Afganistanul se pregătește să intre în era sclavagismului pentru femei. Pe străzi, talibanii strigă ”Moarte Americii!”
După ce Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor, preşedintele american Joe Biden îşi apără ferm decizia de a-şi retrage trupele.
Recunoaşte totuşi că evenimentele au escaladat mai rapid decât a crezut și i-a învinuit pe liderii afgani pentru colaps.
Talibanii controlează acum capitala Kabul, la aproape două decenii de când au fost alungați de soldaţii americani.
Doar aeroportul din Kabul a rămas sub control occidental, iar zborurile de evacuare au fost reluate.
Talibanii au anunțat marți dimineață amnistie generală pentru oficialii fostului guvern și le-au cerut să se întoarcă la muncă.
Pe străzile din Kabul este linişte, în a doua zi de la preluarea puterii de către talibani. Peste tot sunt militanţi înarmaţi, chiar şi punctele de control de la intrările în aeroportul Hamid Karzai sunt asigurate de talibani.
Dincolo de ziduri, armata americană a preluat controlul perimetrului şi asigură securitatea, pentru ca scenele tragice de ieri să nu se repete.
Cel puțin şapte persoane au fost ucise pe aeroportul principal al oraşului, unde mii de oameni încearcă disperați să fugă din ţară.
În cursul nopţii, pista de aterizare de pe aeroport a fost deschisă, iar zborurile de evacuare au fost reluate.
O imagine cu 600 de oameni înghesuiţi în cala unei aeronave de transport C17 Globemaster - de cinci ori mai mulţi decât numărul maxim admis -, a făcut înconjurul lumii. Pe aeroport mai sunt însă mii de afgani care nu-si doresc decat să părăsească ţara!
Bărbați, femei și copii au fost filmați când încercau să se agațe de un avion militar de transport american, care decola.
Apoi, pe rețele de socializare au apărut înregistrări înfiorătoare cu doi oameni care cad în gol, găsindu-și astfel sfârșitul.
Acestea sunt, poate, cele mai tragice imagini din Afganistan. Mii de oameni disperați și abandonați, fără ajutor, încercând să fugă dintr-o țară neguvernată.
Deocamdată, trupele americane încearcă să restabilească ordinea pe aeroportul din Kabul.
Tot luni noapte, Spania a trimis câteva zeci de militari şi un avion de transport pentru a prelua personalul diplomatic, dar şi pe afganii care au lucrat în cadrul ambasadei din Kabul.
Talibanii strigă ”Moarte Americii”, dar par prietenoși
Forțele americane au recurs la focuri de avertisment. Iar în haosul creat au răsunat și alte tiruri - trase nu se știe de cine. Martorii spun că mai mulți civili au fost uciși.
Afgan, pe aeroportul din Kabul: "Nu evacuează niciun aliat în acest moment. Nu au niciun plan momentan. După cum vedeţi, elicopterul zboară foarte jos, încercând să-i sperie pe oameni".
Între timp, o lume întreagă a aşteptat reacţia preşedintelui Statelor Unite.
Joe Biden, preşedintele SUA: "Îmi apăr ferm decizia. După 20 de ani, am aflat cu strângere de inimă că nu există un moment potrivit pentru a retrage forţele SUA. Misiunea noastră în Afganistan nu a fost niciodată menită să construiască o naţiune. Nu a fost niciodată menită să creeze o democraţie centralizată unificată. Trupele americane nu pot și nu ar trebui să ducă un război şi să piară într-un război în care forţele afgane nu sunt dispuse ele însele să lupte".
Joe Biden a recunoscut, însă, că autorităţile americane au fost prinse pe picior greşit.
Joe Biden, preşedintele SUA: ”Adevărul e că lucrurile s-au desfăşurat mai rapid decât am anticipat”.
Consiliul de Securitate al ONU a cerut crearea unui nou Guvern în Afganistan, prin negocieri.
Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite: "Solicit încetarea imediată a violenței, respectarea drepturilor tuturor afganilor și respectarea de către Afganistan a tuturor acordurilor internaționale din care face parte. Următoarele zile vor fi cruciale. Lumea ne priveşte. Nu putem şi nici nu trebuie să abandonăm populaţia Afganistanului".
După ce actualul preşedinte al Agfanistanului a fugit din ţară, fostul şef al statului spune că a luat legătura cu talibanii pentru a restabili pacea.
În tot acest haos, o echipă CNN s-a aventurat pe străzile capitalei, care este controlată acum în totalitate de talibani.
Clarissa Ward, corespondent CNN: "Aceasta este o imagine pe care, sincer, nu am crezut că o voi vedea vreodată. E plin de luptători talibani și chiar în spatele nostru se află sediul ambasadei SUA".
Unii au arme americane.
Taliban: „Totul este sub control. Totul va fi bine. Nimeni nu ar trebui să îşi facă griji.”
Reporter: „Care e mesajul vostru pentru America?”
Taliban: „America a petrecut deja timp suficient în Afganistan. (Soldaţii americani) trebuie să plece. S-au pierdut deja multe vieți și mulți bani".
Reporter CNN: ”Talibanii strigă "moarte Americii", dar în acelaşi timp par a fi prietenoși. E absolut bizar”.
Analiști: Fanatismul va acoperi Afganistanul
Jurnaliștii au ajuns și la Palatul Prezidenţial, unde prezența lor a dus la tensiuni.
Reporter CNN: ”Tocmai mi-au spus să mă dau într-o parte pentru că sunt femeie”.
La fel de bizare au fost şi scenele filmate în parcul de distracţii din Kabul. Unii militanţi s-au dat în maşinuţe sau într-un carusel, în timp ce alţii s-au distrat de minune sărind la trambulină.
Fanatismul va acoperi Afganistanul și pe locuitorii săi, atrag atenția analiștii. Pentru femeile afgane urmează, cel mai probabil, o viață aproape sinonimă cu sclavia.
Deja au apărut relatări că în anumite părți ale țării femeile nu mai pot ieși din casă fără veșmintele tradiționale care le acoperă complet și fața.
Asta în ciuda faptului că liderii talibani anunță peste tot că femeile vor putea să învețe sau să lucreze - lucruri interzise de doctrina pe care o urmează.
Taliban: ”Femeile vor putea să-și continue viețile, iar noi nu vom spune nimic. Pot să meargă la școală, pot să-și continue educația, dar să poarte hijab”.
De asemenea, au fost forțate să renunțe la anumite activități - pe care, susțin mujahedinii- nu le pot face decât bărbații.
Dominic Raab, ministrul britanic de Externe: "Ne vom folosi de faptul că Marea Britanie deţine preşedinţia G7 pentru a-i trage la răspundere pe talibani pentru faptele lor și nu vom permite niciodată ca Afganistanul să fie folosit ca bază pentru terorism".
În timp ce multe națiuni occidentale și-au închis ambasadele din Kabul, câteva țări încă țin ușa deschisă pentru viitoarele legături cu militanții. Potrivit agenţiei de presă AFP, Beijingul a salutat oportunitatea de a construi relații mai profunde cu Afganistanul.
Totodată, ambasadorul Rusiei în Afganistan urmează să se întâlnească marți cu un reprezentant al talibanilor pentru a discuta despre securitatea ambasadei de la Kabul, care va rămâne deschisă.
Tot marți, miniştrii europeni de Externe vor avea o întâlnire de urgență.