Aeroportul din Catania, redeschis după ce vulcanul Etna nu a mai expulzat cenuşă
O nouă erupție a vulcanului Etna a degajat masiv fum și cenușă. Principalul aeroport din apropiere, Catania, a fost redeschis luni, la o zi după ce și-a suspendat activitatea. Dar continuă perturbările în traficul aerian.
O ploaie de cenușă vulcanică a căzut peste Catania, în Sicilia. Și nu doar cenușă udă - pentru că a fost o vreme ploioasă - ci și mici bucăți de zgură, solidificate au ajuns pe clădiri și mașini.
Massimo Padalino, tour operator pe Muntele Etna: „A început în jurul orei 8 (duminică dimineță) când s-au auzit primele vuiete dinspre vulcan. Apoi, în jurul orei 11:40 au început să cadă lapilii, pietricelele poroase pe care le puteți vedea în mâina mea. Acestea sunt lungi și au o grosime de trei până la patru centimetri, dar, din fericire, sunt ușoare deoarece sunt din zgură. Vulcanul Etna se face simțit din nou.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aeroportul, închis temporar, a fost redeschis, dar traficul aerian a fost serios perturbat. Mai ales că norul de cenușă a fost purtat de vânt până la cel puțin 60 de kilometri spre nord.
Anul trecut, aproximativ zece milioane de pasageri au ajuns pe Aeroportul Internaţional Catania, care deserveşte partea de est a Siciliei, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia.
Cu o altitudine de peste 3.300 de metri, este cel mai înalt dar și cel mai activ vulcan din Europa. Cea mai veche erupție documentată datează din anul 425 înainte de Hristos. O altă erupție istorică, începută în 1614 a durat zece ani.