Erupție a vulcanului Etna. Zborurile de pe aeroportul Catania au fost oprite din cauza norului de cenușă
Vulanul Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a erupt, duminică, aruncând cenușă peste Catania, cel mai mare oraș din estul Siciliei, și forțând închiderea aeroportului din acest oraș.
Oficialii de la Institutul Italian pentru Geoştiinţe şi Vulcanologie au observat niveluri crescute de activitate vulcanică la vulcanul Etna din Sicilia, pe 21 mai, iar zborurile de pe aeroportul Catania au fost oprite.
Activitatea eruptivă explozivă are loc la craterul vulcanului, emiţând un nor de cenuşă, scrie Crisis24, citată de News.ro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La ricaduta di cenere dell'Etna ha ricoperto il manto stradale della statale 284 che da Bronte conduce a Catania. La situazione all'altezza di Adrano (CT) #Etna #euruzione #cenere #adrano #sicilia #localteam pic.twitter.com/BniT1s98Jt
— Local Team (@localteamtv) May 21, 2023
Aeroportul Catania Fontanarossa (CTA) şi-a încetat operaţiunile din cauza activităţii vulcanice de pe 21 mai, niciun zbor fiind capabil să aterizeze sau să decoleze.
În ciuda activităţii vulcanice în creştere, autorităţile nu au emis nicio evacuare obligatorie pentru zona înconjurătoare.
Erupţii suplimentare ar putea provoca o activitate seismică de nivel scăzut, nori de cenuşă şi alunecări de teren în zona înconjurătoare.
Sunt posibile întreruperi de transport în zona înconjurătoare, mai ales dacă vor apărea alte evenimente eruptive semnificative.
De asemenea, condiţiile de circulaţie s-ar putea deteriora rapid în perioadele de cădere semnificativă de cenuşă, iar vizibilitatea ar putea fi redusă.
Oficialii ar putea închide drumurile din apropierea vulcanului, în funcţie de prezenţa materialului vulcanic periculos.
Particulele fine ejectate din vulcan ar putea reprezenta un pericol pentru zborurile din spaţiul aerian din jur, iar întreruperile continue ale zborului ar putea apărea la scurt timp.
Autorităţile recomandă călătorilor să se informeze despre zborurile către şi de la aeroporturile regionale, şi să obţină informaţii actualizate referitoare la condiţiile de circulaţie rutieră.