ADN-ul monstrului din Loch Ness, un mister pentru cercetători
O echipă de cercetători neo-zeelandezi încearcă o altă abordare pentru a stabili dacă există sau nu legendarul monstru din Loch Ness. În loc să-l urmărească în adâncuri sau să încerce să-l prindă în plasă, îi caută ADN-ul.
Dacă Nessie există, cu siguranță a lăsat urme genetice în apă, spun oamenii de ştiinţă.
Turiştii plimbaţi cu vaporaşul pe Loch Nees speră că vor avea parte de o întâlnire memorabilă. De ce n-ar da, chiar ei, nas în nas cu creatura; care - spun legendele - s-ar ascunde în apele acestui lac situat la aproximativ 240 de kilometri, nord, de Edinburgh?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poveşti despre apariţiile din Lloch Ness aprind imaginaţia oamenilor de secole. Dar, abia în ultimul veac, odată cu apariţia fotografiei, aşa-zisul monstru a dobândit faima mondială; și a devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Scoţiei.
Una dintre cele mai vehiculate teorii afirmă că Nessie ar fi o fosilă vie, un plesiozaur cu gât lung care, cumva, a supravieţuit din epoca dinozaurilor. O altă teorie sugerează prezența unui peşte, un sturion, care a crescut peste măsură.
Sunt, bineînţeles, şi mulţi sceptici, care cred că presupusele apariţii ale mosntrului sunt doar farse, bine orchestrate, sau fenomene optice care pot fi explicate prin trunchiuri de copaci plutitoare sau vânt puternic.
Profesorul Neil Gemmell spune că nu crede în existentza unui monstru în Loch Ness, dar crede în ştiinţă.
Neil Gemmell, profesor la Universitatea Otago: „Mergem la Loch Ness, prelevăm eșantioane de apă, filtrăm apa, extragem materialul organic din fiecare probă și extragem ADN-ul. Apoi comparăm aceste secvențe ADN cu tot ce există în bazele de date din întreaga lume. Este aceași metodă a comparării secvențelor genetice folosită de criminaliștii din CSI, sau alte showuri de care ați auzit. Iar în cazul monstrului din Loch Ness, desigur, vom testa și ipotezele lansate până acum, dacă este sau nu gigantică creatură reptiliană, acoperită, cu solzi, pe care unii pretind că ar fi zărit-o."
Orice creatură ar înota prin Loch Ness lasă în apa fragmente minuscule de ADN - explică cei din echipa ştiinţifică.
Mark Stoeckle, cercetător: „Dacă un animal trăiește în apă, urmele ADN-ului său se vor afla în apă. Așa că în loc să încercăm să-l prindem în plasă sau să trimitem un submarin în căutarea lui, mai bine colectăm eșantioane de apă."
Mai ales că Loch Ness, lacul format pe o falie tectonică, este imens. Are adâncimea maximă de 220 de metri, şi 8,3 kilometri cubi de apă. Adică ar cuprinde toate lacurile din Anglia și Tara Galilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: monstru, loch ness, monstrul din loch ness,
Dată publicare:
24-05-2018 08:47