamnă un act de justiție corect.”

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
CTP: PSDragnea vrea să reinstaureze ceaușismul în România. Orb să fii să nu vezi
CTP: PSDragnea vrea să reinstaureze ceaușismul în România. Orb să fii să nu vezi

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că PSD-ul vrea să reinstaureze ceaușismul în România după ce ”va termina cu DNA”.

CTP: ”Simona m-a făcut să cred că în fiinţa umană poate exista ceva supraomenesc”
CTP: ”Simona m-a făcut să cred că în fiinţa umană poate exista ceva supraomenesc”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a oferit un interviu pentru Știrile ProTV, în care a analizat înfrângerea Simonei Halep în fața jucătoarei daneze Caroline Wozniacki, meci pierdut în trei seturi, 6-7, 6-3, 4-6, în finala turneului Australian Open.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.