AFP: Ajutorul militar primit de Ucraina în războiul cu Rusia, ţară cu ţară

zelenski, arme, ucraina
Getty

Numeroase state ajută militar Ucraina să lupte împotriva Rusiei, care şi-a invadat vecinul pe 24 februarie, relatează AFP, care prezintă ajutoarele primite de Kiev ţară cu ţară.

SUA

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi un nou ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari care constă, între altele, în obuziere şi vehicule ale acestora, 144.000 de obuze şi 121 de „drone sinucigaşe” Phoenix Ghost.

Ajutorul primit de către Ucraina de la începutul mandatului său a crescut, astfel, la patru miliarde de dolari.

La 13 aprilie, Biden anunţa un ajutor constând, între altele, în vehicule blindate, artilierie şi elicoptere.

Citește și
casti ucraina
Un bărbat din Ucraina a cărui casă a fost jefuită de soldații ruși și-a depistat căștile în Rusia

Washingtonul a furnizat sau promis anterior 1.400 de sisteme antiaeriene de tip Stinger, 5.000 de rachete antitanic de tip Javelin, 7.000 de arme antitanc de alt tip, sute de „drone sinucigaşe” de tip Switchblade, 7.000 de puşti de asalt, 50 de milioane de gloane şi muniţie de diverse tipuri, obuze ghidate cu laser, drone de tip Puma, radare antiartilerie şi antidrone, blindate uşoare şi sisteme de comunicaţii securizate.

Washingtonul a dat asigurări că Ucraina a prmit piese de schimb pentru avioane de vântoare, fără să precizeze provenienţa acestora.

TURCIA

Ucraina, care spune că dispunea înainte de invazia Rusiei de 20 de drone turceşti de luptă de tip Bayraktar TB2, a anunţat la începutul lui martie că a primit altele, comandate la sfârşitul lui ianuarie, potrivit unor experţi.

Kievul spune că a distras atenţia apărării crucişătorului rus Moskva, pe care l-a scufundat săptămâna trecută în Marea Neagră, cu o dronă de tip TB2, în timp ce îl lovea cu rachete din cealaltă parte.

Potrivit unor experţi, Turcia continuă să livreze drone Ucrainei, însă Ankara nu a confirmat acest lucru.

REGATUL UNIT

Regatul Unit afirmă că a livrat deja 200.000 de echipamente - 4.800 de rachete antitanc de tip NLAW şi un număr mic de rachete antitanc de tip Javelin - şi a anunţat că trimite 6.000 de rachete de alt tip.

Regatul a trimis, de asemenea, rachete antiaeriene de tip Starstreak şi a promis să trimită 120 de vehicule blindate - de tip Mastiff, Wolfhound and Husky - şi un nou sistem antinavă.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat vineri că vrea să trimită tancuri Poloniei, în schimbul cărora Varşovia urmează să trimită tancuri poloneze de tip T72 în Ucrana.

Londra a promis să acorde armatei ucrainene un ajutor financiar în valoare de 350 de milioane de lire sterline (416 milioane de euro), plus un ajutor umanitar şi economic.

CANADA

Canada s-a angajat - din 2015 - să furnizeze Ucrainei echipament militar în valoare de aproximativ 112 milioane de dolari - dintre care în valoare de 94 de milioane de dolari începând din februarie 2022.

Ottawa a anunţat în februarie că a trimis mitraliere, carabine, puşti de precizie, muniţie, grenade, lansatoate de obuze şi material de supraveghere.

Canada a livrat săptămâna aceasta - pentru prima oară - artilerie grea, şi anume obuziere de tip M777 şi muniţie antitanc suplimentară, însă fără precizeze cantitatea.

Ea se pregăteşte, de asemenea, să trimită vehicule blindate.

GERMANIA

La începutul războiului rus, Germania a anunţat că trimite 1.000 de arme antitanc, 500 de rachete sol-aer de tip Stinger, aproximativ 2.700 de rachete sol-aer de tip Strela şi muniţie.

Presa germană scrie că Germania a trimis între timp alt armament - mitraliere, 100.000 de grenade, 2.000 de mine antpersonal, 15 bombe antibuncăr, detonatoare şi încărcături explozive.

Berlinul, care are un cuvânt de spus în privinţa armelor fostei Germanii de Est, a aprobat cereri din partea unor ţări ca Estonia şi Cehia în vederea trmierii unora dintre aceste arme în Ucraina - inclusiv obuziere şi vehicule blindate de transport de trupe.

SPANIA

Madridul a anunţat joi livrarea a 200 de tone de material militar, muniţie, a 30 de camioane militare, vehicule speciale de transport greu şi a 10 vehicule uşoare, după ce a trimis 12 avioane cu muniţie şi armament uşor.

FRANŢA

Franţa, care rămâne discretă în acest subiect, a livrat echipament militar în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Echipament important, de la (rachete anttanc de tip) Milan la (tunuri automotor de tip) Caesar şi mai multe tipuri de armament”, a dezvăluit vineri Emmanuel Macron.

Potrivit preşedinţiei franceze, rachete de tip Milan „au fost deja donate”, iar tunuri de tip Caesar de 155 de milimetri urmează să fie livrate „în zilele următoare”, dar şi „mii de obuze”.

Aproximativ 40 de militari ucraineni urmează să fie formaţi în Franţa în utilizarea tunurilor de tip Caesar, începând de sâmbătă.

ŢĂRILE SCANDINAVE

Norvegia a furnizat 100 de rachete antiaeriene de tip Mistral, pe care urma să le retragă din serviciu, şi aproximativ 4.000 de arme antitanc de tip M72.

Suedia a anunţat că trimite 5.000 de lansatoare de obuze cu tir unic din clasa AT-4, 5.000 de arme antitanc suplimentare şi echipament de deminare.

Finlanda a promis în februarie 2.500 de puşti de asalt, 150.000 de piese de muniţie şi 1.500 de lansatoare de obuze. La 24 martie, ea a anunţat o livrare de armament suplimentar, neprecizat.

Danemarca a anunţat la 27 februarie că trimite 2.700 de lansatoare de obuze. La 21 aprilie, premierul Mette Fredriksen a efectuat o vizită la Kiev şi a promis o contribuţie suplimentară în valoare de 600 de milioane de coroane daneze (88 de milioane de dolari) în vederea achiziţionării de armament.

ŢĂRILE VECINE UCRAINEI

Polonia a trimis drone, lansatoare de rachetă antitanc de tip Javelin, puşti de asalt de tip Grot, muniţie, mortiere şi MANPADS (Man-portable air-défense systems, rachete sol-aer cu rază scurtă de acţiune).

Potrivit unor informaţii neconfirmate, ea a trimis 40 de tancuri de tip T-72 şi vehicule blindate de luptă de infanterie de tip BMP-1.

Slovacia a contribuit cu material militar în valoare de aproximativ 62,5 milioane de euro - carburant, muniţie, rachete de tip sol-aer, rachete antitanc - şi a frunizat sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300. Ea a negociat cu Ucraina să trimită obuziere automotoare de tip Zuzana.

România anunţa la sfârşitul lui februarie că trimite combustibil, muniţie şi alte echipament militar, în valoare de trei milioane de euro.

ŢĂRILE BALTICE

Letonia a trimis material în valoare peste 200 de milioane de euro, inclsuiv muniţie, rachete antiaeriene de tip Stinger şi rampe de lansare ale acstora, dar şi drone.

Lituania a furnizat ajutor militar în valoare de „zeci de milioane de euro”, inclusiv rachete antiaeriene de tip Stinger, mortiere, puşti şi muniţie.

Estonia a oferit un ajutor în valoare de 227,5 milioane de euro, constând în lansatoare de rachetă antitanc de tip Javelin, obuziere, mine antitanc, tunuri antitanc şi muniţie.

EUROPA CENTRALĂ

Slovenia anunţa la sfârşitul lui februarie că trimite Kalaşnikov şi muniţie. Presa germană scrie că Slovenia discută cu Germania despre trimiterea unui număr mare de tancuri de asalt slovene, în schimbul unor tancuri germane de tip Marder şi vechile de transport de trupe de tip Fuchs.

Bulgaria nu furnizează, în mod oficial, echipament militar, din cauza refuzului socialiştilor bulgari proruşi. Însă exporturi în acest domeniu către state membre UE aproape că s-au triplat de la 20 februarie la 13 aprilie, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2021.

Cehia a donat material militar în valoare de 45,2 milioane de euro. Potrivit presei cehe, Praga a trimis obuziere automotoare Dana, lansatoare de rachetă de tip RM-70 Grad, tancuri de tip T-72 de fabricaţie sovietică şi vehicule de luptă de infanterie. Societăţi cehe urmează să asigure reparaţii tancurilor ucrainene.

BELGIA, OLANDA, GRECIA ŞI ITALIA

Belgia a anunţat că a trimis 5.000 de puşti automate şi 200 de arme antitanc, iar Olanda a promis la sfârşitul lui februarie să livreze 200 de rachete de tip Stinger, iar în aprilie vehicule blindate.

Grecia a anunţat la sfârşitul lui februarie că a furnizat 400 de puşti de asalt de tip Kalaşnikov, lansatoare de obuze şi muniţie, iar Italia a decis, pentru moment, să menţină secrete livrările de armament.

JAPONIA

Japonia a trimis generatoare electrice şi drone.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 59. Zelenski se întâlnește cu Blinken în ziua de Paște
Război în Ucraina, ziua 59. Zelenski se întâlnește cu Blinken în ziua de Paște

Război în Ucraina, ziua 59. ȘtirileProTV.ro v-a prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

Un bărbat din Ucraina a cărui casă a fost jefuită de soldații ruși și-a depistat căștile în Rusia
Un bărbat din Ucraina a cărui casă a fost jefuită de soldații ruși și-a depistat căștile în Rusia

Un ucrainean a cărui casă a fost jefuită de ruși și-a depistat căștile în Rusia, cu ajutorul GPS-ului.

Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol
Război în Ucraina, ziua 58. Vicepremierul Ucrainei: Doar ONU poate ajuta civilii din Mariupol

Război în Ucraina, ziua 58. ȘtirileProTV.ro v-au prezentat cele mai importante evenimente ale conflictului armat în format LIVE TEXT.

La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”
La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”

Speranțele că ar putea fi o încetare a focului, de Paște, în Războiul din Ucraina au fost în van. Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a acuzat Rusia, declarând că a respins toate propunerile pentru un armistițiu.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.